Sveti Otac: Sv. Terezija Avilska je učiteljica molitve i za današnji svijet

Sveta Terezija Avilska – učiteljica molitve, obnoviteljica redovništva i utemeljiteljica zajedničkog života na bratskoj ljubavi – naglasci su Papina pisma upućena o. Saveriju Cannistrù, vrhovnom poglavaru bosonogih karmelićana, prigodom 500. obljetnice rođenja svete Terezije, djevice i crkvene naučiteljice.

„Sveta Terezija bila je prije svega učiteljica molitve“ – istaknuo je Papa, dodajući kako je središnje otkriće njezina molitvenog iskustva bila Kristovo čovještvo. Njezino je molitveno iskustvo jednostavno bilo – prema svetičinim riječima – „odnos prijateljstva… s onim za kojega znamo da nas voli“. Molitva ju je pratila čitav dan i u raznim okolnostima, a ne samo u povučenim trenucima. „Bila je uvjerena u vrijednost trajne molitve, čak i ako nije uvijek savršena“ – napisao je papa Franjo.

Molitveni putovi i metode koje nam je sveta Terezija ostavila – a koji mogu služiti i za obnovu redovničkog života danas – ne zatvaraju nas u same sebe te ne vode samo unutarnjem miru, već su autentična škola za rast u ljubavi prema Bogu i bližnjemu – objasnio je Sveti Otac.

Sa željom da služi Crkvi, usred velikih problema tog vremena, odlučila je, kako sama kaže – „činiti ono malo što ovisi o meni… to jest, slijediti evanđeoske savjete sa svom mogućom savršenošću i pobrinuti se da ove malobrojne sestre koje su tu čine to isto“. Svetica je poticala svoje sestre da ne gube vrijeme „pregovarajući s Bogom“ o „stvarima od male važnosti“, dok je „svijet u plamenu“. Ta je misionarska i crkvena dimenzija uvijek bila oznaka bosonogih karmelićanki i karmelićana – napisao je Papa.

Sveta je Terezija međutim znala da se ni molitvena ni misijska oznaka njihova života ne može održati bez vjerodostojnog zajedničkog života. „Ovdje se sve trebate voljeti, htjeti jedna drugoj dobro i međusobno si pomagati“ – napisala je svojim redovnicama, utemeljujući tako svoje samostane na bratskoj ljubavi.

Zajednički se život, prema sv. Tereziji, „čitav ili skoro čitav sastoji u odricanju od samih sebe i svojih lagodnosti“, kako bismo bili raspoloživi za druge. Zbog toga je svetica preporučala krepost poniznosti, a upozoravala na oholost kao izvor ispraznoga brbljanja, ljubomore i kritike koji ozbiljno škode odnosu s drugima – napomenuo je na kraju Papa.

Izvor: Radio Vatikan

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.