Karmelska večer: „Vrijedan si“ i „Karmelsko poslijepodne“

Karmel, Božji vrt, mjesto je gdje čovjek unutar pustinje nalazi vlastitu oazu u svome životu i kao takav bio je u nedjelju 10. studenog od 15 h u Duhovnom centru karmelićana u Remetama otvoren za sve koji žele iskustvo šutnje, tišine, duhovnog odmora, ispovijed ili razgovor.

To „karmelsko poslijepodne“ za mlade bilo je uvod u 12. karmelsku večer pod nazivom „Vrijedan si“. Večer se razvijala uobičajenim tijekom: spoznaj, iskusi i razmijeni.

Prvi dio započeo je u u 19.30h u dvorani remetskoga Karmela zazivom Duha Svetoga. U uvodu o. Dražena Marije Vargaševića želja za ostvarenjem samoga sebe i potreba za uspjehom i dokazivanjem kao dio naše svakodnevnice našle su povezanost s duhovnim iskustvom poznate karmelske svetice Male Terezije (Terezije od Djeteta Isusa). Njezina otvorenost djelovanju Boga Oca i prihvaćanje vlastitih nedostataka kao blagoslova bili su nadahnuće za tri igrokaza koji su uslijedili. Prikazane su životne zgode u kojima se svatko od pedesetak prisutnih gostiju barem u nečemu mogao pronaći: osjetljivost na kritiku od strane ljudi koje najviše volimo, sumnja u vlastite sposobnosti, uspoređivanje s bližnjima, potreba za pohvalama kao i uočavanje, isticanje i ismijavanje mana drugih ljudi. (VIDEO) Ti scenski prikazani dijelovi čovjekova života dobili su novo svjetlo kroz prezentaciju „Jedinstven si“ u kojoj glavni lik Pulcinello, drvenak, pronalazi svoju pravu vrijednost tek kada upozna rezbara Elija koji ga je i načinio.

Iskustvo naše osobne vrijednosti događalo se na klanjanju pred Presvetim u crkvi. Klanjanje je bilo popraćeno pjevanjem zbora mladih i tekstovima iz Biblije koji otkrivaju pogled Boga Oca i Stvoritelja koji nas voli baš onakve kakvi jesmo.

Razmjena iskustava čovjeka uvijek čini sretnim i vedrim, a čaj i kolači zadovoljnim. Osvrt na večer i druženje u dobrom društvu zaokružili su ovaj događaj. A možda se javila i neka ideja za sljedeću Karmelsku večer. Pozivamo sve koji imaju ideje kao i one koji ih nemaju, ali imaju dobru volju – da nam se pridruže u osmišljavanju Večeri ili da nam se pridruže kao gosti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.