Svetkovina sv. Terezije Avilske u Karmelu u Kloštar Ivaniću

Svetkovina sv. Terezije Avilske, obnoviteljice Karmelskog reda i naučiteljice Crkve, svečano je proslavljena 15. listopada u samostanskoj kapeli sestara karmelićanki u Kloštar Ivaniću. Misno slavlje predvodio je o. Antonio-Mario Čirko, karmelićanin, župnik Župe Majke Božje Remetske, u koncelebraciji s fra Silvijom Ščepanovićem, župnim vikarom u Kloštar Ivaniću.

O. Antonio-Mario je u homiliji govorio kako je dobro „imati“ svece jer nam oni pomažu postati Isusovim prijateljima. U tome nam je osobito osvijetlila put sv. Terezija Avilska. Njezina nauka je i danas aktualna.

„Prijateljstvo s Isusom nije nešto apstraktno, ono nam je blisko u našem svagdanjem životu. Nije dostatno samo biti prijatelj s Isusom. Isusa treba nasljedovati, kako nas uči sv. Terezija, u ljubavi prema bližnjemu, nenavezanosti na stvoreno i poniznosti. To nije nimalo lako. Nije bilo ni svecima. I oni su, poput nas, imali pitanja, borbe, razočaranja i tame. No, zadivljujuće je što oni nisu nikada odustajali. I sv. Terezija je bila svjesna svoje nesavršenosti i grešnosti. Upravo joj je to iskustvo vlastite slabosti i nemoći pomoglo da se posve preda Božjem milosrđu.“ Propovjednik je podsjetio na nadolazeću godinu Božjeg milosrđa koju je proglasio papa Franjo.

Euharistijskim slavljem sestre karmelićanke su zahvalile Bogu za dar sv. Terezije Crkvi i Karmelskom redu te za sve primljene milosti kroz proteklu jubilejsku godinu. Ovime je ujedno završena proslava petstote obljetnice rođenja sv. Terezije.

Nakon sv. Mise prisutni vjernici imali su prigodu častiti izložene relikvije sv. Terezije. Sveto misno slavlje svojim pjevanjem uveličale su sestre karmelićanke i nekoliko članica župnog zbora mladih „Božje djelo“ iz Kloštar Ivanića.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.