Braća karmelićani postavljeni u službu čitača

Na svečanom slavlju povodom svetkovine svetog oca Josipa i dana Hrvatske karmelske provincije sv. oca Josipa, pod večernjom svetom misom u svetištu Majke Božje Remetske petorica karmelićanskih bogoslova postavljeni su u službu čitača (lektora): br. Alen, br. Boško, br. Mario, br. Vatroslav i br. Vedran.

O. Vinko Mamić, provincijal, u prigodnoj propovijedi istaknuo je primjer svetog Josipa koji je služio Božjoj Riječi djelotvornom ljubavlju i žrtvom. Pozivajući se na evanđelje o Isusu koji je ostao u jeruzalemskom hramu propitujući učitelje Zakona, propovjednik je najprije utješio roditelje da su nesporazumi između djece i roditelja normalna pojava, koja se događala i u Svetoj obitelji, i da se zbog njih ne treba obeshrabriti, nego ih treba shvatiti kao poticaj da razmišljamo i promišljamo o kvaliteti svog roditeljstva odnosno sinovstva. Mnogi roditelji su žalosni zbog odabira svoje djece, ali može biti da im u borbi za kakvu takvu materijalnu sigurnost nisu posvetili dovoljno vremena da prepoznaju potrebe svoje djece i da ih usmjere na pravi način, nego otkrivaju istinu o svojoj djeci tek onda kad su djeca već našla odgovore na drugim stranama. Zbog toga, istaknuo je o. Vinko, potrebno je posvijestiti si da je čovjek čovjeku najveće bogatstvo, i da nam zbog opravdane, ali možda neumjerene brige za materijalno ne bi trebalo promaknuti ono što nam je bitno i zapravo najvažnije u životu. Govoreći o Josipovoj žrtvi istaknuo je više evanđeoskih zgoda poput bijega u Egipat gdje su živjeli kao izbjeglice, a potom i povratka ne u obećavajući Jeruzalem, nego u siromašni Nazaret, gdje je Josip ostavio po strani priliku za bolju zaradu, samo da bi Djetetu / Božjoj Riječi osigurao miran život i sretan razvitak.

Istoga dana postulaturu je u započelo šestorica mladića: Marko, Danijel, Dario, Tomislav, Mario Nenad i naš sjemeništarac Stanko.

Dodatne slike možete pogledati u slijedećem privitku:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.