Proslava Stepinca u Karmelu koji je utemeljio

Svečanim misnim slavljem koje je predslavio vlč. Krunoslav Kolar, župnik Župe Rođenja Isusova na zagrebačkoj Kajzerici, proslavile su sestre karmelićanke Karmela u Brezovici u petak, 10. veljače 2023., blagdan njihovog duhovnog Oca i utemeljitelja, bl. Alojzija Stepinca.Predslavitelju su asistirali Tomislav Skender i Luka Balaško, dok su čitanja pročitali Dora i Tomislav Skender.

Vlč. Kolar je započeo svoju homiliju mislima bl. Alojzija Stepinca: „’Zadnji cilj i svrha svetog redovničkog zvanja na koje vas je Krist pozvao jest, da budete jednom proslavljene sa svima svetima i slavite Trojedinoga Boga kroz vijeke vjekova. A neposredni cilj i svrha vašega zvanja jest da vježbanjem i stjecanjem krjeposti postanete što sličnije modelu, koji je osobno došao na svijet da pruži primjer čovjeku, Isusu Kristu.’ Ovo su riječi koje je na ovome mjestu, u Karmelu u Brezovici, 15. listopada 1940. izrekao zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac, čiji blagdan slavimo. Ove su riječi upućene sestrama karmelićankama, koje ovdje postoje zahvaljujući blaženiku, ali nije pogrešno iz ovoga iščitati i model za vlastiti život, jer svima nam je životni cilj biti proslavljeni sa svetima u Bogu, što pak možemo postići samo nasljedujući Isusa Krista. Taj zadnji cilj, koji se očituje u vječnosti s Bogom i njegovim svetima, živeći po primjeru Isusa Krista, ostvario je upravo naš blaženi Alojzije Stepinac.“

U liku bl. Alojzija možemo vidjeti simbol našeg naroda, kao i ono što bi kao vjernici trebali uzeti za svoja životna načela. Nakon dugih vjekova zatočeništva u raznim tvorevinama, naš je narod zadobio svoju domovinu. U svijesti nam mora biti da nam je ona privremeni dom, dok u zajednici Crkve koračamo prema vječnosti s Bogom. Do tog ostvarenja potrebno je živjeti ono što pred nas stavlja primjer bl. Alojzija Stepinca: „U prvom redu, to je potpuna predanost Bogu. Njegove posljednje riječi, koje je izrekao na današnji dan prije 63 godine, bile su: „Fiat voluntas tua!“ – Budi volja tvoja. To ne smije biti samo fraza naučene molitve Oče naš, već prije svega naš životni stav. Ako prihvaćamo i živimo Božju volju, nebo nam neće umaći. Da bismo tu volju lakše prihvatili, potrebna nam je blizina one koja je i sama uvijek pristajala uz volju Božju, a to je Blažena Djevica Marija, koju častimo kao kraljicu i majku našeg hrvatskog naroda. Blaženi je Alojzije rado hodočastio u nacionalno svetište Majke Božje Bistričke, gdje je proglašen blaženim, a također je vrlo često poticao na molitvu krunice, osobito zajedničku, obiteljsku molitvu krunice. Gdje se zaziva Mariju, tu đavao nema prostora da bi snažnije djelovao“, rekao je predslavitelj.

Potom je naglasio Stepinčevu vjernost Crkvi i rimskom prvosvećeniku. Pod cijenu slobode i života nije se htio odreći onoga što je već četrnaest stoljeća neodvojivo od identiteta našega naroda. Rekao je i to da nije katolik koji pristaje uz Krista, a protivi se Crkvi koju je Isus utemeljio, koja poučava Božje istine. Nije katolik onaj koji osuđuje i ogovara papu, biskupe, svećenike, redovnike i redovnice. Ako bismo možda i zapazili određene nedostatke kod onih koji su Bogu posvećeni, na nama je da za njih molimo, a ne da ih obasipljemo kamenjem i pribijamo na križ.

Nadalje, Blaženik nam je primjer strpljivosti i trpljenja, kao i ljubavi prema svakom čovjeku, bez obzira na njegovu vjersku, rasnu i nacionalnu pripadnost. Takvo srce potrebno nam je i danas. Nedostaje nam danas pastira koji su spremni dati život za ovce, očeva koji su primjeri života vjere, majki koje će djeci usaditi moralne vrednote, mladih koji imaju uzvišene ideale, djece koja su poslušna autoritetu. Sve je to u sebi utjelovio naš Alojzije Stepinac, koji je dao život za stado koje nije htio napustiti u njegovim najtežim trenucima progonstva. On nam je bio uzor vjere kada se činilo da je i Božje svjetlo utrnulo, naglasio je propovjednik.

Pri završetku propovijedi, vlč. Kolar je podsjetio vjernike da kardinalovo srce kuca u ovom Karmelu koji je, kako je sam posvjedočio, njegovo životno djelo, a koji je pozvan da svojim životom molitve, služenja i žrtve privede duše k zadnjem cilju za koji smo stvoreni, a to je život u Bogu. „Neka nam na putu zrenja u vlastitoj svetosti pomogne primjer i zagovor blaženog Alojzija Stepinca, biskupa i mučenika, a nama neka na srcu bude molitva da ovaj pastir zagrebačke Crkve bude što skorije postavljen kao primjer i uzor sveopćoj Crkvi kako bismo u svojim potrebama mogli zazivati: Sveti Alojzije Stepinče, moli za nas!“, uskliknuo je na kraju.

Nakon prve pričesne pjesme, sestre su pod ravnanjem s. M. Bonite Kovačić izvele solistički psalam „Gospod Bog je pastir moj (Psalam 23)“ češkog skladatelja Antonína Dvořáka.

Na kraju misnoga slavlja, vlč. Kolar je rekao da je lijepo proslaviti Boga na blagdan Alojzija Stepinca u Stepinčevom Karmelu sa Stepinčevim narodom, a dirljivo je služiti sv. Misu sa Stepinčevim kaležom: „Osjećam se malenim u ovom trenutku pred Bogom. Koliko nam je Bog dao da ga spustimo u ovom otajstvu Euharistije i same Pretvorbe… Krist nam je model svetosti. Stepinac je tu pomoć, zagovornik s Neba i primjer kako ostvariti svetost.“

Svečanim blagoslovom i Blaženikovom omiljenom pjesmom „Ljiljane bijeli“ o. Anzelma Canjuge završilo je euharistijsko slavlje, a tradicionalni susret na Stepinčevo s hodočasnicima iz Splita nije izostao.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.