Relikvija stopala sv. Terezije Avilske u Karmelu u Kloštar Ivaniću

U povodu 500. obljetnice rođenja sv. Terezije Avilske, u Karmel Sv. Male Terezije u Kloštar Ivanić 5. ožujka stigla je relikvija stopala sv. Terezije od Isusa (Avilske). Cijelu ovu godinu pred relikvijama će se moliti širom svijeta, a Hrvatska karmelska provincija sv. oca Josipa upriličila je pohod svetičinih relikvija u samostane bosonogih karmelićanki i karmelićana u zemljama u kojima djeluju.

Tom prigodom, u subotu 7. ožujka u samostanskoj kapeli, svečano misno slavlje predvodio je sisački biskup Vlado Košić u zajedništvu s više svećenika, provincijalom karmelićana o. Srećkom Rimcem i domaćim župnikom fra Dragom Brglezom koji je i pozdravio biskupa.

Na početku homilije biskup je podsjetio kako u ovoj godini Karmel sv. Male Terezije slavi pedeset godina djelovanja, te je čestitao sestrama ovaj lijepi jubilej. Biskup je rekao i da je čuo kako je bura gotovo spriječila dolazak relikvije s Krka, ali kako je svetica i to nadvladala, te kako je upravo to znak onog što je nju karakteriziralo i za vrijeme života, hrabrost i odlučnost. „Čitanja koja smo čuli izabrana su za blagdan crkvenih naučitelja, a upravo je ona prva žena koja je proglašena crkvenom naučiteljicom. Međutim, njezin nauk nisu bile samo knjige, u kojima je dala lijepe pouke za naš kršćanski život, njezin život, njezina djelatnost, energija i žar je zapravo pouka“, rekao je biskup te dodao kako se njezino rođenje prije petsto godina dogodilo u vrijeme velikih promjena. „Samo dvije godine nakon njezina rođenja imamo Martina Luthera koji u Njemačkoj odvodi Europljane sa sjevera iz krila Katoličke Crkve, dok sv. Terezija želi obnovu u Crkvi. To je razlika između svetaca i reformatora različite vrste koji su kroz povijest željeli učiniti nešto novo i nisu bili zadovoljni s postojećem stanjem, te su je napuštali i osnivali nove zajednice. Sveta Terezija je ustrajala u obnovi Crkve iz unutra“.

Govoreći o tome što nama danas poručuje žar sv. Terezije biskup je istaknuo kako on poziva kršćane da ne budu prosječni, da žive iz dana u dan novim životom pokušavajući biti svjetlo drugima. „A kako ćemo druge zapaliti ako sami ne gorimo? Zato je i Duh Sveti došao i želi zahvatiti sve ljude, da žar ljubavi Božje gori u našem srcu te da se poput sv. Terezije istrošimo na ovom svijetu živeći za ideale i ono lijepo, veliko i vječno, te tako i mi budemo njezini nasljedovatelji“, zaključio je biskup Košić.

Na kraju biskupu je na predvođenju mise zahvalio provincijal o. Srećko Rimac.

Nakon Kloštar Ivanića relikvija sv. Terezije Avilske otputovala je u Bjelovar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.