Generalni kapitul – izvješće o stanju Reda

Trećega dana Generalnog kapitula o. General podnio je izvješće o stanju Reda. U posljednjih pet godina Red je porastao za 49 članova. Naime, 2009. godine bilo je 3972 člana, a danas broji  4021 člana. U donjoj tabeli se može vidjeti detaljnija statistika (brojevi pokazuju broj redovnika  počevši od novicijata naviše):

1

U postocima, Red je porastao za 1,23%. S druge strane, obzirom na broj redovnika u formaciji, tj. od novicijata do trenutka prije samog polaganja svečanih zavjeta, statistike pokazuju pad broja redovnika za 8,59%, kako je to prikazano  u slijedećoj tabeli:

2

U drugom dijelu izlaganja o. General se osvrnuo na neke čimbenike koji se odnose na budućnost Reda. Naime, budućnost jedne socijalne grupe, a time i našeg Reda, ovsi o četiri  elementa:

1. sposobnost prilagodbe novim životnim prilikama;

2. sposobnost razvijanja strategija za ostvarivanje zadatih ciljeva;

3. poštivanje normi koje omogućuju integraciju grupe;

4. „pounutrenje“ kulturoloških i etičkih modela koji motiviraju članove grupe.

Po mišljenju o. Generala, naš Red još nije uspio odgovoriti na izazov prilagodbe novim  životnim prilikama (inkulturizacija) i zbog toga ne uspijeva ostvariti ni ostala tri elementa. Življenje  karmelićanskog zvanja u konkretnim okolnostima, dakle, ostaje potreba na koju treba pronaći prikladan odgovor. Karmel koji nije sposoban razumjeti kulturu čovjeka današnjice i njegove potrebe, odnosno koji ne nalazi prikladan odgovor na te potrebe, nema ni budućnosti. Zato je nužno promisliti i redefinirati (“riplasmare”) naš redovnički identitet u skladu sa suvremenim egzistencijalno-sociološkim kontekstima različitih regija u kojima djelujemo. “Potrebno je iznova pronaći misionarski zanos koji će učiniti da otvorimo vrata gornje odaje (‘le porte del cenacolo’) i  izići van, na ulice, među ljude”, zaključio je o. General.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.