Širi se krug dobrote za obnovu Svetišta Majke Božje Remetske

Župnik i upravitelj svetišta u Remetama o. Antonio Mario Čirko, ravnateljica Hrvatskoga restauratorskog zavoda Tajana Pleše i Državni tajnik za odnose s vjerskim i etničkim zajednicama Miklos Soltesz, potpisali su u četvrtak 2. prosinca ugovor u kojem mađarska vlada odobrava novčana sredstva za obnovu oltara Majke Božje u svetištu u Remetama.

Državni tajnik za odnose s vjerskim i etničkim zajednicama Miklos Soltesz prilikom posjeta Remetama istaknuo je da Hrvatska i Mađarska imaju zajedničku prošlost i zajedničku budućnost. „U povijesti nas jako puno toga povezuje, ovaj samostan koji nastanjuju karmelićani jako je bitan za sve nas. Nama Mađarima je u duhovnom smislu važno da se obnovi ova crkva i ovaj oltar. To je pogotovo važno kada vidimo koliko napada se događa na kršćane širom svijeta, kako fizički napadaju kršćane i u Africi i na Bliskom Istoku, a nas napadaju duhovno i ideološki. I zato je važno da se mi Mađari, Hrvati i ostali narodi gdje je kršćanstvo još važno držimo skupa. Kada se našim prijateljima Hrvatima dogodio ovaj niz tragedija, bilo je potpuno jasno da ćemo pomoći“, kazao je državni tajnik Miklos Soltesz.

Predsjednik Hrvatske državne samouprave Ivan Gugan istaknuo je da je nakon potresa na Banovini, koju su posjetili odmah prvoga tjedna u siječnju, dogovoreno da će mađarska vlada graditi novu crkvu u Žažini i osnovnu školu u Petrinji. „Tom prilikom dogovorili su također da će hrvatske zajednica u Mađarskoj prikupiti sredstva za obnovu petrinjske Glazbene škole te da će Hrvatska državna samouprava pozvati stotinu djece na otok Pag u svoje odmaralište, što smo i ispunili“, kazao je Ivan Gugan.

Predsjednik Gugan je također istaknuo da su nakon posjeta Banovini, posjetili i samostan u Remetama i bilo je dojmljivo ono što su vidjeli te su odlučili nekako pomoći. „Hrvatska zajednica u Mađarskoj se rado odazvala, a mađarska vlada je odobrila novčana sredstva i vjerujem da ćemo prema svojim mogućnostima pomoći da se i crkva, samostan i oltar obnove“, zaključio je.

Župnik i upravitelj svetišta u Remetama o. Antonio Mario Čirko kazao je da je nakon potresa koji su pogodili Zagreb svetište u Remetama jako oštećeno, a jedan od najoštećenijih dijelova crkve je oltar Majke Božje Remetske. Jedno vrijeme oltar je bio u vrlo lošem stanju i prijetilo mu je urušavanje pa su najkritičniji dijelovi oltara skinuti, među njima i kip Majke Božje Remetske, koji je pohranjen na sigurno. S kipom je na Malu Gospu ove godine održana velika procesija župom Remete u kojoj je sudjelovalo oko 10 000 vjernika i koja je bila simboličan početak obnove, kazao je o. Antonio.

U Remetama prvo slijedi konstruktivna, a onda cjelokupna obnova, a karmelićani se nadaju da bi oltar mogao biti obnovljen za godinu i pol dana.

Ravnateljica Hrvatskoga restauratorskog zavoda Tajana Pleše, čiji će djelatnici obnavljati oltar, kazala je da su općenito konzervatorsko-restauratorski radovi uvijek veliki izazov, a pogotovo oni koji se rade nakon što su umjetnine evakuirane uslijed ovako velikih katastrofa. Potres koji je tijekom 2020. dva puta pogodio Zagreb nanio je goleme štete na svemu, pa tako i na kulturnom dobru. Sve što se čini, čini se s ciljem da se ta baština obnovi i stoga smo zahvalni što je Mađarska prepoznala potrebu obnove kulturne baštine i što je s Hrvatskim restauratorskim zavodom potpisala ugovor, čime će se, uz sredstva Ministarstva kulture i medija, znatno ubrzati radovi na glavnom oltaru crkve u Remetama, kazala je Tajana Pleše.

Izvor: IKA

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.