Roditelji prepoznali vrijednosti katoličke osnovne škole u Zagrebu

Prva katolička osnovna škola u Gradu Zagrebu, koja je svoja vrata otvorila u jesen 2013., nedavno je proširila svoj prostor. Na adresi Ivanićgradska 41a škola je na uporabu dobila dodatni prostor, pa učenici odsada borave u većim učionicama, a školski djelatnici imaju prikladnije urede.

Dosad je škola ulaz dijelila s Kulturnim centrom Peščenica, a sada je uređen poseban školski ulaz. Novi je prostor uređen uz potporu Grada Zagreba i više donatora.

Ravnatelj škole dr. o. Vinko Mamić, provincijal Hrvatske karmelske provincije sv. Oca Josipa, koja je i osnivač škole, s ponosom ističe da je velik interes za školu koja u osam razreda ima 141 učenika i 33 djelatnika.

Kada u lipnju školu napusti 18 osmaša, prema sadašnjim prilikama, toliko će biti i slobodnih mjesta za prvaše. No, već sada je predbilježeno sedamdesetak kandidata za prvi razred. Usto, napominje ravnatelj Mamić, za upis u prvi razred šk. god. 2015./16. već je predbilježeno 35 djece, a kuriozitet je i predbilježba dvoje djece za šk. god. 2019./20. Roditelji su, naime, želeći da im se djeca odgajaju upravo u katoličkom okruženju, prijavili svoju djecu odmah po rođenju.

Vezano uz uvjete upisa, ravnatelj Mamić u razgovoru za Informativnu katoličku agenciju ističe da prednost pri upisu imaju djeca koja već imaju braću i sestre u školi te djeca invalida Domovinskoga rata. Ravnatelj se nada i novom školskom prostoru, što bi omogućilo upis djece u više prvih razreda. Napominje da je škola besplatna.

“Želimo izbjeći elitizam, stoga je škola besplatna za sve učenike. S tom je nakanom škola i osnovana, i od toga nećemo odustati”, ističe ravnatelj.

Vezano uz nastavni program, ravnatelj Mamić ističe kako je program Prve katoličke osnovne škole u Zagrebu u skladu s programom osnovnoškolskog obrazovanja, te da se provodi sukladno katoličkim moralnim načelima. To pravo i obveza utemeljeni su na Provedbenom ugovoru o katoličkim osnovnim i srednjim školama, koji je potpisan 2011. između Vlade Republike Hrvatske i Hrvatske biskupske konferencije. U tom vidu, ravnatelj Mamić ističe za IKU kako to vrijedi ne samo na zdravstveni odgoj, nego i za sve druge predmete, pa i za eventualni budući građanski odgoj.

“Sve što poučavamo, poučavamo u skladu s katoličkim moralnim načelima, a pogotovo zdravstveni odgoj. Kao katolička osnovna škola svoju djelatnost ostvarujemo prema odredbama Ugovora pa nema prostora za neko drugo tumačenje”, ističe ravnatelj.

“Kada bismo provodili nešto što nije u skladu s katoličkim moralom, ne bismo ni imali katoličku školu, tj. ona ne bi imala pravo tako se zvati, jer jedno drugo isključuje. U konačnici, i sam razlog osnivanja škole bio je poučavati djecu u katoličkom duhu”, naglašava ravnatelj Mamić, podsjećajući na to kako to nije pravilo samo u Hrvatskoj. U svijetu općenito sve katoličke škole, pa i one čije djelatnike financira država, imaju pravo i obvezu poučavati sukladno katoličkim moralnim načelima.

Od školskih programa koji se nude učenicima, ravnatelj ističe dodatnu nastavu medijskog odgoja. Ove školske godine taj je program ponuđen učenicima osmih razreda, a od sljedeće godine proširit će se na učenike od 5. do 8. razreda.

“Želimo naše učenike na vrijeme poučiti snazi medija i o tome kako se njima koristiti. Govorimo im kako je jedna stvar vijest, odnosno informacija, a druga efekt koji se određenim novinarskim izvještajem postiže te da su ciljevi tih efekata nerijetko promidžbene naravi, sa željom širenja ideja i svjetonazora. Ponekad se mediji ne obaziru na stvarne potrebe mladih, nego im pokušavaju stvoriti umjetne potrebe, kako bi neki od toga profitirali. Želimo naše učenike upoznati s tim te im na radionicama sve praktično pokazati”, objašnjava dr. Mamić.

Roditelji učenika imaju cjelovit uvid u odgojno-obrazovni rast svoje djece, jer dobivaju pismena izvješća profesora o vrednovanju uspjeha svakog učenika. To je izvješće vrlo iscrpno i pokriva sve segmente intelektualnog, emotivnog, socijalnog i duhovnog rasta djece.

Škola ima i popodnevni produženi boravak koji je organiziran za sve učenike od 1. do 8. razreda. U tom razdoblju učenicima se nude besplatne instrukcije, tj. pomoć pri svladavanju školskoga gradiva. Ta inicijativa, koja se održava zahvaljujući raspoloživosti profesora koji su prihvatili dežurstva, dobro je primljena i od roditelja.

Dodatne obavijesti o Prvoj katoličkoj osnovnoj školi u Zagrebu dostupne su na mrežnoj stranici http://www.katolickaskola.com.

Izvor: Laudato.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.