BOŽIĆNI DANI U KARMELU MAJKE BOŽJE BISTRIČKE I BL. ALOJZIJA STEPINCA

Četvrta nedjelja došašća (20. prosinca 2015.) bila je posebna ove, netom započete, Jubilarne godine milosrđa u Mariji Bistrici jer su se toga dana svečano otvorila Sveta vrata bazilike kao znak da se vjernicima nudi milosni dar potpunog oprosta iz riznice Majke Crkve. Naravno da smo bile osobito radosne i već u duhu gledale rijeke hodočasnika koje će se ove godine slijevati kroz ta Vrata. Na samoj svečanosti otvaranja Vrata milosrđa i Svetoj misi, koju je predvodio pomoćni biskup zagrebački mons. dr. Valentin Pozaić, bile su i naše sestre Marija i Đurđica i tako i nas sve unijele kroz Sveta vrata bistričke bazilike.

Biskup Valentin Pozaić nas je neposredno prije svečanosti posjetio i čestitao nam Božić te nam progovorio o Izvanrednom jubileju milosrđa i drugim aktualnostima u Crkvi i društvu. Dva dana kasnije naš nam je provincijal o. Srećko Rimac dao još neke naglaske vezane uz Jubilej, osobito nam osvijetlivši značenje i praktično primanje dara potpunog oprosta. Neposredno prije Božića o. Ivan Podgorelec uveo nas je u otajstvo Utjelovljenja koje je jezgra svih glavnih usmjerenja kršćana i pozvao nas da budemo ono što je Bog postao, istinski ljudi, da imamo povjerenja i hrabrosti sebe izručiti Bogu kao što se On izručio nama i da imamo hrabrosti prihvatiti vlastitu nemoć. Naglasio je da je Utjelovljenje dar nama da bismo postali djeca Božja.

Misno slavlje polnoćke, kao i na sam Božić ujutro, predslavio je naš vjerni vlč. Antun Motočić, koji je naglasio milosrđe Božje koje se ogleda u betlehemskoj štalici i dragocjeni dar spasenja koji nam je donio Isus. Misna slavlja božićnog vremena nosila su u sebi, uz naše glasove, i zvuke mandoline, violončela i harmonija zahvaljujući našim sestrama Ani, Hani, Karmen i Josipi.

Dječji dani“ prošli su razigrano i radosno. Tradicionalno 27. prosinca, nakon pohoda svim jaslicama u kući, ugostile su nas sestre u novicijatu. Uz zakusku, priredile su nam i glazbeno-scenski program. Vodile su nas svojim igrokazom u društvo sv. Klare, koja je svojim načelom siromaštva bila uzor našoj sv. Majci Tereziji, ali se nije libila „bogato“ proslaviti rođendan Spasitelja.

Novu smo godinu dočekale u klanjanju pred Presvetim Oltarskim Sakramentom, a odmah prvoga dana imale smo blagoslov samostana i zajednice. Nas i naš dom blagoslovio je krčki biskup u miru mons. Valter Župan, koji je u to vrijeme bio u Mariji Bistrici. Došao je u pratnji našeg župnika mons. Zlatka Korena i s. Rozalije, milosrdnice. Biskup Župan ne samo da nas je blagoslovio, nego nas je i ohrabrio u našem molitvenom poslanju. Istaknuo je da se danas malo vjeruje u moć molitve i upozorio nas da pazimo da takav stav ne prodre i unutar naših zidina i da nas ne obeshrabri, jer baš je sada molitva kao snažno sredstvo najpotrebnija da bi se pobijedilo zlo koje pritišće svijet.

Na Svetoj misi svetkovine Bogojavljenja vlč. Antun Motočić zanimljivo je povezao karmelićanina sv. Petra Tomu i tri kralja, pronašavši da imaju zajedničke odlike: mudrost i osluškivanje Božjeg glasa kako bi se otkrile skrivene namjere vladara. A na blagdan Krštenja Gospodinova posvijestio nam je kakvo dostojanstvo primamo na krštenju – dostojanstvo koje, međutim, kreposnim životom trebamo potvrditi.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.