DAN SUSTAVNOG STUDIJA DUHOVNOSTI I PROMOCIJA DIPLOMANATA

U velikoj dvorani karmelićanskog samostana Majke Božje Remetske u Zagrebu, na svetkovinu sv. Ivana od Križa, 14. prosinca 2013. održana je svečanost prigodom Dana Sustavnog studija duhovnosti na kojoj je promovirano četvero novih diplomanata.

Predstojnik Studija o. dr. Dario Tokić, pozdravio je sve nazočne i izrazio želju i nadu da će diplomantima pohađanje ovog studija pomoći u prepoznavanju Božjih putova u vlastitom životu te da će u tome moći i drugima pomagati.

Potom je o. dr. Dražen Marija Vargašević predstavio encikliku: „Lumen fidei“ (Svjetlo vjere) koju je započeo pisati papa emeritus Benedikt XVI., a dovršio ju je papa Franjo. O. Dražen se, nakon uvoda, kratko zaustavio na svakom od pet dijelova Svjetla vjere. Tema iskustva susreta prožima cijelu encikliku. Prvo poglavlje donosi nam maestralnu biblijsko-teološku genezu vjere. Vrlo je važna rečenica iz Poslanice Rimljanima, spomenuta u ovoj enciklici: „Srcem se vjeruje“. Kršćanske Istine šire se u suživotu, u poštovanju i u poniznosti. Stoga ih se nitko ne treba bojati. Nakon predstavljanja biblijskog rađanja vjere, enciklika Lumen fidei osvjetljuje vezu vjere i razuma. Zatim se bavi prenošenjem vjere i njenim utjecajem na društvo. Tko vjeruje, ne može ne prenositi vjeru: riječju i sjajem, ižaravanjem. Vjera nije samo putovanje, vjera je i gradnja. Ona ima obilježja postojanosti i čvrstoće, te donosi stabilnost. Vjernik se u ispovijedanje vjere uključuje čitavim bićem, što nam svojim životom najzornije pokazuje Blažena Djevica Marija.

Ravnatelj Studija, provincijal HKP-e sv. o. Josipa i predsjednik HKVRPP-a, o. dr. Vinko Mamić u svom svečanom slovu istaknuo je da SSD od svog osnutka, a napose posljednjih godina, promiče kulturu dijaloga i uvažavanja različitosti. Obrativši se diplomantima, naglasio je da ovaj Studij nije samo obrazovna, nego i odgojna ustanova, te da je zadaća diplomanata: komuniciranje stavova i uvjerenja, ali i promicanje kulture dijaloga i susreta s ciljem – ostati autentičan, ali i biti sposoban respektirati druge i drugačije. O. Vinko je, u ime HKP-e sv. o. Josipa i Papinskog instituta „Teresianum“ u Rimu srdačno zahvalio svim profesorima na plodnoj suradnji kroz proteklu godinu. Posebno je zahvalio o. dr. Franji Podgorelcu, dosadašnjem predstojniku SSD-a, na dugogodišnjem marljivom i predanom radu, zaželjevši mu puno uspjeha na dužnosti predstojnika novoosnovanog studija Teologije posvećenog života. Također je zahvalio i novom predstojniku SSD-a o. dr. Dariu Tokiću, na preuzetoj odgovornoj službi. Čestitajući diplomantima, zaželio im je puno Božjeg blagoslova u poslanju koje im Gospodin povjerava.

Uslijedilo je uručenje diploma i pohvala. Pohvalu za najbolji ostvareni uspjeh dobila je Božidara Bočkaj, s prosjekom ocjena 4,96. Pohvala za najbolji završni pisani rad izrađen pod mentorskim vodstvom dr. Daria Tokića dodijeljena je Teodori Živković, za rad “Vodstvo – Mojsije uzor današnjim vođama“.

Zahvalno slovo u ime diplomanata uputila je Teodora Živković, rekavši: „Za mene je ova diploma još jedna potvrda pripadnosti karmelskoj obitelji, a svima nam je potvrda ozbiljnosti i odgovornosti, truda i rada. Danas, kad mnogi trče za novcem, dodatnom zaradom ili vikend uživanjima, welnesima i opuštanjima, mi smo dolazili ovdje, i mnogi naši poznati su se pitali: ‘A, zašto!?’ Zato što smo prepoznali pravu vrijednost, koju ste nam vi znali, kao najveću dragocjenost, prenijeti“.

Večer je glazbeno animirala obitelj Kanceljak: Lucija, Luka i Lovro. Aranžmane za dvije violine i violončelo napisao je za njih, posebno za ovu prigodu, otac obitelji Goran Kanceljak, voditelj dječjeg zbora u župi Uznesenja BDM-e u Remetama. Voditelj programa bio je Ivan Miletić, student SSD-a. Program je popraćen prezentacijom koju je pripremio Marijan Bišćan, predstavnik studenata u studijskom Vijeću.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.