Svetkovina sv. o. Ivana u Breznici Đakovačkoj

U Karmelu sv. Josipa u Đakovačkoj Breznici, 14. prosinca svečanim misnim slavljem koje je predvodio o. Đani Kordić, karmelićanin, proslavljena je svetkovina Sv. oca Ivana od Križa, svećenika i crkvenog naučitelja, serafskoga oca Karmelskoga reda.

„Tko se penje, neprestano ide od početka k početku; nikada ne prestaje počimati. Tko se uspinje, nikad ne prestaje željeti što već poznaje“, započeo je, citirajući sv. Grgura Nisanskog, o. Đani svoju homiliju pojašnjavajući kako prava katolička duhovnost ne teži za tim da pojedincu bude dobro, nego je ona put, hod za živim Bogom, uspon. „Upravo tako nas uči sv. o. Ivan od Križa, koji u svojoj knjizi ´Uspon na goru Karmel´ kaže da taj put sigurno vodi do vrha, on ne vara. Ali, za uspinjanje duša mora odbaciti od sebe sve nepotrebne stvari, uložiti napor“, rekao je propovjednik i nastavio: „Ljudima nije teško ulagati napor u različite djelatnosti, a ovdje nam je to teško, tu smo minimalisti“. Oslanjajući se na riječi sv. Ivana iz „Duhovnog spjeva“: „Mnogi bi htjeli da ih Bog ne košta više od toliko da otvore usta, a i to loše učinjeno, te im se ne da malo trgnuti, […], te čekaju da im božanska slast siđe s neba u usta i u srce, a da ni prstom ne maknu“, rekao je da za pravi hod, pravo uspinjanje čovjek treba odlučiti ustati i krenuti tražiti svoga Boga odričući se svojih želja, utjeha i svoje volje.

Kao primjer pravoga molitelja u duhu nauke o. Ivana od Križa, o. Đani je iznio lik Ane iz Staroga zavjeta, majke proroka Samuela. „Kada molimo na pravi način sve se mijenja. Ana se u svojoj žarkoj molitvi već unaprijed odrekla onoga za što je u tom trenutku molila. Molitva koja spašava svijet ne počinje od trenutka kada je duša već sveta, bez mane i bez rana, to je spasonosno za nas, jer Ana za sebe kaže da je velika nesretnica.“ O. Đani potaknuo je prisutne da nikada ne prestanu ustajati iz svojih ranjenosti i okretati se Bogu, zaključivši riječima: „Ovo je trenutak kada smijemo moliti za sve stvari, kada možemo sve dati. Važno je ustati, i onda ćeš ga Ga naći.“

Sveti Ivan od Križa rođen je u Fontiverosu , u Španjolskoj, oko 1542. godine, a umire 1591. u Ubedi. Zajedno sa sv. Terezijom Avilskom započeo je obnovu Karmelskoga reda za koju je sam podnio velike i teške muke i progonstva. Odlikovao se velikom svetošću i mudrošću koja nam je ostala zapisana i u njegovim spisima („Tamna noć”, „Uspon na goru Karmel“, „Duhovni spjev“, „Živi plamen ljubavi“, „Kraći spisi“).

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.