RELIKVIJA SVETE TEREZIJE U NAJSTARIJEM SAMOSTANU HRVATSKE KARMELSKE PROVINCIJE

U zadnjim minutama nedjelje 8. ožujka 2015. o. Drago Marić i naš provincijal o. Srećko Rimac stigli su u somborski Karmel iz Bjelovara gdje se, u katedrali posvećenoj upravo našoj sv. Tereziji Avilskoj, relikvija prethodno častila. Relikviju smo izložili u kapeli svetoga Ilije proroka u našem samostanu.

U ponedjeljak 9. ožujka u 7 sati redovnička zajednica je slavila Službu čitanja i Jutarnje pohvale crkve u kapeli uz izloženu relikviju, a nakon toga je relikvija prenesena u crkvu, gdje je u 9 sati o. Stjepan Vidak, prior samostana, slavio misu na mađarskom jeziku. Nakon svete mise vjernici su mogli iskazati štovanje tjelesnim ostacima svete Terezije Avilske i na taj način u duhu biti dublje i tješnje povezani s njom, otvoreniji za njen duhovni nauk i potaknuti na prijateljski odnos s Bogom, što nije ništa drugo nego molitva. Na ovu svetu misu došli su čak i mađarski članovi Karmelskog svjetovnog reda (OCDS) iz Sente.

Relikvija je u toku dana bila izložena u samostanskoj kapeli svetoga Ilije, gdje je redovnička zajednica imala, uz Terezijine tekstove, molitveno vrijeme od 11 do 12:30 sati. Vjernici su mogli doći na osobnu molitvu uz relikviju od 13:30 sati nadalje. Mađarski članovi OCDS-a su pripremili molitveni program od 15 do 16 sati, a hrvatski članovi OCDS-a od 16 do 17 sati.

U 17 sati slavljena je svečana sveta misa s Večernjim pohvalama Crkve na hrvatskom jeziku uz izloženu relikviju. Misu je predslavio o. provincijal Srećko Rimac, uz koncelebraciju subraće o. Drage Marića, o. Petra Janjića i o. Zlatka Žuvele, dok je o. Stjepan bio ceremonijar.

Te večeri je relikvija još jednom hodočastila: prenesena je u prostorije HUN ″St. Gerhard″ uz veliko katoličko groblje, gdje se ponedjeljcima u korizmi održavaju korizmene duhovne večeri koje su ove godine posvećene duhovnom nauku, djelu i liku svete Terezije Avilske. Duhovna večer je bila posvećena upravo molitvi kao prijateljevanju s Bogom, a o. Petar Janjić je bio predavač. Na predavanju je bilo stotinjak ljudi pa smo željeli iskoristiti i tu priliku za izlaganje relikvije. Večer je bila podijeljena na dva dijela, kraći predavački i dulji molitveno-meditativni u kojemu su se izmjenjivali Terezijini izabrani tekstovi i pjesme, i antifone njoj posvećene.

Ovom prigodom o. Srećko Rimac, provincijal Hrvatske karmelske provincije sv. o. Josipa, i o. Stjepan Vidak, prior somborskog samostana, dali su intervju za program na hrvatskom jezku RTV Vojvodine, za somborsku TV Sreće te za mjesečnik Hrvatska riječ. Televizije su napravile i prigodne snimke sa zajedničke molitve članova OCDS-a. kao i sa svete mise.

Lijepo je bilo zapaziti da su među štovateljima relikvije svete Terezije bili i pravoslavni vjernici, od kojih su neki bili na svetim misama ujutro i navečer, ili pak na duhovnoj korizmenoj večeri.

Članovi redovničke zajednice u utorak oko 9:30 sati ispratili su relikviju na daljnje putovanje prema Sofiji pjesmom Nada te turbe.

Bilo je ovo doista milosno vrijeme jer smo svi, mi redovnici, kandidati, članovi OCDS-a i ostali vjernici, bili u nekom posebnom duhu, dobrom duhu, raspoloženju, radosti. Vjerujemo da smo ubrali duhovne plodove koje nam je naša Majka htjela posredovati. Bogu hvala na ovoj prigodi. Kao da se i tjelesno obistinilo ono što svaki dan molimo: ″Sveta Majko Terezijo, pogledaj s nebeskih visina i posjeti vinograd što ga je zasadila tvoja desnica i učini ga savršenim!″ Pohodila nas je, a neka nas nastavi zagovarati kako bismo svi kročili putem savršene ljubavi spram Boga i čovjeka.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.