Mladomisnici posjetili sestre karmelićanke u Brezovici

Mladomisnici o. Ante Jakus, karmelićanin Hrvatske karmelske provincije svetog Oca Josipa, i vlč. Domagoj Koružnjak iz župe sv. Nikole Tavelića iz zagrebačke Kustošije, posjetili su sestre karmelićanke u Brezovici i slavili svečanu Euharistiju u nedjelju 19. lipnja 2022. Uz njih su bili br. Leopold Katičić i br. Augustin Tomić, karmelićani, te ministranti i čitači Šimun Jurilj i Lea i Luka Balaško.

Nadahnjujući se na misnim čitanjima Dana Gospodnjega, o. Jakus govorio je o odnosu svijeta prema Isusu, te je upitao: Tko je Isus za nas? Je li samo dobar prijatelj i brat u trpljenju, ili puno više od toga? Je li on za nas Bog Otkupitelj i Spasitelj?  Tražeći odgovor na to pitanje, primijetio je da je veliki problem kršćana danas da ne pričaju o Bogu, da ne prenose svoje iskustvo na druge. Nije dovoljno samo misliti o Bogu. Naše osobno svjedočenje pomaže drugome da dođe do Boga.

„Možemo puno znati, pričati o Bogu, ali ako naš život nije u skladu s onim što govorimo, ljude to odbija. Mnogi nisu katolici jer vide da naš život nije autentičan. Ono što nas mijenja je iskustvo da sam ljubljen. Samo znati da me Bog voli ne može puno toga promijeniti, ali iskusiti to, mijenja nas i druge… Isus Krist je prevažan u našem životu. Koliko ga spoznajemo, toliko ga i ljubimo. Koliko ga više spoznajemo, toliko ga više i ljubimo. Svaki put u Euharistiji Krist nas pita: ‘Tko sam ja?’ Ako ga ne prepoznajemo u kruhu i vinu, nećemo ga prepoznati ni u svojim bližnjima… Ako dopustimo da nas mijenja, možemo ga donositi drugima“, rekao je o. Jakus.

U nastavku propovijedi, mladomisnik je prisutnima ispričao zgodu s trojicom monaha koji su odlučili otići jednom iskusnom monahu da nauče nešto o duhovnom vodstvu. Samo su dvojica od njih svaki dan postavljali pitanja jer su željeli napredovati na putu svetosti, rasti u krepostima. Nakon nekog vremena iskusni monah upita trećega zašto on ne postavlja pitanja. Monah mu je odgovorio da mu je bilo dosta da ga gleda i gledajući ga dobio je sve odgovore. Ljudi puni Boga zrače i ne moraju puno pričati, zaključio je o. Jakus. Put do toga je mukotrpan, pun čišćenja. Kada sve predamo Bogu, tada zrači Bog u nama. Kada nas Bog obuzme, nema potrebe da puno pričamo.

Mladomisnik je završio homiliju molitvom koju je uputio Gospodinu: „Daj nam Gospodine snage da možemo posvjedočiti svojim životom Tebe, da gdje god dođemo procvjetaju staze kreposti, ponajviše vjere, nade i ljubavi, da ljudi, dok nas gledaju, vide Lice Kristovo. Tako neka bude. Amen.“

Prije završetka misnog slavlja, o. Jakus je uputio riječi zahvale sestrama karmelićankama koje su ga pratile na putu do svećeništva. Zahvalio je i suslavitelju, mladomisniku vlč. Domagoju Koružnjaku, braći karmelićanima Leopoldu i Augustinu, ministrantima i čitačima, kao i svim prisutnim vjernicima, te je sebe i svoje kolege svećenike preporučio u molitve.

Dok su sestre pjevale „Do nebesa“, mladomisnici Domagoj i Ante podijelili su pojedinačni mladomisnički blagoslov svim nazočnima. Druženje se nastavilo u sestarskoj govornici, gdje ni pjesma ni smijeh nisu izostali.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.