Blagdan svete Male Terezije u Karmelu u Kloštar Ivaniću

Blagdan svete Male Terezije proslavljen je u istoimenoj samostanskoj kapeli sestara karmelićanki u Kloštar Ivaniću. Misno slavlje je predvodio sisački biskup Vlado Košić u koncelebraciji s generalnim vikarom mons. Josipom Ćorićem i još deset svećenika. Na početku je biskupa, svećenike, sestre i vjernike pozdravio domaći župnik fra Drago Brgles.

U homiliji biskup je istaknuo tri teme koje su poruka sv. Terezije od Djeteta Isusa i Božjeg Lica: važnost kršćanske obitelji, prihvaćanje trpljenja i hranjenje Riječju Božjom. „Roditelji sv. Terezije i sami su bili sveti bračni par te ih je sv. papa Ivan Pavao II. 2008. proglasio blaženima. Od devetero djece svih pet kćeri postale su redovnice. Uvijek je tako da pobožni roditelji oblikuju u vjeri svoju djecu. Za nekoliko se dana u Rimu otvara izvanredna biskupska sinoda koja će raspravljati o obitelji, a i u našoj je biskupiji proglašena Godina braka i obitelji u službi života. I papa Franjo poziva nas da se molimo za naše obitelji. Trebamo svetih očeva i majki koji će prihvaćati i odgajati djecu da budu dostojni članovi Crkve. Sv. Mala Terezija osobito je poslušno iz Božje ruke prihvaćala trpljenje. Pred samu ranu smrt, jer umrla je s 25 godina, osjećala je čak i napuštenost od Boga, no to nije bila nikakva nevjera, nego tamna noć vjere, pustinja kroz koju je morala proći da stigne u Božji dom. Njezine su zadnje riječi bile: ‘Isuse, ja Te ljubim.’ A mi? Znamo li zadržati radost i kad nas pohode bolesti i različita trpljenja? Sveto Pismo nas poziva na radost! Sv. Terezija postala je naučiteljica Crkve jer je znala tako čitati Riječ Božju da ju ona duhovno hrani i izgrađuje. Znala je zatomiti svoje ljudske reakcije i prihvaćati druge s velikom ljubavlju. Upravo je to njezino otkriće i vlastiti doprinos kršćanskoj duhovnosti: naučiti se biti malen i ponizan, ići malim putem predanja i ljubavi, čineći obična mala djela s velikom ljubavlju. O tome nas je poučio i naš Spasitelj kad je rekao da je njegovo kraljevstvo skriveno mudrima i velikima, a otkriveno malenima“, rekao je između ostalog biskup.

Nakon svete mise biskup je blagoslovio ruže koje su sudionici slavlja ponijeli kućama na spomen obećanja sv. Male Terezije da će ona s neba sipati na nas ruže, tj. Božju milost. Nakon okrepe, biskup, svećenici i gosti susreli su se sa sestrama u malom razgovoru u klauzurnoj govornici, a svima se posebno zahvalila priorica s. Danijela Licul.

Pjevanjem su misu uzveličale same sestre karmelićanke.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.