75. GODIŠNJICA OSNUTKA SAMOSTANA U POREDJU

Dana 20. rujna 2015. samostan karmelićanki Božanskog Srca Isusova u Poredju proslavio je 75. godišnjicu svojeg osnutka. U ime Hrvatske karmelske provincije sv. Oca Josipa sudjelovali su o. Srećko Rimac, provincijal, o. Ilija Tipurić i br. Mario Ivan Kralj.

Središnja proslava počela je u 17:00 sati u kapeli Doma Majke Božje od Dobrog Savjeta kratkim pregledom povijesti nastanka ovog doma. On je treći po redu samostan Karmela BSI u Hrvatskoj. Njegovim osnivanjem omogućeno je osnivanje Hrvatske provincije karmelićanki Božanskog Srca Isusova, budući da je za to potrebno najmanje tri samostana.

Aktivnosti doma i sestara uključivale su brigu oko djece, osnivanje male škole, tečaj za šivanje. Kroz vrijeme II. svjetskog rata, a pogotovo nakon njega, sestrama je bilo jako teško djelovati zbog pritiska komunističkih vlasti. Od njih je i došao uvjet da moraju uzeti nekoliko starica na brigu, ili će ih u protivnom zatvoriti. Sestre su prihvatile starice, što se pokazalo providnosno, jer su te žene, usred svojih problema i bolova, u licima sestara otkrile lice Gospodnje. Upravo lice Onoga za koga daju čitav svoj život. Ovim oblikom apostolata sestre se bave i danas.

Valja istaknuti veliku ulogu dobročinitelja i ljudi dobre volje, koji su pomagali samostan kroz svo vrijeme njegovog postojanja, bilo materijalno, bilo kroz molitvu.

Iza povijesnog pregleda uslijedilo je svečano euharistijsko slavlje koje je predslavio o. Srećko Rimac, provincijal Hrvatske karmelske provinicije sv. Oca Josipa. U propovijedi, o. Srećko je istaknuo kako je utemeljiteljica Karmela BSI, bl. Marija Terezija od sv. Josipa, posjedovala jednu posebnu milost: osjećala je „glad za spasenjem duša“. Jednom prilikom je izjavila da će za spas duša položiti i svoj život. Njezina glad napajala se ljubavlju koja izvire iz Božanskog Srca Isusova. Trajan spomen tomu ostao je u nazivu i karizmi karmelićanki BSI.

Nakon Euharistije, riječ zahvale svim okupljenima uputila je provincijalna poglavarica, s. M. Kristina Pišković.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.