Papa Franjo primio svjetske hodočasnike „Puta Svjetla“. Iduća zemlja – Hrvatska

Papa Franjo primio je u srijedu 11. ožujka u Vatikanu svjetsko hodočašće prigodom Petstote obljetnice rođenja sv. Terezije Avilske – “Put Svjetla”  koje 17. ožujka stiže u Hrvatsku.

Od  15. listopada ovaj svjetski terezijanski hod prolazi 117 000 kilometara po 30 zemalja 5 kontinenata noseći  relikviju Terezijina štapa kao znak njezina misionarskog duha rasprostranjena po čitavome svijetu i kao poziv da se nastavi slijediti put molitve i savršenstva ove naučiteljice Crkve.

Hodočasnici su na općoj audijenciji predali Svetom Ocu Terezijin štap, a on ga je uzeo u ruke i poljubio. Ovom dobrodošlicom Papa, koji se izjasnio velikim štovateljem Svete Terezije, htio se učiniti prisutnim u proslavi Petstote obljetnice podržavajući proslave koje organizira Red bosonogih karmelićana.

Tijekom opće audijencije Papa je spomenuo terezijanski jubilej, citirajući  svetu Tereziju kao primjer apostolata: “U ovom mjesecu sjećamo se petstote obljetnice rođenja svete Terezije od Isusa u Avili. Njezina duhovna snaga neka potakne vas, dragi mladi, na radosno svjedočenje vjere u vašemu životu; njezino povjerenje u Krista Spasitelja neka podrži vas, dragi bolesni, u trenutcima najvećeg klonuća; i njezin neumorni apostolat neka bude poziv vama, dragi mladenci, da stavite Krista u središte vašeg bračnog života”.

Nakon posjeta Svetoj Zemlji susret sa Svetim Ocem predstavlja najvažniji trenutak „Puta Svjetla“ koje sada prolazi svojom europskom etapom te stiže u Hrvatsku 17. ožujka.

Hrvatski organizatori pripremili su bogati i raznovrsni program (http://karmel.hr/wp-content/uploads/2015/03/put-svjetla_plakat.jpg; http://karmel.hr/?p=2249) za hodočasnike koji dolaze s iskustvom iz 28 prijeđenih zemalja neposredno pred sami dan Terezijina petstogog rođendana 28. ožujka.

Od svih 30 zemalja „Puta Svjetla“ jedino hrvatska etapa uživa jedinstvenu povlasticu: prisutnost Terezijine relikvije prvoga reda: svetih moći njezina neraspadnutog stopala iz Rima.

Od događaja u Hrvatskoj izdvajamo hodočasničku rutu: Remete – Marija Bistrica s pješačkim etapama Remete-Čret i Laz Bistrički-Marija Bistrica 18. ožujka, križni put za mlade u Hrv. Leskovcu 19. ožujka, evangelizaciju s mladima na Jelačićevom trgu 20. ožujka i scenski prikaz o sv. Tereziji u režiji Jasne Jukić, u Remetama istoga dana navečer.

Dodatne informacije i poziv na sudjelovanje animatorima i molitvenim zajednicama potražite na službenoj facebook stranici hrvatske etape “Puta Svjetla” “Za Tebe sam rođena”, a bogate putopise, foto galerije i video zapise iz cijeloga svijeta na www.stj500.com/camino-de-luz. Prigodna tiskovna konferencija održat će se 18. ožujka u 12.15 u samostanskoj dvorani u Remetama (Česmičkoga 1, Zagreb).

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.