Nekrolog s. Jacinte

« O kada ću doći i lice Božje gledati… » Ps 42

SESTRA JACINTA OD NAŠE DRAGE GOSPE FATIMSKE, OCD (JAKA IVANČIĆ)

Okrijepljena svetim sakramentima, na blagdan Preobraženja Gospodnjeg, 6. kolovoza 2015. godine, preselila se Nebeskom Ocu naša draga s. Jacinta od Naše Drage Gospe Fatimske (Jaka Ivančić) u 76. godini života i  57. godini vjernog redovničkog služenja Gospodinu u Karmelu.

sJacintaRođena je 1. rujna 1939. godine u Grabovici kod Tomislavgrada kao treće dijete u obitelji Ivana i Ruže Ivančić. Roditelji su bili veoma pobožni i bogobojazni ljudi, te su u svojoj otvorenosti Bogu i životu primili osmero djece: pet sinova i tri kćeri. U kući su zajedno živjeli s obitelji strica koji je imao četvero djece, tako te je zajedno odrastalo dvanaestoro djece. Petero od njih kasnije je svoj život posvetilo Isusu u redovničkom i svećeničkom pozivu, među njima i s. Gabrijela (danas vanjska sestra u Karmelu sv. Male Terezije), rođena sestra s. Jacinte.

U obitelji se redovito prakticirala zajednička molitva i odlazak na sv. Misu, iako se u teškom poratnom vremenu zbog komunističkog progona svećenika sv. Misa često nije mogla slaviti. No, u srcu djevojke Jake, koja je iskusila Božju milost, rađala se želja za nasljedovanjem Isusa u Karmelu.

Zajedno sa svojom rođakinjom (danas s. Bernardicom u Karmelu u Mariji Bistrici), uz preporuku župnika don Andrije Iličića (kasnije misionara u Tanzaniji), ulazi u Karmel u Brezovici 9. studenog 1958. godine. Iako se obitelj nije protivila njenom odlasku u samostan, ipak su ukućani izražavali bojazan s njezine mladosti i strogosti života u Karmelu. Majka Regina, osnivateljica Karmela u Brezovici i u Hrvatskoj, primila ju je u samostan, te ju je jako voljela i cijenila. Živeći radosno sve zahtjeve samostanskog života, primila je redovničko odijelo 14. studenog 1959. godine. 21. lipnja 1961. godine položila je privremene zavjete, a tri godine kasnije, 1964., izriče svoj DA Gospodinu polaganjem svečanih zavjeta.

Iste godine, na blagdan Žalosne Gospe, s. Jacinta s još devet sestara odlazi na novi osnutak Karmela u Juršiće, malo mjesto kod Vodnjana u Istri.  Kako se Karmel u Istri ipak nije ukorijenio, preseljenjem zajednice dolazi u Kloštar Ivanić u studenom 1977. godine.

S. Jacinta je gajila veliku pobožnost prema Majci Božjoj. Rado je molila sv. krunicu i sve očekivala od drage Gospe, te ju je često zazivala „Gospe moja!“.  Redovničko ime dobila je po djevojčici Jacinti, vidjelici iz Fatime. Poznato je da je Marija u Fatimi poticala na molitvu krunice i žrtve za spasenje tolikih duša koje se gube. Upravo je to jedna od glavnih oznaka karmelićanke: molitva, pokora i žrtva u skrovitosti za duše. Takvim životom, u svoj jednostavnosti, trudila se cijelim svojim bićem živjeti i s. Jacinta.

Bila je vrlo vrijedna i požrtvovna sestra. Svoju posvetu Bogu živjela je marljivim radom i služenjem u zajednici. Dugi niz godina radila je u kuhinji te je poput sv. Marte posluživala Isusa u svojim susestrama, braći i sestrama Karmela, gostima, prijateljima… Svoju velikodušnost osobito je iskazivala siromasima. Nekoliko puta vršila je i službu savjetnice u Upravi samostana.

Iako je zdravlje s. Jacinte pomalo slabilo, bila je požrtvovna do kraja i nije se nimalo štedjela. Posljednju večer nitko nije ni slutio da će mirno usnuti u Gospodinu, s blagim osmijehom na licu, baš na blagdan Preobraženja Gospodnjeg, kao što se to dogodilo i s njezinim župnikom don Andrijom Iličićem.

Na vratima njezine samostanske ćelije stajao je natpis: „O kada ću doći i lice Božje gledati…“ (Ps 42). Čeznula je za Isusom i Njegovim licem. Isus ju je na sam dan Svoga Preobraženja pozvao k sebi da gleda Njegovo lice.

Sv. Misu zadušnicu 8. kolovoza 2015. u samostanskoj kapeli Karmela sv. Male Terezije te sprovod na mjesnom groblju u Kloštar Ivaniću predvodio je mons. dr. Vlado Košić, biskup sisački. Nazočnost oca biskupa, oca provincijala Hrvatske karmelske provincije sv. Oca Josipa, mjesnog župnika, župnog vikara iz Ivanić-Grada, nas, njezinih susestara, redovnica, rodbine, prijatelja i znanaca, govori o poštovanju prema osobi koja je svoj život živjela skrovito, žrtvujući se za spas duša.

Dušu pokojne s. Jacinte preporučamo u vaše molitve. Vjerujemo da uživa blaženstvo Njegova lica i da nas zagovara svojom molitvom.

Vaše zahvalne sestre karmelićanke iz Kloštar Ivanića

s. Danijela Terezija od Sv. Obitelji (Licul), OCD, priorica   

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.