Poslavljeno proštenje Gospe Karmelske u Karmelu-Brezovici

Vjerovati, nadati se i ljubiti kao Marija

Proštenje Gospe Karmelske u nedjelju 19. srpnja, u istoimenom svetištu Karmela u Brezovici pokazalo je i ove godine koliko naš narod štuje, voli i utječe se Isusovoj i svojoj Majci Mariji, čiji je lik duboko utkan u bilo hrvatskog naroda: u njegovu povijest, kulturu, vjeru i duhovnost.

Naš o. Danijel Čolo, OCD, iz zagrebačkih Remeta, otvorio je proštenje Gospe Karmelske jutarnjom sv. misom, uz dvojicu bogoslova, suslavitelja. On je bio ujedno i animator cjelodnevnih misnih slavlja i poslužitelj sakramenta pomirenja, kao i primatelj hodočasnika u Škapularsku bratovštinu. Misno slavlje animirale su pjevanjem čuvarice svetišta.

Dva pojma bila su misli vodilje njegove homilije: tamna noć i preobrazba. Uspon na goru Kamel o kojemu je bilo govora u prvom čitanju, a na kojemu se temelji duhovna nauka našeg sv. Ivana od Križa, rekao je propovjednik, zahtjeva napor, odricanja, žrtvu, koja je svojevrsna tamna noć za svaku osobu koja se uspinje prema Gospodinu, do sjedinjenja i duhovne preobrazbe u njega. O tom putu govori i sv. Terezija Avilska, osnivateljica i duhovna majka Karmela, a tim putem prošla je i Presveta Djavica Marija, Isusova Majka i najsavršenija učenica. I njoj nisu bili jasni Božji planovi u njezinom poslanju. Isusova Majka rasla je u vjeri i spoznaji Boga. „Ona kroz tamnu noć sazrijevanja shvaća svoje bogomajčinstvo po vjeri i svoju ulogu u djelu otkupjenja… Raspeti na križu nova je estetika Božjega Lica. Vjerom se spoznaje da je Raspeti preobrazio ovaj svijet. Isus nam je dao Majku pod križem. Tu se dogodila, možemo reći, deprivatizacija vjere,“ naglasio je naš  o. Čolo i pozvao prisutne da dopuste, poput Blažene Djevice Marije, da ih Bog uvede u tamnu noć kako bi doživjeli vlastitu preobrazbu.

Vlč. Tomislav Krajačić, župni vikar župe Pohoda Blažene Djevice Marije u Vukovini, predslavio je hodočasničku-zavjetnu misu uz asistenciju bogoslova, a na kojoj su sudjelovali brojni župljani župe Vukovina, kao i turopoljske povijesne postrojbe Banderij, za koje je svetište, prostor oko samostana i parkiralište i ove godine bilo premaleno.

„Kad ljudi prije smrti ostavljaju svoje oporuke, uglavnom raspoređuju kome će pripadati njihovo imanje. Krist nije imao imovine da bi je svojima oporučio, jer se odrekao svakog posjeda kad je pošao na propovijedanje evanđelja. No, nije stoga umro bez oporuke. Dao je Crkvi-Zaručnici sama sebe u Euharistiji, na Posljednjoj večeri, a dade nam i svoju Majku da bude nama Majka u onoj milosti koju je zalužio na križu. Imamo Majku milosti kao Kristov Golgotski dar,“ rekao je na početku homilije vlč. Tomislav.

Potom je orisao i uzveličao njezinu ulogu Majke i suotkupiteljice svih ljudi, koja je Bogu najbliža i najdraža, a s druge strane i nama, svojoj djeci, koja razumije, okuplja, prašta nam naša slabosti, ohrabruje nas, zagovara i vodi prema Kristu koji joj ništa ne odbija, čijoj su altruističkoj ljubavi prema djeci slične naše zemaljske majke. Isto tako pozvao je hodočasnike da nasljeduju Isusovu Majku, koja je bila Isusu najsličnja, da joj dnevno uzvraćaju ljubav uzornim kršćanskim životom, jer: „Marija nas želi odgojiti u svetosti. Stoga nas moli da svoje srce otvorimo milosti koja nam se poklanja iz dana u dan,“ naglasio je vlč. Krajačić i završio molitvom oca Efrema Presvetoj Djevici Mariji. Misno slavlje uzveličao je svojim poletnim pjevanjem mješoviti župni zbor župe Vukovina iz Mraclina, pod ravnanjem mo. prof. Vladimira Cvetnića.

„Došli ste sred ove vrućine, jer vas je nosila ljubav prema Majci Božjoj, a ljubav zna nešto pretrpjeti za onoga koga ljubi. Kraljica Karmela želi nas vidjeti, imati kraj sebe da bi nas Isusu dala. Ona nas vodi, odgaja, uči živjeti svojim životom, svojim ponašanjem i ljubavlju. Marija nas uči što znači vjerovati, nadati se i ljubiti,“ rekao je, na svečanoj poldanjoj sv. misi predslavitelj don Stjepan Bolkovac, SDB, tajnik Hrvatske salzijanske provincije iz zagrebačke Knežije. Uz njega su bili suslavitelji: prof. dr. fra Josip Baričević, TOR, kao i bogoslovi, dok su ostali svećenici ispovijedali hodočasnike.

Govoreći o Božjem planu s čovjekom, don Bolkovac je naglasio da Bog očekuje od čovjeka, od nas, da s Bogom živimo vječno. Onda je protumačio kakvi bismo trebali biti da živimo vječno. Odgovore je ponašao u blagdanskim, misnim čitanjima. Živjeti svoju vjeru poput velikog proroka sv. Ilije koji nije izgubio strpljivost, što nam je danas svima slaba točka, dok nije ugledao oblak, nadu Izraela, simbol Bogorodice, spasonosnu kišu. Isto tako živjeti teološku krepost nade na što aludira sv. Pavao u poslanici Galaćanima, te biti Božja ljubljena djeca koja ne žive egoizam grijeha, već hrabrost sebedarja.

Isto tako živjeti ljubav, na što nas poziva evanđelje, poput Presvete Djevice Marije pod kižem, koja nas zaštićuje svojim odjelom, škapularom, kako bismo se obukli u kreposti Majke i slijedili je na putu do vječnosti. „Majka nas uči kako voljeti Boga i kako živjeti s drugima. Došli smo zamoliti Majku Božju Karmelsku da nas štiti, da nam podari snage i da nam izmoli da na životnom putu živimo vjeru, nadu i ljubav,“ završio je don Bolkovac.

Misno slavlje animirao je svojim sjajnim pjevanjem mješoviti župni zbor župe Brezovica pod ravnanjem bogoslova mo. Željka Nestića, a narod im se pridružio.

U ime zagrebačkog gradonačelnika gospodina Milana Bandića, slavlju Karmelske Gospe nazočila je i gospođa Marina Pucević koja je sestrama karmelićankama izručila čestitke i pozdrave gospodina Bandića, gospodina Stpe Zebe i svoje osobne.

Prof. dr. o. Alojz Ćubelić, OP, predslavio je popodnevno misno slavlje uz asistenciju bogoslova i uz  sudjelovanje velikog broja hodočasnika.

Aktualizirajući blagdanska misna čitanja u naše prilike i u našu sredinu prof. Ćubelić, u svom originalnom i zanimljivom stilu, naglasio je i ovo: „Pade mi na pamet jedna misao prof. Ante Vučkovića koji se zapitao tijekom jednog predavanja, što je Gospa radila pod stare dane? Veli on da je pričala priče. I doista zavodljiva misao. Naučiti i znati pričati priče. Oni koji su u tome vješti, rado su slušani i od njih se, neovisno o količini korištenih riječi, može štošta naučiti. No, naš je možda najveći problem što brzo donosimo zaključke da smo stvari shvatili, da nam više nije potrebno slušati ni učiti. Osim toga prestajemo vjerovati u svrhovitost nekoga znanja i duboko sumjamo u vjerodostojnost auktoriteta. Ako se usudimo tako reći, bojimo se da nam i razne pobožnosti i obilasci marijanskih svetišta pomažu u našim svakodnevnim borbama i pitanjima,“ rekao je između ostalog o. Ćubelić.

A onda se osvrnuo na poruku blagdanskog ulomka iz evanđelja koje nas nuka da provjerimo kakav je naš odnos prema Gospodinu, što nam je najvažnije u životu i koliko smo daleko ili blizu odnosu sinovstva i majčinstva o kojemu nam Isus govori u spomenutom ulomku. Jednako tako spomenuo je i potrebu da Bog bude najveći u našem životu, kao i u Marijinom i da ga s njom veličamo, da mu se divimo čineći pravdu, istinu i pravicu, živeći radost. I na kraju je o. Alojz poručio hodočasnicima: „Poželimo da nam danas Marija ispriča priču iz koje ćemo crpsti spoznaju i snagu za čitav naš život, da shvatimo i prihvatimo njezinu materinsku, sinovsku i spasonosnu djelatnost do konca svog života.“

Zbor „Hrvatska bašćina“ iz Zagreba kojemu su se pridružile i supruge 100% hrvatskih ratnih vojnih invalida i heroine Domovinskog rata, danas iz šatora u Savskoj 66, pod ravnanjem prof. Eve Kirchmayer-Bilić, uzveličao je misno slavlje svojim oduševljenim i zanosnim pjevanjem i obradovao hodočasnike prigodnim koncertom, uz prijateljsko duženje nakon slavlja. Gospina ljubav, blizina i vjera zaživjele su i ovoga proštenja snažno u srcima njezine djece i štovatelja, a njezin škapular poveo je mnoge bliže njezinom Sinu.

Vaše sestre iz Karmela-Brezovice

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.