Preminuo o. Ante Stantić

Dana 6. prosinca 2013. u bolnici “Rebro” u Zagrebu preminuo je u Gospodinu o. dr. Ante od Djeteta Isusa (Stantić), OCD, u 95. godini života, 75. godini redovničkih zavjeta i 70. godini svećeništva.

O. Ante rođen je 4. ožujka 1919. u Đurđinu kraj Subotice. U Karmelski red stupio je 6. rujna 1937. u Somboru. Prve redovničke zavjete je položio 7. rujna 1938. u Czerni (Poljska), a svečane 15. listopada 1941. u Rimu, gdje je zaređen i za svećenika 4. srpnja 1943. Doktorirao je iz crkvene povijesti. Unutar Reda, između ostaloga, obnašao je službu poglavara karmelićanske zajednice u Haifi i na Gori Karmelu u Izraelu, službu rektora Međunarodnog odgojnog zavoda „Teresianum“ u Rimu, odgojitelja, provincijala i remetskog župnika. Bio je voditelj duhovnih vježbi, a kao duhovniku obraćao mu se i blagopokojni Sluga Božji kardinal Franjo Kuharić. Sudjelovao je u postupcima za proglašenje blaženim i svetim sluge Božjeg o. Ante Antića OFM, i bio član Sudišta kauze sluge Božjeg o. Vendelina Vošnjaka, OFM. Sve donedavno bio je vicepostulator u postupku za proglašenje blaženim Sluge Božjeg o. Gerarda Tome Stantića OCD.

Oproštaj od pokojnika i sv. Misa zadušnica pod predsjedanjem zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića bili su u remetskome svetištu. U uvodnom govoru Kardinal je istaknuo značaj doprinosa toga bačkog Hrvata za oblikovanje Hrvatske karmelske provincije sv. o. Josipa i pozvao na vjeru u uskrsnuće.

Homiliju je održao provincijal hrvatskih karmelićana o. Vinko Mamić, a na koncu su riječ zahvale i oproštaja uputili mons. Stjepan Beretić u ime subotičkog biskupa mons. dr. Janoša Penzeša, mons. dr. Andrija Anišić u ime časopisa „Zvonik“, mons. Jakob Pfeifer u ime sudišta postupka za proglašenje blaženim sluge Božjega o. Gerarda T. Stantića, g. Zlatko Šušnić u ime župnog pastoralnog vijeća župe Remete, dr. Luka Štilinović u ime udruga bačkih Hrvata u Zagrebu i na koncu o. Antonio Mario Čirko u ime remetskoga samostana.

Govornici su istaknuli obilne krjeposti u životu pokojnika, među kojima osobito njegovo redovničko karmelsko svjedočanstvo i nesebično ljudsko i svećeničko služenje za dobro bližnjih u dubokom eklezijalnom duhu. Uvjerenje da o. Ante svoje poslanje sada nastavlja kroz zagovor pred Gospodinom bilo je jednodušno, a dr. Štilinović otišao je i korak dalje izričući svoje uvjerenje da će o. Ante jednom biti uvršten i u zbor blaženika.

Uz sudjelovanje brojnih svećenika, redovnica, redovnika i vjernika ukop na župnom groblju predvodio je o. Vinko Mamić.

 Osmrtnica – O. Ante Stantić.pdf …

Izrazi sućuti od sestara i braće iz Sombora …

 Izrazi sućuti od sestara iz Sarajeva …

Izrazi sućuti od sestara iz Breznice Đakovačke …

Izrazi sućuti od sestara iz Marije Bistrice …

Izrazi sućuti od sestara iz Brezovice …

Izrazi sućuti od sestara iz Kloštar Ivanića …

Izrazi sućuti od sestara iz Sore …

Izrazi sućuti od sestara iz Udruge “Blaženi Alojzije Stepinac” …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.