O. Gerard i Majka Regina Terezija na izložbi „Sveta Hrvatska“

17. 12. 2015. godine, u galeriji „Ruža“ u Gundulićevoj 45 u Zagrebu, o. Mato Miloš, vicepostulator u kauzi o. Gerarda Stantića, i karmelićanski bogoslovi bili su na izložbi umjetnice gospođe Blaženke Pleše „Sveta Hrvatska“, koju je svečano otvorio tajnik Udruge hrvatskih branitelja – dragovoljaca Domovinskog rata, g. Franjo Pavićić u prostorijama Udruge. G. Pavičić nam je približio ulogu branitelja-dragovoljaca u stvaranju Lijepe naše te istakao kako je kod populacije branitelja veterana upravo slikarstvo najčešći način izražavanja osjećaja pri rehabilitaciji i omiljeni hobi. Kvartet „Prijatelji“, koji sačinjavaju branitelji, sa četiri domoljubne pjesme dodatno nas je oraspoložio, a zatim je gđa Jasenka Marija Leko recitirala svoje prelijepe pjesme vjerske i domoljubne tematike.

Prof. Stanko Špoljarić, likovni kritičar i bivši kustos Paviljona, koji dulje vrijeme prati umjetnicu Blaženku Pleše, kritički je opisao opus gđe Blaženke naglasivši zahtjevnost izrade portreta, gdje poznavanje osobnosti i djela portretiranih igra važnu ulogu. Istakao je izvrsnu strukturu boje i posebnu voluminoznost koje nije lako postići u ovoj tehnici. Portreti su prikazivali poznate svece, blaženike i sluge Božje u Hrvata. Nama karmelićanima su bili posebno zanimljivi portreti sluge Božjega o. Gerarda Tome Stantića i Majke Regine Terezije, dvoje karmelićana koji su zaslužni za dolazak bosonogih karmelićana i karmelićanki u Hrvatsku. Slike su nas se prilično dojmile te smo uvjerenja da je umjetnica sjajno pogodila likove naših karmelićana. Slažemo se s tvrdnjom prof. Špoljarića da gđa Blaženka u svojim prikazima velikana Crkve u Hrvata donosi iskru transcendentnosti te gotovo ispisuje njihov životopis, ponašanje i ljepotu duše.

Zanimljiv dio izložbe bio je i prikaz „ratom ranjenih crkava“, kako ih je opisao prof. Špoljarić, te naših dragih branitelja u akcijama obrane domovine. Na kraju programa, počašćeni domjenkom, uživali smo u slikama i razgovoru s ljubiteljima umjetnosti, domovine i hrvatskih svetaca, blaženika i sluga Božjih.

2 misli o “O. Gerard i Majka Regina Terezija na izložbi „Sveta Hrvatska“”

 1. Poštovani remetski karmelićani,
  Vezano uz vaše sudjelovanje 17. prosinca 2015. godine na otvaranju izložbe pod nazivom SVETA HRVATSKA, kao i na zanimljiv članak koji ste tom prilikom objavili na svojoj web stranici, željela bih vas obavijestiti da će sutra, 20. prosinca 2016., Radio Marija emitirati jednosatnu emisiju u terminu od 10.30 do 11.30 sati pod nazivom „Odgoj za ideale“ u kojoj će gošća biti umjetnica Blaženka Pleše.
  S obzirom da moja draga znanica Blaženka Pleše nema pristup internetu i elektroničkoj pošti zamolila me da Vas kontaktiram i izvidim mogućnost da joj (putem mojeg e-maila) proslijedite još koju fotografiju s otvaranja njene izložbe u prosincu prošle godine.
  U slučaju da niste bili u prilici razgledati njene ranije radove u nastavku prosljeđujem link s pejzažima u kojima možete uživati na:
  https://www.youtube.com/watch?v=LvpwXsptCr8
  Unaprijed zahvaljujem na pomoći.
  Mir s vama
  Željka Ivanović
  župljanka sv. Jeronima

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.