Na misi s Darijom Kordićem

Na Valentinovo, 14. veljače 2014. Dario Kordić, koji se nalazi u zatvoru „Karlau“ u Grazu, imao je izlaz u grad. Tih devet sati slobode odlučio je provesti s obitelji i prijateljima iz Austrije, Hrvatske i BiH. A bilo je i onih koji su za tu prigodu došli iz Njemačke. Oko 10 sati sati Dario se pojavio pred crkvom sv. Josipa (Hrvatska katolička misija) gdje ga je s ushitom i radošću dočeklo mnoštvo prijatelja i članova obitelji. Bio je to susret propraćen suzama, osmijehom, bratskim zagrljajima i riječima potpore.

Dario je susret s obitelji i prijateljima želio započeti svetom misom i tako zahvaliti Bogu za sva dobročinstva koja je primio od Gospodina kroz sve vrijeme uzništva. Euharistijskom slavlju je predsjedao fra Šimun Oreč (župnik iz Frohnleitena) u koncelebraciji fra Franje Jurinca, voditelja HKM u Grazu te još osmorice svećenika od kojih dvojica borave u Grazu a ostali su za tu prigodu došli iz drugih gradova Austrije (Frohnleiten, Klagenfurt, Beč) te Bosne i Hercegovine (Sarajevo) i Njemačke (Siegen). Na misi su sudjelovali i hrvatski karmelićani, o. Petar i novaci.

Nakon popričesne molitve, prije završnog blagoslova i otpusta, Dario se obratio svima sudionicima, kojih je bilo stotinjak, zahvalivši im na njihovoj nazočnosti te zahvalivši Gospodinu koji ga kroz sve vrijeme uzništva tješi i jača. Citirao je Pavlove riječi „Tko će nas rastaviti od ljubavi Kristove?“ (Rim 8,35), posvjedočivši da ga upravo susret s Kristom u tamnici jača i daje radost i smisao njegovu životu. Na završetku pozvao je sve na tješnje prijanjanje uz Krista od čije ljubavi nas ne mogu rastaviti nikakve nedaće i tegobe života.

Poslije sv. mise u prostorijama Hrvatske katoličke misije upriličen je domjenak za sve sudionike misnog slavlja. Tom prigodom Dario je pojedinačno predstavljao i zahvaljivao se svim prijateljima i poznanicima koji su cijelo vrijeme njegovog uzništva ustrajno bili uz njega i njegovu obitelj. Spomenuo je i nas karmelićane rekavši da se osjeća povezan s nama po karmelskoj duhovnosti kojom se već duže vrijeme hrani čitajući karmelske mistike i naučitelje, osobito Ivana od Križa na čiji spomendan (14. prosinca) je rođen. Druženje je u HKM potrajalo do 14 sati a onda se preselilo u prostorije HKD Napredak.

Podsjećamo da je Darija Kordića, koji je početkom 90-ih bio politički čelnik Hrvata u srednjoj Bosni krajem veljače 2001. Haaški sud proglasio krivim zbog etničkog ćišćenja Bošnjaka u Lašvanskoj dolini i zločina u Ahmićima i osudio ga pravomoćno na 25 godina zatvora. O Kordiću, pak, njegovi poznanici govore samo najbolje te tvrde kako on, u vrijeme dok je bio politički predstavnik Hrvata središnje Bosne, nije imao nikakvu ulogu u događanjima u Ahmićima kao i stradanjima civila u pojedinim selima Lašvanske doline. No, Haaški tribunal ipak je presudio u korist teza Tužiteljstva« (http://dnevni-list.ba/web1/2013/12/02/).

Haška presuda nije Darija slomila niti obeshrabrila. Dostojanstveno i uzdignute glave prihvatio je osudu – iako ju doživljava kao posve neosnovanu i isključivo politički motiviranu – kao križ kojega treba nositi, s vjerom i pozudanjem da Gospodin vodi njegovu parnicu (usp. Jer 11,20) i da sve okreće na dobro onima koji ga ljube (usp. Rim 8,28). Godinama zaboravljen od mnogih, vrijeme provedeno u zatvoru (kako u Haagu tako i u Grazu) iskoristio je za vlastitu duhovnu obnovu te promišljanje o životu. Unatoč uzništvu Dario odiše radošću, optimizmom i nadom. Premda zatočen on uživa slobodu djece Božje, slobodu koju mu nikakve tamnice ovoga svijeta ne mogu oduzeti. U to su se uvjerili i o tome mogu posvjedočiti svi oni koji su Darija upoznali pohodivši ga u zatvoru. Osobito dojmljivo o tome svjedoči – u jednom od prosinačkih brojeva Glasa Koncila – njegova supruga Venera koja je svo vrijeme Darijeva uzništva zajedno s njime rasla u vjeri i ljubavi prema Raspetom Kristu. Po dolasku iz Haaga u Graz, Dario živo osjeća da je njegovo poslanje »biti svjedok Isusa Krista, živjeti poruku evanđelja unutar zatvorskih zidina. Zatvor mu je pokazao druge ljude, ljude bez vjere ili pak pripadnike drugih vjera. On u svakom čovjeku, pa i u onom koji je u zatvoru zbog najgorih nedjela, vidi nešto pozitivno, vidi čovjeka kojeg je pozvan ljubiti« /Glas Koncila 49 (2059) 8.12.2013/.

U ovoj 2014. godini Dariju ističu dvije trećine odslužene kazne, i zbog primjerenoga vladanja i pozitivnog utjecaja na zatvorenike, postoji mogućnost da u lipnju bude pušten na slobodu, što mu od srca želimo i od Boga molimo!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.