Novaci hodočastili u Mariazell i posjetili Beč

Na Svetkovinu Svih svetih u popodenvnim satima novaci HKP (br. Leopold i br. Tomislav) zajedno s magistrom o. Petrom i priorom gračkog sasmostana o. Michaelom hodočastili su u austrijsko nacionalno svetište Mariazell. Putujući prema odredištu uživali smo u ljepotama Štajerske: zelenilu šuma i pašnjaka, bistrih jezera te bijelim vrhuncima Alpa.

Osim što je najvažnije hodočasničko mjesto u Austriji u kojem se Blažena Djevica časti kao »Magna Mater Austriae« – Velika Majka Austrije, Mariazell ima također veliko značenje i za katolike iz susjednih istočnih zemalja. Stoga se Majka Božja ovdje časti i kao »Mater Gentium Slavorum« – Majka slavenskih naroda i kao »Magna Hungarorum Domina« – Velika vladarica Mađara. S poviješću toga štajerskoga hodočasničkog mjesta posebno su povezani vjernici iz Moravske i Mađarske. Nakon što su godine 1947. vlast prigrabili komunisti Mariazell je za Mađare u izgnanstvu postao posebno važnim mjestom, jer je za njih bio jedino »mađarsko« hodočasničko mjesto u koje su mogli doći. Nacionalni karakter i politički akcent mađarskih hodočašća bili su sve očitiji, pa je Mariazell postao jednim od simbola otpora protiv totalitarizma.

Svetište su prema predaji utemeljili benediktinci iz opatije St. Lambrecht početkom 12. stoljeća. Godine 1157. u okolicu Mariazella, koja je bila u posjedu opatije St. Lambrecht poslan je monah Magnus za dušobrižnika ljudima koji su ondje boravili. On je sa sobom ponio Marijin kip, načinjen od lipova drveta, kojega je po dolasku položio na jedan panj. Tada je počeo oko njega graditi »ćeliju«, koja je trebala istodobno služiti kao kapelica i njegovo boravište. Marija i ćelija – njemački »Zelle« – dali su ime tome mjestu, Mariazell (usp. Glas Koncila 32-33, 15.8.2004.).

Nakon osobne pobožnosti i kraće šetnje oko svetišta zaputili smo se u Donju Austriju (Niederösterreich), u rodno selo našega priora Michaela gdje smo pohodili groblje, pomolili se za pokojne te zapalili svijeću na grobu njegove mame.

Nepuni tjedan nakon hodočašća išli smo na izlet u Beč (7. 11.) gdje smo imali prigodu posjetiti najvažnije znamenitosti toga velikoga i nadasve lijepoga grada: dvorac Schönbrunn (jedna od najvažnijih kulturnih građevina u Austriji i jedna od glavnih turističkih atrakcija) s prekrasnim parkom i šetnicama, Hofburg (kompleks imperijalnih palača u samom centru Beča i službena rezidencija presjednika Republike Austrije) u kojem dominira vijećnica (Rathaus) s parkom, katedrala (Stephansdom), Donauturm (odakle se pruža prekrasan pogled na grad) i nezaobilazni zabavni park Praterstern, koji, uslijed bogatog i raznolikog osvjetljenja, nudi poseban ugođaj u večernjim satima.

Po završetku ovog prekrasnog izleta Beču, obogaćeni ljepotom i novim saznanjima, vratili smo se u Graz te osvježeni i obnovljeni prionuli redovitim novicijatskim aktivnostima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.