Svetkovina sv. Terezije Avilske i prvi zavjeti sestre Anite u Stepinčevom Karmelu

“U 16. stoljeću jedna je žena čula Božji glas i rekla je Bogu: ‘da!’ I mi smo se okupili da slavimo Boga u ovoj svetkovini sv. Terezije Avilske i da pratimo s. Mariju Anitu  od Isusa, Čulo, koja će danas izreći svoj ‘da’ Gospodinu i položiti svoje prve sv. zavjete”, rekao je na početku misnoga slavlja naš o. Danijel Čolo, OCD, predvoditelj slavlja, u subotu, 15. listopada u Stepinčevom Karmelu u Brezovici. Uz njega je bilo desetak suslavitelja: svećenika, kanonika, rektora i redovnika, uz brojne hodočasnike iz Karlovca, iz Nacionalnog svetišta sv. Josipa, iz Splita, Zagreba i okolice. Misno slavlje animirale su čuvarice svetišta svojim skladnim pjevanjem pod ravnanjem s. M. Bonite Kovačić, OCD.

O. Danijel prisjetio se svoga prošlogodišnjeg susreta sa samostanom Utjelovljenja u Avili, iz kojega je sv. Terezija započela obnovu karmelskog reda. Kazao je da je sv. Terezija od Isusa bila oduševljena Isusom Kristom i zato je poduzela obnovu. Ona je živjela i molila za Crkvu i duše, kao i za svijet koji je nosila Bogu. Na taj put molitve i nutarnjeg života pozvana je i s. M. Anita, koja će se po sv. zavjetima posvetiti Gospodinu i, u duhu svoje Majke sv. Terezije, živjeti s njim i za njega, na velike nakane Crkve i svijeta.

Program života u Karmelu predočio je propovjednik citirajući pismo koje je  15. travnja 1916. godine jedna mlada karmelićanka uputila svojoj rođenoj sesetri Rebeki. Bila je to sv. Terezija iz Los Andesa, Čileanka, koja je u Karmelu živjela samo 11 mjeseci i s 20 godina se preselila Gospodinu. Govoreći o svojem karmelskom pozivu svojoj sestri uz njezin 14. rođendan, ona piše i ovo: “Draga sestro, kako sam sretna! Uhvaćena sam u mrežu božanskog Ribolovca… Bit ću karmelićanka… Predajem mu se iznad svake mjere. Obećala sam mu se 8. prosinca. Nemoguće je reći koliko ga volim. Moje misli ispunjene su jedino njime. On je moj ideal, beskrajni ideal. Živim za dan kada ću stupiti u Karmel da mu se sva predam, da stojim u poniznosti pred njim i živim samo njegov život: da ljubim i patim za spasenje duša. Da, žeđam za dušama jer znam da i moj Isus to želi više nego sve… Svaka žrtva mala je u usporedbi s vrijednošću jedne duše. Gospodin je dao život za njih… Kako možemo pobijediti u bitki za ove duše? Molitvom, odricanjem i patnjom”, kaže buduća karmelićanka. Isto tako svjedoči svojoj sestri da između njih neće nikada biti odvojenosti jer će ona živjeti u Isusu, pa će Rebeka, tražeći Isusa, u njemu naći svoju sestru Tereziju.

Na kraju homilije o. Čolo je zaželio s. M. Aniti da se i ona nadahnjuje na duhovnosti svoje Majke sv. Terezije Avilske i svoje susestre sv. Terezije iz Los Andesa, kako bi njezin život molitve i predanja Kristu Gospodinu po sv. zavjetima čistoće, siromaštva i poslušnosti bio blagoslov za Crkvu i za sve ljude koje će nositi u molitvama pred Lice Božje, što je bila nakana i bl. Alojzija Stepinca, koji je doveo bosonoge karmelićanke u Brezovicu.

Svoje prve sv. zavjete položila je s. M. Anita u ruke č. majke Terezije Vikorije od sv. Alojzija, Shtufi, OCD. Primila je Prvotno pravilo i Konstitucije Reda bosonogih sestara Blažene Djevice Marije od gore Karmela i obećala vjernost Gospodinu, u radosti srca i jednostavnosti duha.

Zavjetovanica je rođena 1991. u Splitu, gdje je i živjela u dobroj katoličkoj obitelji, uz brata blizanca i još jednog starijeg brata. Sakramente je primila u salezijanskoj župi Marije Pomoćnice Kršćana. Bila je aktivni član neokatekumenskog pokreta, te je sudjelovala u brojnim crkvenim aktivnostima. Završila je srednju ekonomsku školu. Radila je u struci i izvan nje, a bavila se i sportom. Ona je četvrta bosonoga karmelićanka iz Splitsko-makarske županije koja je posljednjih mjeseci položila sv. zavjete u Stepinčevom Karmelu.

Večernju sv. Misu, kojoj je prethodila Večernja Časoslova i sveta krunica, predslavio je don Pejo Orkić, SDB, provincijal Hrvatske salezijanske provincije, uz ministranta Tomicu Skendera i petogodišnju ministranticu Mariju Marić. Na početku je don Orkić biranim riječima pozdravio sve prisutne, koje niti nevrijeme nije spriječilo da dođu na sv. Misu. Zatim je čestitao sestrama svetkovinu sv. Terezije Avilske koja je živjela iskustvo Boga, te sve prisutne pozvao na to iskustvo.

Potom je otac Provincijal majstorski orisao životni put i djelo sv. Terezije Avilske, prve žene naučiteljice Crkve, s osobitim naglaskom na njezinu poruku današnjem čovjeku. Tako je između ostalog rekao i ovo: “Terezijina duša je bila gladna znanja. Tu glad nije bilo lako nasititi, pa je neprestano posezala za novim knjigama. Po naravi je bila dražesna, a u društvu i igri upravo čarobna. Nikada joj nije uzmanjkalo mladoga društva i muškoga i ženskoga. Bila je pravi virtuoz u sposobnosti da ljude razveseli i nasmije, što će je kao ljudska vrlina pratiti cijeli život. I kao takva, u dobi od 20 godina odlučila je stupiti u samostan karmelićanki od Utjelovljenja u Avili.” Kao karmelićanka prošla je svoj put obraćenja, savršenosti i mističnih iskustava Boga, uz  izuzetnu spisateljsku i reformatorsku dinamiku života.

Govoreći o Terezijinoj poruci za naš život, propovjednik je naglasio da sveci i danas žive i govore nam, te nas pozivaju na radikalnost života, koja se sastoji u tome da stavimo Boga na prvo mjesto, što sv. Terezija izražava svojim poklikom: “Solo Dios basta! Samo je Bog dostatan!”

Zatim je rekao kako je potrebno čuti i živjeti po Božjoj riječi, te moliti, što će reći prijateljevati s Gospodinom i, po želji pape Franje, “postati i biti svjedoci milosrđa”, osobito u ovoj Godini izvanrednog jubileja milosrđa. “U svijetu  koji je nažalost pogođen virusom ravnodušnosti, djela milosrđa su najbolji protuotrov… Uvjeren sam da tim malim svakodnevnim gestama milosrđa, možemo izvršiti pravu kulturnu revoluciju. Ako svaki od nas, svakoga dana, učini jedno od tih djela, to će biti prava revolucija u svijetu! Ali svi, svaki od nas. Kolike se svece i danas pamti ne po velikim djelima koja su ostavili, nego po ljubavi koju su znali širiti! Neka nam primjer sv. Terezije Avilske u tome pomogne”, poručio je don Orkić.

Za svetkovinu sv. Terezije Avilske sestre su se pripremale devetnicom molitava, meditacija i pjesama, te misnim slavljem i Večernjom Časoslova.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.