Stepinčevo u Stepinčevom Karmelu-Brezovica

Blaženi je Kardinal sačuvao ne samo slobodu govora, nego i slobodu šutnje. Kada su komunistički silnici htjeli da tijekom onoga što su oni nazvali sudskim procesom odgovara na njihova pitanja, da ispuni prostor riječima, on je čuvao šutnju, čuvao je čistoću nutarnjosti, svetište savjesti“, rekao je u prigodnoj homiliji na liturgijsko Stepinčevo, u utorak, 9. veljače 2016. godine, u svetištu Stepinčevog Karmela u Brezovici, vlč. Matija Pavlaković, upravitelj župe Kašina.

Jednako tako, potaknuo je prisutne na veću pozornost prema šutnji, koju današnji čovjek gotovo i ne poznaje, a koja je najglasniji govor, jer ona govori djelima, stavovima i ponašanjem. Propovjednik je također spomenuo potrebu šutnje u našem vjerničkom životu – šutnje koja je neophodna za život molitve, koja djelima veliča Boga i ljude i po kojoj nam dolaze dobročinstva, nesebičnost i sebedarje.

Šutnja ispunjena ljubavlju, šutnja klanjanja Bogu, mijenja život“, naglasio je vlč. Pavlaković i ukazao na bl. Alojzija Stepinca kao na svjedoka svete šutnje: „Njegova šutnja danas je govor, možda glasniji nego ikada, dok se na taj govor i dalje nabacuje riječima koje je nečije srce unakazilo do ružnoće laži i klevete. A mi zalazimo u razgovor svoje duše s Bogom, da bismo osjetili radost prisutnosti Riječi koja nas uči daru šutnje kao svjedoka istine.“

Potom je vlč. Pavlaković ustvrdio da se istina o bl. Alojziju Stepincu na sve moguće načine nastojala desetljećima prekriti i promijeniti – bezuspješno, jer: „riječ se može prigušiti, šutnja nipošto. Baš zbog toga, svatko tko danas dopusti da mu progovori ta glasna Stepinčeva šutnja, bit će poput kraljice od Sabe koja iskreno traži istinu i želi ju slijediti. Danas je prošlo vrijeme kada se riječ o toj veličanstvenoj, gorljivoj šutnji mogla držati iza rešetaka i prikazati kao zločin“, naglasio je predslavitelj i zaželio vjernicima da govore jezikom ljubavi i jezikom svete šutnje po primjeru bl. Alojzija Stepinca, jer: „Stepinčeva je šutnja ostala snažan govor, jer je ispod nje stvarna snaga evanđeoske riječi i evanđeoskih djela.“

Misno slavlje uveličale su lijepim pjevanjem duhovne kćeri bl. Alojzija Stepinca, sestre karmelićanke, uz svečanu orguljsku pratnju s. M. Bonite Kovačić, OCD.

Ovogodišnje Stepinčevo obilježile su čuvarice svetišta i na sam Stepinčev dan, u srijedu, 10. veljače, misnim slavljem koje je predslavio domaći župnik vlč. Zvonko Vuković, uz asistenciju ministranta Tomislava Skendera, u nazočnosti brojnih Blaženikovih štovatelja. Hvalevrijedna je bila župnikova homilija u koju je, uz značenje slavlja Pepelnice, ukomponirao spomen na 56. obljetnicu smrti bl. Alojzija Stepinca, uprisutnio njegovu duhovnu veličinu s naglaskom na Blaženikovu stamenost, hrabrost, postojanost, čvrstoću načela, osobito čistoću savjesti, te ga orisao kao biskupa s vizijom, kojemu su bili na srcu siromašni i socijalno ugroženi, a koji je ostao vjeran Bogu, papi i hrvatskom narodu.

U popodnevnim satima radost Stepinčeva sa sestrama karmelićankama u prijateljskom susretu dijelili su neokatekumeni iz Splita. Ovi dugogodišnji vjerni Stepinčevi štovatelji došli su u pet autobusa, pod vodstvom don Šime Doljanina. Kroz pjesmu, molitvu i susret očitovali su svoju odanost i ljubav prema Blaženiku i Karmelu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.