Svečani zavjeti u Remetama

Na svetkovinu svete Terezije od Isusa, naša braća Tiho od Kraljice Mira (Radan) i Ante od Gospe van grada (Škugor) položila su svemogućem Bogu doživotne zavjete čistoće, siromaštva i poslušnosti u Redu bosonoge braće Blažene Djevice Marije od gore Karmela.

Svečano euharistijsko slavlje u remetskom svetištu uz brojne suslavitelje predslavio je provincijal Hrvatske karmelske provincije, o. Srećko od Blažene Djevice Marije. On je u svojoj propovijedi predstavio svetu Majku Tereziju kao onu koja je „na Marijinom i Ilijinom korijenu učinila da pod kišom milosti Karmel postane drvo puno cvijeća u Božjem vrtu“, te poručio svečanozavjetovanicima: „Braćo, vas je Bog doveo u svoj vrt koji je Terezija zasadila na Marijinom i Ilijinom korijenu. Hranite se plodovima Karmela, naukom svetih naših otaca, sv. Majke Terezije, sv. Ivana od Križa i tolikih mnogobrojnih svetaca i svetica karmelskoga vrta.“

U nastavku svoje propovijedi o. provincijal je ponudio tumačenje triju evanđeoskih savjeta koja su naša braća zavjetovala. Protumačio ih je kao put slobode i radosti, kao izvrstan put koji Isus savjetuje jer želi da se ljubav svečanozavjetovanika prema njemu raspali i da taj oganj nose drugim ljudima.

Otac provincijal je zaključio: „Čistoća nije ni u kojem slučaju neko umanjenje ljubavi, nego naprotiv, brate Tiho i brate Ante, ako ćete živjeti čisto od ljubavi Kristove, imat ćete mnoštvo djece. Ne dvoje, troje, pet ili deset, nego puno, puno više. Ako ćete istinski živjeti svoje zavjete, bit ćete jako bogati, sve će biti vaše i moći ćete zajedno sa sv. Ivanom od Križa pjevati: ‘Moja su nebesa i moja je zemlja. Moji su svi narodi. Pravednici su moji, moji su grešnici. Anđeli su moji, i Majka Božja i sve stvari su moje. I Bog je moj i za mene, jer je Krist moj i sav za mene. Što, dakle, tražiš i pitaš dušo moja? Tvoje je sve to i sve je to za tebe.’“

Našoj braći od srca čestitamo i molimo da im zagovor Kraljice Karmela pomogne da ustrajno slijede primjer života naše svete Majke Obnoviteljice Terezije od Isusa.

3 misli o “Svečani zavjeti u Remetama”

  1. Koliko li ljubavi i milosti u Crkvi Kristovoj!? Radujem se i čestitam, u Bogu, novoj Braći u redu Karmelicana, posebno mom Šibenčaninu , Anti!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.