Budućnost hrvatskoga naroda ovisi o odgoju

Prva katolička osnovna škola u Zagrebu proslavila je svoj dan misnim slavljem koje je predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u ponedjeljak 7. listopada u župnoj crkvi bl. Augustina Kažotića u Zagrebu. U nazočnosti učenika i njihovih roditelja te djelatnika škole misu su suslavili ravnatelj škole provincijal Hrvatske karmelske provincije sv. oca Josipa o. Vinko Mamić, zatim provincijal Hrvatske dominikanske provincije o. Anto Gavrić, provincijal Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda o. Željko Železnjak, rektor Hrvatskoga katoličkog sveučilišta dr. Željko Tanjić te više karmelićana. Kardinal Bozanić na početku mise izrazio je želju da to slavlje bude znakovito, ne samo za tu školu nego i za čitav grad Zagreb. U propovijedi je kardinal posvijestio važnost molitve, osobito kroz krunicu, podsjetio je kako su branitelji išli u obranu domovine s krunicom oko vrata. To je bio znak da su se pouzdavali u Božju pomoć.

Isus je uzor za svakoga čovjeka. Od njega treba učiti, poznavati, trebamo se njemu približiti. »Škola života je upoznati Isusa Krista i njega slijediti«, kazao je kardinal Bozanić. »Ne smijemo samo biti oni koji će očekivati, već se trebamo i zalagati«, poručio je. Pojašnjavajući razloge zašto uopće katolička škola, istaknuo je kako se time želi pružiti cjeloviti odgoj djece. K tomu, »želimo da katolička škola bude mjesto gdje se promiče i uči istini, a ne gdje se promiče interes. Oni koji manipuliraju promiču zapravo svoje interese.« Pozdravljajući nazočne, ravnatelj katoličke osnovne škole provincijal o. Mamić zahvalio je kardinalu Bozaniću za njegovu zauzetost za otvaranje škole te izrazio nadu da će uskoro biti otvoreno još škola kako u gradu Zagrebu, tako i u cijeloj Hrvatskoj. Ozračju zajedništva i radosti duha, pridonijeli su učenici te njihovi roditelji kroz pjesmu i molitvu u euharistijskom slavlju.

»Odgajanje nije posao, to je zvanje«

Poslije mise kardinal Bozanić blagoslovio je djecu, roditelje, djelatnike i školske prostorije. U prostoru kazališta KNAP priređena je prigodna akademija na kojoj su uz crkvene predstavnike sudjelovali predstavnici ministarstva, Grada Zagreba te drugih prosvjetnih i kulturnih institucija. »Odajmo priznanje o. Vinku Mamiću na svemu što je učinio, unio je sebe i svoje srce«, kazao je među ostalim kardinal Bozanić. »Budućnost hrvatskoga naroda ovisi o odgoju. Kakav je danas odgoj takva će biti sutra naša budućnost. Svi moramo toga biti svjesni i svatko mora uzeti odgovornost koja mu pripada. Odgoj s događa, djeca i mladi poprimaju u rastu određene navike, i zato ovisi tko će biti angažiran i zauzet u odgoju. Često se želi distancirati roditelje u odgoju vlastite djece.« Nadalje je kardinal Bozanić kazao kako je potrebno u današnje vrijeme biti budan, da se ne prepušta djecu i mlade drugima od obitelji, pozvavši na angažman da djeca dobiju pravi odgoj i pravu informaciju. »Odgajanje nije posao, to je zvanje. To mogu potvrditi profesori i profesorice kad osjete onu radost kad vide kako oni napreduju u koje ulažu. To je sveta radost koju ispunja Duh Sveti. Ulaganje u čovjeka je najbolji kapital. Stoga je potrebno da budemo svi svjesni, od obitelji, škole, Crkve. Crkva to smo mi, svi smo članovi Crkve«, istaknuo je kardinal Bozanić. Na kraju je ponovno naglasio da je Crkva pozvana da bude blizu. »Tako je potrebno da bude još jače angažirana u organiziranju škole. Imamo iza sebe prošlost i povijest gotovo pola stoljeća u kojoj su željeli razdvojiti čovjeka koji dolazi u crkvu i u školu. Nije to u duhu hrvatskoga naroda. Svaki korak naprijed je korak koji otvara nove prostore. Želja nam je da i ovaj početak bude izazov sličnim nastojanjima. U tome je nezamjenjiva uloga roditelja, te njihov angažman i udruživanje. To je ono što može bolje organizirati bolju budućnost hrvatskome narodu.«

Obraćajući se nazočnima uime Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport, Ivica Lovrić je istaknuo kako se planira gradnju više škola na području grada u dogledno vrijeme, pa i tu vidi prostor za mogućim pokretanjem još katoličkih osnovnih škola. U akademiji su sudjelovali uzvanici, učenici i djelatnici. Nazočni govornici uputili se riječi zahvale i potpore, dok su se učenici škole predstavili kratkim recitalima, glazbenim programom i šaljivim skečom. Poslije akademije priređeno je zajedničko druženje.

Uz klasične jezike, produženi boravak

Ravnatelj škole o. Vinko Mamić u predstavljanju škole navodi da škola je počela s radom u svih osam razreda, tj. od 1. do 8. Maksimalan broj učenika po razredu je 18. Mjesta još ima samo u trećem razredu, a i on će se uskoro popuniti. U ovom trenutku imamo 138 upisanih učenika i učenica. Zbog velikog interesa roditelja za upis djece, mnogi već sada vrše predbilježbe za prvi razred nekoliko godina unaprijed. Postoji i duga lista čekanja za ostale razrede. Škola radi po programu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, dakle po programu koji je propisan i za sve državne škole. Katolička osnovna škola je tzv. klasična osnovna škola, pa su obvezatni latinski i grčki jezik. Uz dva spomenuta klasična jezika, učenici mogu upisati engleski, njemački, francuski i talijanski. Orijentiranost na studij jezika odlika je škole. Posebnost čini i produženi boravak i koji je organiziran za sve razrede, od 1. do 8. On traje do 16 sati. U vremenu nakon redovite nastave, od 1. do 4. razreda organiziran je poseban program koji je više od običnog ponavljanja prijepodnevne nastave. To je vrsta komplementarnog učenja. Za učenike od 5. do 8. razreda organizirana je pomoć u pisanju domaće zadaće ili učenje one materije koju sami zatraže. »Radimo na osposobljavanja za samostalni i timski rad, kao i na razvijanju specifičnih sposobnosti pojedinaca. Naravno, odgoju učenika posvećujemo osobitu pozornost. Nastojimo podići opću kulturu učenika, osobito kulturu komuniciranja; radimo na podizanju etičkih norma u skladu s katoličkim naukom; uz umnu, razvijamo njihovu emotivnu i socijalnu inteligenciju, učimo ih društvenoj, religioznoj i nacionalnoj toleranciji, učeći ih pritom da budu ponosni na ono što jesu, s njima molimo i učimo ih moliti. Jednom riječju, trudimo se oko holističkog razvoja svakog učenika i učenice« – kazao je ravnatelj Mamić.v

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.