Hrvatski katolički radio otvorio svoju jubilarnu godinu

U prigodi 25. obljetnice osnutka i djelovanja Hrvatskog katoličkog radija, vršitelj dužnosti ravnatelja tog radija vlč. Krunoslav Novak predslavio je svečanu Euharistiju treće Vazmene nedjelje 1. svibnja 2022. godine u Karmelu u Brezovici. Asistirali su mu ministranti Nikola i Petar Kirinić Grubić. Misnom slavlju su nazočili djelatnici i suradnici HKR-a, HBK, HKM-a i IKA-e. Svi su oni hodočastili u Karmel kako bi sebe i svoj rad preporučili zagovoru i zaštiti Blažene Djevice Marije, sv. Oca Josipa i bl. Alojzija Stepinca.

U uvodnim mislima, vlč. Novak je istaknuo da ovim slavljem otvaramo jubilarnu godinu HKR-a molitvom i Euharistijom. Dodao je da je molitva ono što nas krijepi i dopušta Gospodinu da uđe u naš život, da nas jača kao i Petra.

Propovjednik je rekao da je današnji dan toliko znakovit za svakog prisutnog na ovom misnom slavlju jer: „Naš odmor, rad, obitelj, zajedništvo – dar je Boga. Želimo mu reći hvala za 25 godina HKR-a. Utječemo se u molitve blaženom Alojziju Stepincu jer ovo je njegov Karmel. Znamo koliko je on brige posvećivao katoličkim medijima znajući da glas istine treba doprijeti do svakog čovjeka, do njegovog srca… Molimo u ovoj svetoj misnoj žrtvi za sve one koji su svoje živote utkali u ovih 25 godina, a više nisu s nama. Preporučamo Gospodinu i one koji nisu s nama jer su bolesni, kao i nas same.“

Osvrnuvši se na današnje Evanđelje, vlč. Novak je primijetio da su se učenici nakon Isusove smrti držali zajedno. Tako su bili zajedno i na lađi. To zajedništvo čini čitavu Crkvu. U svakome od učenika prepoznajemo neke od karakteristika nas vjernika. Naime, Toma zvani Blizanac je učenik koji se želio osvjedočiti; pripada zajednici, udaljuje se i opet se vraća natrag poput nas. Natanael je pravovjerni Židov. Uvijek je tu, ali nije dopustio da ga Gospodin do kraja dotakne svojom ljubavlju. Zebedejevi sinovi su mačevima željeli donijeti svijetu kraljevstvo nebesko. A tu je i Petar koji odlučuje: „Idem ribariti!“, a za njim polaze i drugi.

„Svi učenici su susreli Isusa Krista, ali svaki na svoj način. Oni su bacili mreže na lijevu stranu. Isus im govori da bace mrežu na desnu stranu. Većina nas smo dešnjaci i Gospodin upravo koristi našu slabiju stranu, našu lijevu ruku, da bismo bacili mrežu na desnu stranu. Dopustimo da Gospodin preko naših slabosti zahvati naše živote. Bez Boga ne možemo učiniti ništa. Svaki put kada Bogu predajemo svoje slabosti, Bog nam govori: ‘Pođi za mnom!’“, rekao je propovjednik.

Na kraju misnog slavlja zaželio je da nam Gospodin usmjeri pogled prema njegovom Uskrsu i njegovoj pobijedi koju nam želi darovati. Jednako tako, preporučio je u molitve sestara sve djelatnike HKR-a i sve urede i ustanove HBK.

Misno slavlje završilo je svečanim blagoslovom i pjesmom „Marijo, svibnja Kraljice“, a nije izostalo ni prijateljsko druženje uz razgovor, pjesme i preporuke.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.