Generalni kapitul 18. svibnja 2015. – Upravljanje redom

O upravljanju redom se govori u III. dijelu Konstitucija i Odredbi. Ovaj dio je najduži i sastoji se od 7 poglavlja.

U ovim dokumentima nije određen minimalni broj članova potreban da bi se osnovala, odnosno ukinula jedna provincija, nego je odluka o tome ostavljena Generalnom kapitulu, odnosno Generalnom definitoriju. Glede broja članova, slično je i s pojedinim samostanima, jer se u Odredbama samo kaže se ne može osnovati niti se može održavati samostan koji nema dovoljan broj redovnika za življenje “posebnog oblika našeg života”. General je postavio pitanje je li dobro nastaviti s tom praksom, ili je bolje odrediti točan broj redovnika koji je nužan za osnutak odnosno održavanje spomenutih institucija. Također je postavio pitanje, glede samostana, želi li se dati pravo provincijama da same odlučuju o tome kada se želi osnovati odnosno ukinuti jedna zajednica.

S obzirom na glasovanje za redovnike, bilo za zavjete ili neke druge službe, postavljeno je pitanje žele li se računati “bijeli glasovi” (tj. neispisan listić) kao važeći, ili ih treba smatrati nevažećim i isključiti iz glasovanja, odnosno prebrojati samo preostale glasove “za” i “protiv”, te na temelju takvog prebrojavanja donositi odluke. Ovo, naime, nije jasno, jer po novom Kanonskom pravu (119, 1) većina glasova se računa s obzirom na broj prisutnih glasača, a ne s obzirom na broj “važečih listića”, dok se u našim Konstitucijama traži da se prije prebrojavanja glasova isključe “bijeli glasovi” (157), te na temelju preostalih glasova odredi kolika je većina glasova, zbog čega su u Redu postojale različite prakse. Sugerirane su i neke druge promjene i pojašnjenja u pojedinim brojevima Konstitucija i Odredbi.

U popodnevnom dijelu rada nastavili smo s promišljanjima o prijepodnevnim prijedlozima u našim cetusima. Radilo se o stvarima pravne naravi koje još treba promisliti na razini pojedinih provincija i zajednica, o će biti više informacija po završetku ovog Kapitula.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.