Relikvija svete Terezije Avilske u Grazu

Na svetkovinu Navještenja Gospodinova našu zajednicu u Grazu pohodila je relikvija desnog stopala svete Majke Terezije koja već mjesec dana obilazi samostane naše Hrvatske karmelske provincije.

Otac provincijal Srećko Rimac i o. Drago Marić s relikvijom su stigli oko podneva. Uz svečani zvuk zvona i preludij u izvedbi naše orguljašice Solomiye Maksymiv, o. prior je unio relikviju svete Majke u našu crkvu. Pozdravili smo Majku himnom i litanijama, te započeli svečanu molitvu Službe čitanja.

Nakon toga relikvija je ostala u našoj crkvi do kasnog popodneva, kada smo se u procesiji uputili u crkvu sestara karmelićanki. Tamo je bilo priređeno svečano bdjenje uz relikviju i sv. misa koju je predslavio provincijal Austrijske karmelske provincije o. Roberto Maria Pirastu, uz koncelebraciju provincijala Hrvatske karmelske provincije o. Srećka, priora i subraće svećenika gračke zajednice, kao i dvojice svećenika-hodočasnika iz okolice Graza. Nakon misnog slavlja uslijedilo je euharistijsko klanjanje uz prigodne pjesme i tekstove sv. Majke Terezije. Relikvija je u sestarskom koru ostala na cjelonoćnom čašćenju.

Ujutro 26. ožujka prior o. Endre i br. Stanko s relikvijom su pohodili sestre karmelićanke u Himelau. U našoj crkvi relikvija je ponovno bila izložena na čašćenje hodočasnicima od 15h. U 17 sati s okupljenim narodom molili smo krunicu, a potom i Večernju molitvu Crkve.

Svečanu misu predslavio je provincijal Hrvatske karmelske provincije o. Srećko Rimac u koncelebraciji o. Drage, priora o. Endrea i ostale subraće svećenika gračke zajednice. O. Srećko je propovijedao na hrvatkom jeziku, a o. Drago na njemačkom. U svojoj propovijedi o. Provincijal opisao je put relikvije kroz prethodni mjesec te istaknuo važnost Terezije za Karmel. Otac Drago, pak, u svojoj je propovijedi na njemačkom, istaknuo kako je Terezija bila spremna otvoriti sva vrata i sve prozore svoga srca kako bi Gospodin mogao ući, jer je On pred zatvorenim vratima našeg srca “nemoćan”.

Kao i prethodnog dana, nakon svete mise upriličeno je euharistijsko klanjanje uz prigodne tekstove sv. Terezije koje su čitali vjernici. Između tekstova pjevali smo njemačke i hrvatske duhovne pjesme. Pomoć našoj zajednici u pjevanju na hrvatskom jeziku pružile su vjernice iz Hrvatske katoličke misije sv. Josipa u Grazu.

Od 22h relikvija je bila izložena u našoj samostanskoj kapelici (koru), pa smo tada imali prigodu za osobno čašćenje.

U petak 27. ožujka ujutro u kapelici naše zajednice o. Drago je predslavio sv. misu. U vrlo sadržajnoj i nadahnutoj propovijedi,  o. Drago je istaknuo koje je značenje križa za nas kršćane. Na križu je bila raspeta Istina. I zato je važno uvijek svjedočiti Istinu jer je ona nepromjenjiva. Sam Bog je Istina.

Nešto prije 9h procesija s relikvijom sv. Majke prošla je kroz naš samostan, te je bila nakratko postavljena u crkvu da bi se vjernici mogli od nje oprostiti. Uz orguljašku pratnju br. Marka i zvuk zvona, relikvija je iznešena iz crkve, spremljena u auto te odvežena u Rim, u crkvu Santa Maria della Scalla, gdje je inače trajno izložena. Zvuk zvona podsjetio nas je na životopis sv. Majke koji često spominje zvona u važnim odlukama njezinog života.

Blagoslov koji smo ova tri dana imali uz relikviju teško je opisati. Svatko je na sebi svojstven način doživio ovaj pohod svete Majke, a mi smo se trudili zabilježiti samo ono najbitnije. I što reći za kraj nego: “Sveta Majko Terezijo, hvala ti što si obišla vinograd koji je tvoja desnica zasadila!”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.