Proštenje Gospe Karmelske u Brezovici

Svetkovina Gospe Karmelske zadobila je svoj vrhunac u nedjelju, 17. srpnja 2022. godine, na proštenju u brezovičkom Karmelu. Rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu, prečasni Matija Pavlaković, predslavio je glavnu svetu misu poldanjicu, a uz njega su bili suslavitelji Ivan Grbešić, duhovnik bogoslova, i domaći župnik Zvonko Vuković, koji je pozdravio voditelja slavlja i sve prisutne vjernike. Misno slavlje animirao je župni zbor „Sv. Cecilija“ iz Vukovine, pod ravnanjem mo. Branka Pucekovića.

U nadahnutoj homiliji, propovjednik je govorio o škapularu, čudesnom Marijinom daru za Karmelski red, a potom i za sve vjernike koji ga nose. Škapular je prema predaji primio sv. Šimun Stock, general Karmelskog reda, u noći između 15. i 16. srpnja 1251. godine, kada je Red bio u velikoj opasnosti da bude ukinut. No Marija ga je spasila i stavila pod svoju zaštitu dajući sv. Šimunu svoj škapular riječima: „Uzmi, predragi sine, ovaj škapular tvoga Reda; on je znak da ste moja braća, povlastica koju dajem tebi i svim karmelićanima. Tko god pobožno umre odjeven u ovo odijelo, bit će očuvan od vječnog ognja. Evo znaka spasenja, obrane u pogibeljima, jamstva mira vječnoga saveza sa mnom.“

Propovjednik je istaknuo kako nas Blažena Djevica Marija i sveci uče moliti, a moliti znači neprestano biti s Bogom. Na tom putu, koji nije lagan, imamo za primjer dosljedne vjernosti našu nebesku Majku. Potpomognuti Marijinom pomoći i zagovorom, možemo ostvariti poziv na koji smo pozvani i poput proroka Ilije biti proroci svoga vremena. „A biti prorok znači prije svega osluškivati svakodnevno Božji glas, razaznati ga u buci današnjice, čuti ga i provesti konkretnim svjedočanstvom života. Kako bismo dosegli uspone na duhovne vrhunce kojima stremimo, potrebna je žrtva, potrebna je dobra volja, ali iznad svega potrebno je poučljivo srce i ustrajnost u osluškivanju Božje riječi koja poput svjetla obasjava naš put“, rekao je preč. Pavlaković.

Rektor sjemeništa u nastavku se prisjetio svojih studenskih dana kada je dolazio u brezovički Karmel nadahnjivati se na sestrinskom življenju Božjeg poziva koji mu je ostao uvijek otajstvo. Shvatio je da svaki Božji poziv nosi sa sobom odgovornost u kojoj je potrebno naše udioništvo. Bl. Alojzije Stepinac dao je posebnu važnost molitvi, žrtvi, služenju sestara karmelićanki. Zato je osnovao Karmel u Brezovici, a sam je živio u skučenom prostoru u Lepoglavi i Krašiću, ali u nutarnjoj širini Božje prisutnosti. Njemu su Lepoglava i Krašić na neki način postali Karmel. Rektor je ustvrdio da je ovaj Karmel dio Alojzijeva kompasa u kojemu se nalazi lik Majke Božje, Kraljice Karmela.

Na kraju svoje propovjedi, preč. Pavlaković pozvao je prisutne da usklade kompase s Marijom i blaženim Alojzijem moleći sa sv. papom Pavlom VI.: „Majko i Kraljice Karmela, najsvetija Djevice, ojačaj nas u našem karmelskom pozivu; ponudi nam užitak duhovnih vrjednota; izmoli nam darove svetih i teških uspona, kako bismo došli do božanskih spoznaja, do neiscrpiva iskustva tamnih noći i svjetlom obasjanih dana; ulij nam čežnju za Kraljevstvom nebeskim; učini nas primjerima i braćom u Crkvi Božjoj; i napokon, kada dođe čas, uvedi nas u posjed Krista i njegove slave, za čime naš posvećeni život sada cjelovito žudi.“

Proštenje je otvorio don Stjepan Bolkovac, SDB, jutarnjom svetom misom u 7 sati. U nadahnutoj homiliji, govorio je o Marijinoj majčinskoj ljubavi koja je slična Božjoj ljubavi, s posebnim naglaskom na strpljivost i poučljivost na koje nas Majka Marija poziva. Pozvao je vjernike da zahvale dragom Bogu na daru njegove Majke i da poput sv. Ivana apostola uzmemo Mariju u svoj život i svoju svakidašnjicu.

Dekan Velikogoričko-odranskog dekanata i župnik Župe Pohoda Blažene Djevice Marije, preč. Đuro Sabolek, predslavio je hodočasničku zavjetnu misu župe Vukovina u 9 sati. Svetu misu uveličali su svojim krasnim pjevanjem Vokalna skupina KUD-a Dučec i zbor kapele svetog Vida iz Mraclina pod ravnanjem prof. Antuna Kotteka. Misnom slavlju nazočio je i Turopoljski povijesni banderij. Razmišljajući o riječi Božjoj netom pročitanoj, propovjednik je rekao da se punina Božje slave očitovala u stvorenju, a svu božansku moć svetosti Bog daje ovom svijetu u osobnosti Blažene Djevice Marije.

Večernju svetu misu u 17 sati predslavio je župnik u Botincu, vlč. Matej Petrić. Uz njega je slavio vlč. Željko Nestić, župnik u Dugoj Resi. Misno slavlje animirale su pjevanjem čuvarice svetišta pod ravnanjem s. M. Bonite Kovačić. U svojoj homiliji ispunjenoj simbolima, vlč. Petrić je, slijedeći misna čitanja, protumačio kako živjeti Karmel u svakidašnjici. Tako je među simbolima na osobit način istaknuo tri žene pod križem, Mariju, Mariju Kleofinu i Mariju Magdalenu, kao tri vida službe duhovnog majčinstva na koje smo svi pozvani. To su: služba zagovaranja, služba služenja i služba slobode za Boga. U liku Marije promatrao je savršenost i svetost jedne majke, majke zagovornice za svoju djecu kakva god ona bila. Drugi vid je služenje drugima. Riječ služenje dolazi od riječi sluh, to znači imati sluha za nekoga, imati sućuti i razumijevanja. Treći vid je sloboda za Boga, što se očituje u oslobađanju od posesivnosti, te odgajanju sebe i drugog za slobodu i prihvaćanje Boga koji je slobodan. Zaključio je da je to život Karmela koji se može živjeti u svakom staležu i na svakom mjestu.

U danima Karmelske Gospe hodočasnici su primali Gospin škapular, pristupali sakramentu ispovijedi, molili zajednički krunice između svetih misa i sestrama preporučivali svoje nakane i potrebe. Ljubav prema Majci Božjoj, Kraljici Karmela, posvjedočili su i ove godine njezini štovatelji i hodočasnici, kao i prijatelji i dobročinitelji Karmela u Brezovici, te sestre karmelićanke i braća karmelićani.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.