Peti susret karmelićanskih odgojitelja Europe u Avili

U organizaciji Europske konferencije provincijala OCD od 27. siječnja do 1. velječe 2014. održan je u CITeS-u u Avili susret karmelićanskih odgojitelja Europe. Bio je to peti po redu susret u ovom Centru u posljednjih pet godina. Ove godine broj odgojitelja je bio nešto manji nego inače. Razlog tomu jest taj što neki odgojitelji nisu bili u mogućnosti doći (npr. odgojitelji pariške provincije) a također i taj što su neke provincije poslale samo po jednog člana. Na susretu su sudjelovali i magistri HKP: o Stjepan i o. Petar. No, unatoč ovogodišnjem manjem broju sudionika, ipak su na susretu, više manje, bile zastupljene većina europskih provincija barem s jednim odgojiteljem te također provincije iz Libanona i Egipta. Susret se sastojao iz dva dijela: prvi dio – predavanja i diskusija; drugi dio – razmjena iskustva u odgoju (postulatura) u pojedinim provincijama.

U prvom, predavačkom dijelu (28.-29. 1.) p. Antonio Sicari OCD (venetska provincija) nam je u tri serije predavanja, veoma poticajno, progovorio o teologiji i pedagogiji naših svetih Naučitelja (Terezija od Isusa, Ivan od Križa i Terezija od Djeteta Isusa i Svetoga Lica) usmjerivši se osobito na njihovo viđenje (iskustvo) Boga i čovjeka.

U srijedu popodne, nakon predavačkog dijela, posjetili smo sestre karmelićanke u samostanu Utjelovljenja (Encarnación), samostanu u kojem je redovnički život otpočela, i u njemu 30 godina provela, naša Obnoviteljica sv. Majka Terezija: od 1535-1562. kao sestra, i od 1571.-1574. kao priroica.

Drugi dio susreta (iskustvo odgoja) otpočeo je u četvrtak, 30. siječnja izlaganjem p. Tadeusza Floreka (Poljska) o temi Postulatura u dokumentima Crkve i Reda. Nakon njega iskustvo u odgoju postulanata hispanskog poluotoka iznio je p. Joaquin Teixeira, provincijal portuglaske provincije. U popodnevnim satima o istom iskustvu odgoja u avinjonsko-akvitanskoj provinciji govorio nam je p. Vincent, magister postulanata. U petak, 30. siječnja o iskustvu u odgoju postulantica sestara klauzurnih karmelićanki progovorila nam je magistra postulantica samostana Duha Svetoga u Toru.

Susret odgojitelja je završio u subotu ujutro, 1. veljače sv. misom, nakon koje je uslijedio doručak i povratak u svoje provincije. Bio je to još jedan susret u kojem smo mogli bolje upoznati jedni druge, razmjeniti mišljenja i obogatiti se naukom i iskustvom naših svetih Naučitelja te iskustvima jedni drugih.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.