Obavijesti sa sjednice Provincijalnog savjeta

14. redovita sjednica Provincijalnog savjeta Hrvatske karmelske provincije svetog Oca Josipa održana je u Remetama posljednji dan vizitacije Generalnog definitora o. Roberta Maria Pirastu i pod njegovim vodstvom 26. svibnja 2022. On je iznio svoje pozitivne dojmove o životnosti provincije i pojedinih zajednica, ali i izvjesne prijedloge za unapređenje.

  1. Postoji manjak dokumentacije o pravnom statusu pojedine braće, što će trebati popuniti.
  2. U svezi kuće na Krku potrebno je na provincijalnoj razini postići konsenzus o budućoj funkciji te kuće, provjeravajući razne ideje brojkama i činjenicama. I taj se konsenzus mora postići prije donošenja odluke o već najavljenim mogućim većim preinakama.
  3. Za dovršenje višegodišnjeg projekta u Splitu treba razvidjeti s novim biskupom i u kontekstu obnove konvencije mogućnosti koje nam trenutno stoje na raspolaganju. U Splitu bi također trebalo povećati brojčanu prisutnost jer je župa jako aktivna i postoje čak tri zajednice Svjetovnog reda.
  4. U Grazu je jako dobra suradnja među provincijama na zadovoljstvo svih uključenih. Ostaje problem, istaknut i u ranijim pohodima, motivacije i učinkovitije realizacije učenja njemačkog jezika da to ne bude dodatni teret i opterećenje novacima, već prilika za osobnu izgradnju.
  5. Sombor je najmirnija zajednica s jasno definiranim apostolatom, iako prior kaže da se može i više. Kao dokaz i primjer za to istaknut je apostolat br. Lovre s ministrantima.
  6. Jezerine su zbog neprikladnosti već ranije dobile zabranu osnutka, ali konačnu odluku o njima će donijeti Generalni definitorij.
  7. Remete imaju iste probleme kao i u dosadašnjim vizitacijama, s time da se razina sudjelovanja u zajedničkim činima i akcijama usmjerenim na povećanje bratstva vidljivo pogoršala. Treba raditi na oživljavanju želje za bratstvom i osobitu pozornost posvetiti mlađim redovnicima.
  8. Tri prijedloga oca vizitatora na provincijalnoj razini su:

            8.1. Proširiti Odgojnu skupinu u Remetama članovima koji su redovitije prisutni na činima zajednice, te da se oni sastaju kad treba donijeti mišljenje i suglasnosti za pripuštanje obnovi zavjeta, svečanim zavjetima i ređenjima.

            8.2. Po uzoru na neke francuske provincije oformiti Coetus educatorum u Remetama koji će biti operativnog značaja radi bolje informiranosti i organizacije rada u odgoju po pitanju npr. ljetnog rasporeda, sudjelovanja bogoslova u kućnim i župnim aktivnostima i dr. Njegovi članovi mogu biti: provincijal, prior, župnik i magistar, i češće se sastaju po dogovoru.

            8.3. Ekonomska izvješća sastavljati tako da se mogu uspoređivati izvještajna razdoblja. U tu svrhu bi trebalo na razini provincije ujednačiti način izvještavanja i kategorije koje se prikazuju.

  1. Informacije

– Provincijalni savjet poziva kućne ekonome i ekonome provincijalnih ustanova koji to još nisu učinili da dostave na Provincijalat svoja godišnja ekonomska izvješća za 2020. i 2021. do konca mjeseca lipnja 2022.

– Najavljujemo početak Provincijalne vizitacije u studenome 2022. na temelju koje će Provincijalni savjet predložiti smjernice za rad slijedećeg Provincijalnog kapitula.

– Dogovorene su slijedeće personalne promjene: GOSPIĆKA BISKUPIJA – o. Tiho Radan, o. Anto Knežević,  o. Marko Maglić i o. Domagoj Jelača osnivaju novu zajednicu u zajedničkoj pastoralnoj i duhovnoj skrbi za župe koje im budu povjerene, kao i za sestre karmelićanke; SOMBOR – o. Srećko Rimac dolazi za magistra postulanata; o. Zlatko Žuvela postaje vicepostulator; REMETE – o. Nikola Grizelj je razriješen službe prvog savjetnika; o. Ivan Živković je imenovan prvim savjetnikom; o. Marko Maglić da bude razriješen službe župnog vikara u Remetama radi odlaska na novi osnutak; SPLIT – o. Anto Knežević da bude razriješen službe župnika župe Kamen Split radi odlaska na novi osnutak; o. Branko Zebić da bude predložen za župnog upravitelja župe Kamen Split na godinu dana; o. Stanko Pažin da bude razriješen službe župnog vikara i duhovnog asistenta zajednice Svjetovnog reda „Zamak duše“ radi nastavka studija u Rimu; o. Ante Jakus da bude predložen za župnog vikara župe Kamen Split i duhovnog asistenta zajednice „Zamak duše“; br. Jakov Milić će odraditi svoj đakonski praktikum u župi Kamen Split; RIM PANFILO – o. Stanko Pažin dolazi radi specijalizacije iz duhovnosti na Terezijanumu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.