Proslava Male Terezije u sarajevskom Karmelu

Svečano euharistijsko slavlje na blagdan sv. Male Terezije u subotu, 1. listopada, u samostanskoj crkvi sarajevskoga Karmela predslavio je vlč. Oliver Jurišić, katedralni župnik  i profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu, a s njim su slavili vlč. Ante Ljulj i vlč. Paulo Henrique dos Santos Coelho.

Vlč. Jurišić je u zanimljivoj propovijedi kritizirao prikaz života sv. Male Terezije u knjizi teologa Tomáša Halíka Strpljenje s Bogom: Pripovijest o Zakeju danas. Za njega je promašaj to što Halík promatra život te svetice i crkvene naučiteljice samo kroz prizmu odnosa njezinih sestra u samostanu prema njoj, samo kroz pitanje jesu li joj sestre bile zavidne. Takav pristup gubi iz vida kršćansku veličinu Terezijine malenosti i Božju prisutnost, smatra vlč. Jurišić. Čudi se kako Halík nije primijetio Terezijino iskreno propitivanje vlastite vjere i izražavanje osobnih poteškoća u vjeri pred kraja njezina mladog života, za što je potrebna velika hrabrost. Upravo je to ono što privlači vlč. Jurišića da iznova, kako je posvjedočio, već dvadeset godina u vrijeme korizme čita „Povijest jedne duše“. Smatra da je potrebno napraviti prostor za susret kako bismo nekoga upoznali, znali nešto o njemu, u njemu prepoznali Krista. „Kako danas uopće razumjeti malenost sestara i kršćana koji rade ono što mi ne vidimo?“, upitao je vlč. Jurišić objašnjavajući da smo često žrtve shvaćanja da se mora biti velik, sveprisutan, viđen, kako bi se ispunilo poslanje. Pa se tako i u Crkvi nerijetko omalovažava redovnička malenost, skrovitost. Na kraju je vlč. Jurišić još jednom istaknuo kako sv. Terezija pokazuje strpljivost i hrabrost izricanja svega onoga što ju je iznutra tištalo, izricanja svojih boli i strahova. Rekao je da njezin primjer i nas poziva da imamo hrabrosti učiniti to isto, ako ne pred drugima kao ona, onda barem pred Isusom u svetohraništu.

Prije misnog slavlja molila se Gospina krunica i Večernje pohvale Božanskog časoslova, a nakon misnog slavlja vlč. Jurišić je blagoslovio ruže koje su štovatelji sv. Male Terezije ponijeli kućama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.