Odluke i obavijesti s 13. sjednice Provincijalnog savjeta

Trinaesta sjednica Provincijalnog savjeta održana je u punom sastavu u Grazu, 24. ožujka 2022.

1. Nakon obavljenih pojedinačnih razgovora i konzultacija s trenutnom zajednicom u Splitu, odlučeno je da se nakon odlaska o. Ante Kneževića na utemeljenje u Gospić i o. Stanka Pažina na daljnji studij u Rim, u splitsku zajednicu pošalju br. Ante Jakus nakon njegova svećeničkog ređenja, i br. Jakov Milić, koji će u Splitu odraditi svoj đakonski praktikum. Nadbiskupiju ćemo zamoliti da se upraviteljem župe na Kamenu na godinu dana do sljedećeg Provincijalnog kapitula u Uskrsnom tjednu 2023. imenuje o. Branko Zebić.

2. Odlučeno je da se prodaju tri gradilišta na Kupresu radi objedinjavanja zemljišta u Umagu, te da se potom krene u aktivaciju potonjeg.

3. U skladu s dopisom iz Generalne kuće Prot. N. 2021/462 DF od 15. prosinca 2021., obnovljeni su pregovori s provincijom Središnje Italije glede nastavka naše prisutnosti u Panfilu (Rim). S njihove strane stigao je prijedlog novog ugovora, privremenog karaktera do provincijalnog kapitula, odnosno do konca 2023. godine. Uočeni su izvjesni detalji za koje će se od njih tražiti dodatna pojašnjenja.

4. Odlučeno je da naša provincija i sve njene ustanove preuzmu „ad experimentum“ do Provincijalnog kapitula 2023. „Mjere i upute za zaštitu djece i odraslih ranjivih osoba“, koncept njihove zaštite i protokol postupanja pri prevenciji iprocesuiranju prijava slučajeva zlostavljanja, koji je izradila Hrvatska redovnička konferencija prema smjernicama iz Vatikana i Hrvatske biskupske konferencije.

5. Informacije

– O. Dražen Marija je najavio da će tražiti po treći put eksklaustraciju u istu svrhu, jer je u međuvremenu izabran novi biskup u Dubrovniku.

– Otpisom Kongregacije za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog življenja Prot. N. 46388/2022 od 8. ožujka 2022., Mate Danolić je dobio dopuštenje da napusti Red s pripadajućim oslobođenjem od zavjeta i od drugih obveza koje proizlaze iz redovničkog zavjetovanja.

– O. Domagoj će ići na učenje talijanskog jezika u Panfilo od Velikog tjedna do konca lipnja 2022.

– Novozavjetovanici će se, nakon dvotjednog posjeta obiteljima, u Velikom tjednu pridružiti sljedećim zajednicama do početka rujna: br. Marko Malić i br. Hrvoje zajednici u Panfilu, br. Mateo i br. Ivan u Remetama, br. Tomislav u Krku i br. Marko Vrdoljak na Buškom. U novicijatu u Grazu br. Josipu su se pridružili br. Izak od sv. Josipa i br. Mihael Marija od Božjeg Lica i Krvi Kristove.

– Konstrukcijska obnova nakon potresa u Remetama sredstvima EU naveliko je krenula, ali dozu neizvjesnosti oko zatvaranja financijske konstrukcije unosi val poskupljenja nakon izbijanja rata u Ukrajini.

– Provincija je novčano pomogla polovicom svojih skromnih deviznih sredstava Karmelski samostan u Berdičevu u Ukrajini, koji je preko središnjice reda uputio poziv na pružanje humanitarne pomoći zbog rata.

 

Sljedeća sjednica Provincijalnog savjeta zakazana je povodom Generalne vizitacije s o. Generalom i o. vizitatorom u subotu, 23. travnja, u 8.30 sati u Remetama.

 

Izvor ilustracije: Andi oisn

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.