Muzičke večeri u Karmelu V

Drugi dan Božića, 26. prosinca 2014. godine, u karmelićanskoj crkvi u Somboru, održan je božićni koncert, kojeg su izveli vokalni ansambl ″Quinta Divina″ te MOH ″Iuventus Cantat″. Prior samostana je nazočne pozdravio ovim riječima.

″Draga braćo i sestre, a ovdje kao vjernik mislim na sve vas, dragi prijatelji muzičkih večeri u Karmelu, dragi ljubitelji lijepe muzike! Dobro došli na božićni koncert u crkvu svetoga Stjepana kralja, na dan svetoga Stjepana prvomučenika, a dobrodošlicu vam, uz oca Zlatka Žuvelu i brata Andriju Varga, karmelićane, žele otac Stjepan Vidak, prior ovoga samostana, i brat Stipo Doboš. Stjepana koliko god hoćeš, a čut ćemo k tome, u prvom dijelu koncerta, i pjesmu ″Good King Wenceslass u kojoj se spominje kako taj dobri kralj, na blagdan svetoga Stjepana, skuplja hranu i vino da počasti siromašne i da zajedno s njima proslavi Božić i blagdan svetoga Stjepana.

Došli smo do posljednjeg koncerta u ciklusu Muzičke večeri u Karmelu. Pjevali smo kroz cijeli advent Gospodu pjesmu novu, a sada ćemo dan nakon Božića, uz slavu Bogu na visini, zapjevati svim ljudima dobre volje, moleći za njih mir i veselje. Zapjevat ćemo svi zajedno nošeni glasovima vokalnog ansambla ″Quinta Divina″ i MOH ″Iuventus Cantat″.

Pokušat ću nam oraspoložiti srca za otvorenost duhovnim stvarnostima kroz repertoar pjesama vokalnog ansambla Quinta Divina, koji nastupaju u prvom dijelu koncerta.

Hodie Christus natus est – danas se rodio Spasitelj, danas na zemlji pjevaju anđeli i raduju se arkanđeli.

Personent hodie – na ovaj dan mladi glasovi pjevaju, hvaleći radosno onoga koji je rođen za nas, dat od Boga, rođen od Djevice. I zato Gaudete – radujte se! Krist se rodi od Djevice Marije. Sad je vrijeme milosti, hajde da pjevamo pjesme radosti – svijet je obnovljen – spasenje je došlo, zato neka naša zajednica pjeva.

O veliko otajstvo, O magnum misterium, o divni sakramente, da životinje vide novorođenče koje leži u jaslama! O blagoslovljena je Djevica čija utroba je bila dostojna da nosi Krista Gospodina! Aleluja!

Što da daruje Isusu mali bubnjar – The little drumer boy – kojemu su rekli da dođe vidjeti novorođenoga Kralja? Jer Kralju nosimo najbolje darove kako bismo mu iskazali štovanje. On u prostodušnosti srca kaže Djetetu u jaslama: ″Dijete, ja sam također siromašan dječak i nemam darove dostojne Kralja. Hoćeš li da zasviram za tebe na svom bubnju? Marija je kimnula, vol i janje su držali takt, a ja sam svirao na svom bubnju samo za Njega. Svirao sam najbolje što mogu. Tad mi se nasmiješio, meni i mom bubnju.″ Darujmo Isusu ono što imamo, makar kako se činilo malo i prosto, jednostavno, beznačajno. Ali dajmo najbolje od sebe jer tako ćemo sigurno dobiti osmjeh od Isusa, no taj osmjeh bit će posredovan preko osmjeha nekog poznatog ili nepoznatog lica kojemu smo zapravo dali najbolje od sebe.

To je iskusio svakako dobri kralj Venceslav, brinući se za siromahe i potrebite. I kad tako postupamo, nosimo radost svijetu – Joy to the world. Isus donosi radosnu vijest, samo njegovo rođenje je radost. Svako srce treba pripremiti srce za njega jer i nebo i priroda pjevaju; svaki kamen, polje, rijeke ponavljaju veselu pjesmu.

Da bismo se izvana lijepo osjećali, imali ambijent veselja, radosti, ljepote, ukrašavamo jelke, domove, dvorane, pjevamo božićne pjesme. O tome nam govori pjesma Deck the hall.

Božić je ostvarenje ljudske čežnje za spasenjem, a spasenje donosi sreću, mir, zadovoljstvo, radost, ljubav, toplinu, prijateljstvo… Sve smo to tražili kroz advent, pjevali Veni, veni, Emanuel, dođi, dođi, Emanuele. Emanuel znači s nama Bog. Bog je taj vapaj čuo i uslišio nas.″

U drugom dijelu koncerta nastupio je MOH ″Iuventus Cantat.″ Radost se u punoj crkvi nastavila, ″mladost koja pjeva″ ponijela nas je svojim glasovima u nebeska prostranstva svjetlosti i mira. Njihov nastup je bio uz minimum električnog svjetla, ali uz plamsaje mnogih svijećica koje su ispunjavale hram Božji, pa su i popratne fotografije dosta tamne. Oni su otpjevali slijedeće pjesme: Cantate Domino, Tri Angela, Tebe pojem, Jingle Bells, The first nowell, To my old brown Earth, Salve Regina, Tiha noć, Lux aurumque, Northern lights, Ring Christmass bells.

Prema reakcijama ljudi, vjerujemo da je Bog htio da preko Muzičkih večeri u Karmelu dotakne srca svoje djece, da ih oplemeni lijepom glazbom, koja je njegov dar. Otvorili smo vrata Karmela kako bismo bili bliži onima koji nas promatraju samo izvana, kako bismo svima rekli: svi ste dobro došli u Božji vrt!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.