Proslava sv. Josipa u Breznici Đakovačkoj

Mons. Đuro Hranić, nadbiskup đakovačko–osječki, u zajedništvu sa sedmoricom svećenika te dvojicom đakona, predslavio je 19. ožujka u Karmelu sv. Josipa u Breznici Đakovačkoj večernje euharistijsko slavlje u čast sv. Josipu. Započinjući misno slavlje nadbiskup Đuro čestitao je prisutnima, a napose sestrama, svetkovinu sv. Josipa, čovjeka čije je srce spremno slušati Božju riječ „jer je shvaća i umom i srcem“. Prijepodnevno misno slavlje svetkovine predvodio je o. Dragan Majić, vojni kapelan u Đakovu. Za proslavu svetkovine, vjernici su se, uz sestre karmelićanke, pripremali trodnevnicom od 16. do 18. ožujka.

Misna slavlja svetkovine

U svojoj homiliji nadbiskup Hranić osvrnuo se na činjenicu kako evanđelist Matej izvještaj o događaju začeća i rođenja Isusova promatra očima sv. Josipa. Josip je poveznica starozavjetnoga obećanja dana kralju Davidu preko proroka Natana i ispunjenja toga obećanja u Isusu. On je čovjek koji „živi u trajnom dijalogu s Bogom, živi Zakon Božji prianjajući srcem i ljubavlju uz Boga, i zato ne može i ne želi Mariju izvrgnuti sramoti i javnosti je predstaviti kao nečasnu djevojku. Želi joj dobro i u trenutku velikog razočaranja“, zato je svrstan u red pravednika, velikog i pravog vjernika. Svojom osjetljivošću za Boga i budnošću koja i u snu prepoznaje i čuje Božji glas, sv. Josip „izazov je i svima nama. Jer samo u vjeri se može čuti, razabrati i poslušati Božji glas i ostati mu vjeran“, rekao je, na koncu, mons. Hranić. Prisutne je potaknuo da molitvom podržavaju jedni druge, kako bi hrabrošću, snagom vjere i povjerenjem u Božju riječ mogli ići kroz život te se poput sv. Josipa „baciti u Božje naručje vjerujući da Bog nikada svojih ne zaboravlja i da zna što čini s nama“. Euharistijsko slavlje liturgijskim je pjevanjem animirao bogoslovski zbor iz Đakova, predvođen rektorom m° Ivom Andrićem, uz glazbenu pratnju m° Vinka Sitarića.

Na prijepodnevnom misnom slavlju, predvoditelj, o. Majić vjernike je potaknuo: „Svim srcem pozdravljajmo sv. Josipa svaki dan, jer nam treba posvećenje i njegov moćni zagovor!“ Podsjetio je kako je od 1687. godine sv. Josip i zaštitnik naše Domovine te kako mu se i danas treba obraćati za pomoć u obnovi hrvatskoga naroda i cijele zemlje. Sveti Josip uzor je brižnosti, marljivosti, profinjenosti, skrbništva te jednostavnosti za sve vjernike jer je ljubio Mariju i Isusa, pa može pomoći „da se i mi zapalimo ovom ljubavlju i da budemo baklje koje će tu ljubav dalje širiti“. O. Majić na kraju je svima zaželio da se ohrabre živjeti za Boga poput sv. Josipa, da se ne boje života, nego da svojim angažmanom sačuvaju dostojanstvo obitelji, Crkve i hrvatskoga naroda.

Trodnevna molitvena priprava

Brojni vjernici pohodili su samostansku crkvu sestara karmelićanki tijekom trodnevne molitvene priprave za svetkovinu. Prva dva dana misi je prethodila molitva krunice te litanije sv. Josipu, a uoči i na sam blagdan, vjernici su sa sestrama molili svečane večernje službe Časoslova.

Prvoga dana trodnevnice, 16. ožujka misu je predslavio mons. Stjepan Beretić, župnik u Subotici, u koncelebraciji s trojicom svećenika. „Cijelo Sveto pismo veliko je obećanje. Slabe, neugledne, skromne, bjegunce Bog izabire“, rekao je mons. Beretić na početku homilije u kojoj je predstavio sv. Josipa kao onoga koga je Bog također izabrao, a on „ne govori, nego samo sluša, čuje i djeluje“. Kroz povijest Crkve mnogi su sveci uzimali sv. Josipa za zaštitnika, učitelja i zagovornika, a posebno gorljivo su to činili karmelićani na čelu sa obnoviteljicom i majkom Karmela – sv. Terezijom Avilskom te franjevci, istaknuo je predvoditelj. Pozivajući se na riječi sv. Terezije Avilske koja je rekla da je Bog sv. Josipu podario milost da pomaže u svim nevoljama i kako je on nikada nije iznevjerio, mons. Beretić srdačno je ohrabrio sve prisutne da se u svim svojim potrebama uvijek obraćaju sv. Josipu i poput njega uvijek čuju i vrše Božju riječ u svome životu.

„Sv. Josip nam je uzor. Imao je važnu ulogu u spasenju Božjem, pa je dobro da vidimo da i mi možemo odigrati važnu ulogu, biti važna karika u vlastitom životu za druge“, rekao je drugoga dana trodnevnice fra Ivica Jagodić, župnik u Vukovaru. Oslanjajući se na riječi evanđelja potaknuo je vjernike da se što više predaju Bogu, da ne sude već praštaju i budu milosrdni te tako dođu i do vršenja najzahtjevnije Isusove zapovijedi – ljubavi prema neprijateljima, koju je Isus posvjedočio svojim primjerom. „Isus pokazuje kako možemo jedni s drugima biti, razgovarati, ljubiti. Ako živimo Isusovu riječ onda smo poput sv. Josipa u Božjem planu“ napomenuo je fra Ivica i zaključio riječima: „Koliko se više zaljubimo u Isusov plan i njegovu zapovijed ljubavi to ćemo više biti Božji ljudi.“

Zadnjega dana molitvene priprave misu je predslavio vlč. Nikica Bošnjaković, župnik u Šidu. Sv. Josip pokoran je i vjeran Bogu jer je plan svoje ljudske ljubavi podredio Božjem planu ljubavi te i nas uči da prihvatimo Božji plan za naš život, rekao je vlč. Bošnjaković. Potom je u energičnoj propovijedi, nadahnutoj na riječima psalma: „Onomu koji hod stazama pravim pokazat ću spasenje Božje“, potaknuo vjernike da uvijek svoj životni put stavljaju na Božju stazu, a Isus da bude mjerilo njihova koračanja jer „tko Isusa sluša, iz njega zrači Isus, Kraljevstvo Božje. Nije na opterećenje onima oko sebe.“

Govoreći o prednosti slušanja Božjega glasa u sebi, pred vjernika je stavio primjer sv. Josipa koji „iako povrijeđen u ljudskoj ljubavi, boji se Boga, ima vjeru, ne može to shvatiti, ali ne postupa kao drugi Židovi i neće Mariji nauditi.“ Prisutnim vjernicima propovjednik je poželio: „Vjerom, pokornošću i obraćenjem jačajmo i mijenjajmo sebe, jer tako jačamo svoju obitelj, župu, biskupiju, Majku Crkvu i cijeli svijet.“

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.