Tri nove knjige “Karmelskih izdanja”

„Karmelska izdanja“ (KIZ), u svome nizu „Duhovne meditacije“ tiskala su tri nove knjige:

1. Najprije je, pod brojem 39. u nizu, ponovljeno tiskanje knjige „Euharistijsko klanjanje za posvećenje života i duhovno majčinstvo“. Budući da je prvo izdanje u nakladi od 2000 primjeraka bilo brzo razgrabljeno i drugo je izdanje tiskano također u nakladi od 2000 primjeraka. Podsjećamo da se radi o knjizi Kongregacije za kler kojom se nastoji produbiti svijest o „povezanosti između euharistije i svećeništva i o osobitom Marijinom majčinstvu svih svećenika“. Cilj je knjige, navodi Kongregacija, „postići osobito zalaganje ženskih posvećenih duša koje bi prema uzoru Blažene Djevice Marije, Majke Vrhovnog i Vječnog Svećenika i Družice u Njegovu djelu otkupljenja, bile voljne duhovno posvojiti svećenike, da im pomognu, prinošenjem samih sebe,

molitvom i pokorom. U knjizi se, riječju i slikom, donosi čitav niz primjera u kojima su ženske osobe molitvom, žrtvom i duhovnim majčinstvom „sunosile“ svećenička zvanja, svećeničko posvećenje i djelovanje (među kojima je npr. i karmelićanka Mala Terezija). Knjiga je prikladna za sve redovnice koje mole ili žele moliti za svećenike, ali i za svećenike koji osjećaju potrebu molitvene i duhovne skrbi, odnosno duhovnog majčinstva po uzoru na majčinstvo Blažene Djevice Marije. Knjigu je s talijanskog prevela s. M. Nevenka od Krista Raspetoga (Bačurin), OCD, a hrvatsko izdanje uredio je o. Jure od Krista Raspetoga (Zečević), OCD. U drugom izdanju je ispravljeno i nekoliko manjih greškica koje su se bile potkrale u prvom izdanju. Knjiga inače ne smije biti korištena u profitabilne i komercijalne svrhe i distribuira se isključivo po posebnoj tiskarskoj cijeni od 5 kuna. Svi oni za koje nije bilo više primjeraka prvoga izdanja, sada opet mogu naručiti dostatan broj primjeraka.

2. Druga novoizišla knjiga jest br. 40 niza „Duhovne meditacije“: drugo popravljeno izdanje knjige fra Marija Crvenke, OFM, „Korak po korak kroz dane Došašća i Božića – Razmatranja za svaki dan“. U njoj fra Mario vrlo kreativno i poticajno razmatra dan za danom, od prve nedjelje došašća, preko Božića sve do Stare godine – 31. prosinca, Božju riječ u suvremenom kontekstu. Knjiga od 160 stranica je, kako piše na koricama, namijenjena „svima onima koji te dane ne žele provesti u osjećaju sladunjavosti, nego svjesno doživjeti Bogopostanje u svom vlastiom srcu“. Knjiga je izišla na početku Došašća u nakladi od 500 primjeraka. Cijena joj je 45 kuna, i cijela naklada je već razgrabljena, poglavito od strane sastavnica „Karmelskih izdanja“ po povlaštenoj cijeni, ali i u knjižarama diljem Hrvatske.

3. Na treću knjigu smo kao karmelićani i karmelićanke osobito ponosni. Naime, pod brojem 41. niza „Duhovne meditacije“, objavili smo po prvi puta na hrvatskom jeziku naslov „Sakrij se na potoku Keritu – Život u Karmelu“ poznatog karmelskog autora Wilfrida Stinissena. Knjiga se na švedskom jeziku pojavila 2010. i zahvaljujući našem poticaju njezinog se prevođenja prihvatio već iskusni prevoditelj Stinissenovih knjiga sa švedskog na hrvatski, msgr. Stjepan Željko Biletić. Upravo dok smo dovršavali pripremu hrvatskog izdanja za tisak iz Švedske je stigla vijest da je o. Stinissen preminuo. Ova je knjiga svojevrsni karmelski duhovni testament o. Stinissena. Često smo se žalili da na hrvatskom jeziku nemamo prikladnoga suvremenog priručnika za upoznavanje naravi Karmela i karmelske duhovnosti i za prakticiranje života na autentični karmelski način. Ova knjiga s preporukom zasigurno je jedan od boljih pokušaja da se ta praznina kvalitetno popuni. Uz karmelićane, klauzurne karmelićanke, karmelićanke BSI, karmelski svjetovni red i članove karmelske bratovštine knjiga je prikladna i za sve druge mlađe i starije ljude koje zanima osobni duhovni rast na način karmelske duhovnosti, bilo u nekoj od grana Karmela, bilo u svijetu. O. Stinessen je vrlo čitan autor – dosad je prevođen na čak 19 svjetskih jezika i prigodom njegove smrti 30. studenog 2013. želimo mu reći hvala za dar njegovih djela prožetih prvenstveno evanđeljem i naukom troje karmelskih crkvenih naučitelja. Ipak nijedno od njegovih dvadesetak dosadašnjih djela nije toliko karmelsko – temom, sadržajem i duhom – koliko je karmelska ova knjiga „Sakrij se na potoku Keritu – Život u Karmelu“. Hrvatski prijevod smo tiskali u nakladi od 2000 primjeraka. Maloprodajna cijena je 50,00 kuna, a karmelićani i karmelićanke mogu je dobiti uz popust od 40 %.

Sve knjige KIZ-a naručuju se po gore navedenim cijenama na slijedećim adresama i telefonima: [email protected]; tel.: 01/65-37-140; tel./fax: 01/65-38-621, +385997221806, KARMELSKA IZDANJA, SAMOSTAN KRALJICE KARMELA, Brezovička cesta 90/A, p.p. 7, Hr-10257 BREZOVICA.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.