Prvo pismo novog Generalnog defintorija

Rim, 11. listopada 2021.

Draga braćo i sestre terezijanskog Karmela!

Pozdravljaju vas članovi novog Generalnog definitorija Reda na početku novog šestogodišnjeg razdoblja. Prije nekoliko tjedana konačno smo uspjeli održati Generalni kapitul u Rimu od 30. kolovoza do 14. rujna. Bilo je to iskustvo zajedništva, dijaloga i razlučivanja, koje je poslužilo da se osjeti puls života Reda, s njegovim svjetlima i sjenama, njegovim poteškoćama i nadama. Na Kapitulu smo mogli iskusiti bogatstvo različitosti, koje nije uvijek lako kombinirati s jedinstvom. Skupštinu smo napustili sa čežnjom i zalaganjem svih da čvrstom odlučnošću odgovorimo na Gospodinov poziv da budemo pravi bosonogi karmelićani danas. Neke od tema kojima se Kapitul detaljnije bavio bile su: Deklaracija o karizmi terezijanskog Karmela, revizija nekih odredbi za primjenu Ustanova, te početna i trajna formacija.

Definitorij izabran od strane Generalnog kapitula sastoji se od generalnog poglavara, Miguela Márqueza Callea (Iberijska provincija), i osam generalnih definitora: Agustí Borrell Viader (Iberijska provincija), Pius James D’Souza (provincija Karnataka-Goa), Philbert Namphande (provincija Navarra, povjerenstvo Malawi), Roberto Maria Pirastu (poluprovincija Austrija), Christianus Surinono (komesarijat Indonezije), Martín Martínez Larios (provincija Meksiko), Christophe-Marie Baudouin (provincija Pariz), Jean-Baptiste Pagabeleguem (Iberijska provincija, povjerenstvo Zapadne Afrike).

Nakon prvog kontakta na kraju kapitula, definitorij je održao svoj prvi službeni sastanak od 6. do 9. listopada u Generalatu. Očevi Philbert i Christianus sudjelovali su na susretu putem interneta, dok još čekaju potrebne vize za putovanje u Italiju. Veselimo se što ćemo svi moći biti prisutni na sljedećem sastanku, koji bi trebao početi 6. prosinca.

Ovih dana uspjeli smo razmijeniti prve dojmove i ideje te smo krenuli u planiranje aktivnosti šestogodišta. Prije svega, identificirali smo prioritetne ciljeve za ovu novu fazu u životu Reda, na temelju razmišljanja i odluka Generalnog kapitula, prikupljenih uglavnom u završnom dokumentu „Juntos andemos, Señor“ (Hodimo zajedno, Gospodine) (dokument je, zajedno s ostalim važnim materijalima Kapitula, dostupan na web stranici Reda: www.carmelitaniscalzi.com).

Jedan od osnovnih ciljeva šestogodišta je jačanje osjećaja pripadnosti istoj obitelji, obitelji terezijanskog Karmela, dijelom kojeg nas je Bog pozvao biti. Stoga ćemo nastojati poticati sve što u Redu njeguje zajedništvo i bratstvo. U tom bi smislu od velike pomoći trebala biti Deklaracija o karizmi terezijanskog Karmela koju je službeno odobrio Generalni kapitul i koju smo sada pozvani upoznati, usvojiti i primjenjivati; zajedno ćemo tražiti odgovarajuće načine da ovaj važan dokument bude izvor obnove i da naš život uistinu odgovara onome što Bog danas očekuje od nas kao bosonogih karmelićana, u službi Crkve i čovječanstva.

U sadašnjem trenutku sve što se tiče formacije, i početne i trajne, osobito je važno. Formacija je osobni i zajednički zadatak, i mora se nastaviti tijekom čitavog života. Naravno, rane faze formacije su od posebne važnosti i o njima se treba posebno brinuti. Iz tog razloga dobro je posvetiti pozornost različitim aspektima potrebnim za dobru formaciju: razlučivanju zvanja, osnivanju formacijskih zajednica, pripremi odgojitelja itd. Generalni kapitul zatražio je reviziju Ratio formationis, kako bi mogao i dalje biti nadahnuti vodič za Red.

Ostali ciljevi koji će se postupno oblikovati bit će pastoral mladih i proslava obljetnica naših svetaca, uključujući četristotu obljetnicu kanonizacije Terezije od Isusa (2022.), 150. obljetnicu rođenja Terezije od Djeteta Isusa (2023.) i prvu stoljetnicu njene kanonizacije (2025.), treću stoljetnicu kanonizacije Ivana od Križa i prvu stoljetnicu njegova doktorata (2026.).

Jedna od zadaća koja se obično povjerava definitorima jest obavljanje, u ime generala, pastoralnih pohoda raznim okružjima Reda. Razgovarali smo o tome kako ih provoditi i izradili privremeni popis, kao i mogući kalendar. Svakom od definitora bit će okvirno povjerena određena regija, iako će moći  pohađati okružja i na drugim teritorijima. S druge strane, u nekim slučajevima pohod će se provoditi u suradnji dvaju definitora. Nadalje, prema mogućnostima, general će nastojati biti prisutan na kraju, ili u nekom trenutku tijekom samog pohoda.

Nadalje, svaki od definitora će se posebno pobrinuti za određeno područje rada, uvijek u koordinaciji s generalom i definitorijem, prema ovoj raspodjeli: Agustí (generalni vikar i moderator Kurije; kulturni centri, kultura i trajna formacija), Pius (Svjetovni karmelski red), Philbert (bosonogi karmelićani), Roberto Maria (ekonomija i komunikacija), Christianus (misije), Martín (početna formacija), Christophe-Marie (pastoral mladih; ekologija i stvaranje), Jean-Baptiste (početna formacija; pastoral mladih).

Što se tiče dužnosnika Generalne kuće, čije imenovanje ovisi o definitoriju i generalu, obnovili smo imenovanja koja su trenutno na snazi, s mogućnošću da kasnije procijenimo primjerenost eventualnih promjena. Nastavit ćemo tražiti suradnike za Generalnu kuću i njezine različite odjele, kako bi generalna uprava mogla ponuditi učinkovitu uslugu. U tom smislu molimo da se ne umanji spremnost redovnika i okružja na suradnju u potrebama Reda.

Što se tiče delegata za Svjetovni red i povezane ustanove, o. Alzinir Debastiani završio je svoje razdoblje službe na ovom položaju. Iskreno mu zahvaljujemo na predanosti kojom je proteklih godina obavljao dragocjen i učinkovit posao. Na njegovo mjesto imenovali smo o. Ramira Casalea (provincija Kalifornija-Arizona), koji će slijedećih dana preuzeti svoje novo zaduženje.

Također smo izvršili imenovanja za neke pozicije kojima je istekao trogodišnji mandat. Za stalnu zajednicu Terezijanuma u Rimu imenovali smo o. Alberta Wacha za poglavara, o. Inocenta Hakizimanu za prvog savjetnika i o. Giannija Evangelistija za ekonoma; za zajednicu specijalizacije (Seminarium Missionum) imenovali smo o. Johannesa Gorantlu za poglavara.

Budući da su dva definitora izabrana od strane Generalnog kapitula bili provincijali na dužnosti, Generalni definitorij je, nakon savjetovanja s odgovarajućim provincijskim savjetima (vidi Konstitucije br. 198), imenovao o. Georgea Santhumayora provincijalom Karnatake-Goe i o. Guillaumea Dehortera provincijalom Pariza.

Zahvalni smo generalnom ekonomu na informacijama koje nam je dao o financijskoj situaciji i praktičnim pitanjima koja se odnose na gospodarsku administraciju centara i entiteta ovisnih o generalnoj upravi. Također zahvaljujemo generalnom prokuratoru na informacijama o obavljenom poslu i nekim pitanjima koja zahtijevaju neku vrstu intervencije u vatikanskim dikasterijima.

Definitorij se bavio i specifičnim temama o kojima je bilo potrebno donijeti odluku. Odobrili smo sporazume o suradnji između provincija Iberija i Avignon-Aquitaine (za Senegal) i između provincija Središnja Italija i Karnataka-Goa, kao i između komesarijata Sicilije i Madagaskara. Također smo dali dozvolu za radove u nekim kućama u Iberijskoj provinciji. Nadalje, izrazili smo naš pristanak na inicijativu francuskih biskupa da se ispita mogućnost kanonizacije bez potrebe za čudom za mučenice iz Compiègnea.

Na kraju prvog susreta novog Generalnog definitorija obnavljamo našu želju i predanost da živimo u službi cijeloga Reda – braće, redovnica i laika – u iskrenom priznanju naše malenosti i uzdajući se u blizinu svih vas i u vaše molitve Gospodinu da nam pomogne uvijek tražiti njegovu volju i dobro cijele obitelji terezijanskog Karmela.

U neposrednoj blizini blagdana naše Majke Terezije od Isusa, molimo Sveticu da nas prati svojim zagovorom, kako bismo u naše vrijeme bili vjerni i kreativni sljedbenici načina života koji je ona započela. S njom i poput nje uvijek možemo reći: „Hodimo zajedno, Gospodine!“

Uz bratski pozdrav,

 

o. Miguel Márquez Calle, General

o. Agustí Borrell

o. Pius James D’Souza

o. Philbert Namphande

o. Roberto Maria Pirastu

o. Christianus Surinono

o. Martín Martínez Larios

o. Christophe Marie Baudouin

o. Jean-Baptiste Pagabeleguem

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.