Svjedočanstvo života – biti prepoznat kao kršćanin i kao karmelićanin

Svjetovne zajednice “Od Djeteta Isusa” i “Sv. Terezija Avilska”, koje djeluju u zagrebačkim Remetama, susrele su se 30. travnja 2022. s definitorom o. Robertom Maria Pirastu. Definitor je rekao da Svjetovni red, po broju članova, raste u cijelom svijetu. Iako, dodao je, to nije stvar samo broja, broj nije toliko važan, važno je da imamo ljude koji imaju poziv živjeti karmelsku duhovnost u svijetu. “Sve smo svjesniji da, ako želimo razvijati cijeli red, moramo razvijate sve njegove grane”, kazao je o. Roberto.

U nekim europskim državama broj sestara i braće redovnika se smanjuje i svjetovni red postaje nositelj karmelske karizme. Situacija u Hrvatskoj još je uvijek jako dobra pa grane reda mogu bolje surađivati, rekao je definitor.

Odgovarajući na pitanje što očekuje od članova Svjetovnoga reda, rekao je da očekuje da živimo prikladno našoj karizmi. “Zahtjevno je i već puno da živimo kao dobri kršćani u društvu u kojem je sve teže živjeti neke vrijednosti. Danas je evangelizacija svjedočanstvo života, da nas po našem životu prepoznaju kao kršćane i kao karmelićane. Mi trebamo dati svjedočanstvo života koji voli molitvu kao prijateljstvo s Bogom”, kazao je definitor okupljenim članovima svjetovnih zajednica.

Ne treba si pritom postavljati prevelika očekivanja, istaknuo je. Potrebno je s Isusom Kristom živjeti konkretan život. “Karizmu treba živjeti u praktičnom životu, a ne bježati u neku duhovnost koja je udaljena od svijeta. U samostanima je život tako organiziran da je lakše živjeti našu karizmu. Vaša je situacija teža i treba se prilagoditi okolini u kojoj živite. Mislim da u tome smislu mi možemo puno od vas naučiti”, kazao je definitor.

O. Roberto Maria Pirastu podijelio je s članovima i neka iskustva svjetovnih zajednica iz drugih europskih država. Tako primjerice u Francuskoj članovi OCDS-a sami vode dobro strukturiranu školu molitve, dok su se zajednice u Italiji odlučile na ujedinjavanje svih šest provincija i vrlo su aktivni u evangelizaciji preko YouTube kanala. Posebno je zanimljiv primjer Mađarske u kojoj su prije deset godina započeli veliku obnovu svjetovnog reda. Sada imaju 13 zajednica, a tek šestoricu braće redovnika. “Nakon 10 godina vide se veliki plodovi”, istaknuo je o. Roberto.

U tom smislu definitor nas je ohrabrio da imamo pouzdanje u Duha kojega nam je Bog dao, da budemo samostalniji u osmišljavanju životnosti zajednice te da njegujemo međunarodne kontakte i osobno i na razini zajednice. Najavio je također da je u planu organizacija međunarodnog susreta svjetovnog reda.

Na susretu je bilo riječi i o važnosti formacije, o tome da formacija nije samo intelektualna te da se ne smijemo dati opčiniti kvantitetom. Definitor je zaključio da se moramo odgajati za ljubav prema molitvi  i za ljubav jednih prema drugima: “Važno je međusobno poštovanje među braćom koje je utemeljeno na molitvi, kvaliteta odnosa koja proizlazi iz molitvenog života.”

Govorilo se i o ideji tečaja formacije duhovnih asistenata zajednica, kao i o održavanju susreta duhovnih asistenata koje neke zajednice već provode. Predloženo je također da jedan dan u godini bude posvećen Svjetovnom redu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.