Susret braće laika naše provincije u Somboru

Na susretu braće laika od 18. do 21. 10. u Somboru bili su br. Andrija, br. Stipo, br. Miroslav Marija, br. Boško i br. Vladimir. Susret je vodio o. Anto Knežević.

Na samome početku o. Anto je izrazio zadovoljstvo što nam je omogućeno okupiti se na susret braće. Također je izrazio žaljenje što ostala braća, br. Božidar, br. Josip i br. Nikola, nisu mogli sudjelovati na susretu. Rekao je da mu je jako drago što mu je povjereno da vodi ovaj susret, jer na osobit način cijeni poziv brata laika. To je zajednički i temeljni poziv svima nama koji smo se opredijelili za život u Karmelskoj obitelji.

Na prvom susretu o. Anto je naglasio važnost braće laika u Crkvi, zbog njihovog svjedočenja pred ljudima s kojima dolaze u dodir. U izlaganju je predstavio dokument Identitet i poslanje brata redovnika u Crkvi, koji je izdala Kongregacija za ustanove posvećenog života. O. Anto je rekao kako bratsko zajedništvo treba zaživjeti među nama da bismo bili proroci za naše vrijeme. Druga tema koju je obradio je milosrđe. Budući da se nalazimo u izvanrednoj Godini milosrđa, potaknuo nas je na razmišljanje o potrebi da budemo jedni drugima dobrostivi i milosrdni. Osvrnuo se i na molitvu krunice božanskog Milosrđa, koju je Isus objavio preko sv. Faustine Kowalske.

U popodnevnim satima o. Stjepan, poglavar somborske zajednice, pokazao nam je obnovljeno krovište crkve. Proveli smo ugodno poslijepodne u razgovoru s prisutnim članovima zajednice.

Drugi dan o. Anto je, potaknut proglašenjem svetom Elizabete od Trojstva, govorio o njoj i njenim krepostima. Na popodnevnom susretu smo pogledali snimku emisije “Vidljivi tragovi”, u kojoj je o. Anto gostovao i govorio o sv. Tereziji Avilskoj. Nakon večernje molitve zaputili smo se kod župnika vlč. Josipa Pekanovića, koji nas je pozvao na večeru. Večerali smo fišpaprikaš koji je on sam pripravio.

Na predavanju trećeg dana o. Anto je govorio o važnosti kreposti za redovnički život. Posebno je obradio temeljne kreposti postojanosti, razboritosti, ustrajnosti, vjernosti, odlučnosti, umjerenosti i strpljivosti, kao i njihove suprotnosti. Naglasio je također važnost iskustva vjere, jer ako njega nema, redovnik se pretvara u najamnika. Navečer je došao i naš provincijal o. Srećko, te smo se svi zajedno okupili na rekreaciji somborske zajednice.

Četvrti dan o. provincijal nam je detaljno predstavio dokument Identitet i poslanje brata redovnika u Crkvi Kongregacije za ustanove posvećenog života. U razgovoru, braća su izrazila zahvalnost i zadovoljstvo što je voditelj susreta bio o. Anto. O. Srećko je predložio da o. Anto i ubuduće bude zadužen za vođenje susreta braće laika, što je o. Anto s radošću prihvatio. Poslijepodne smo bili na šetnji gradom.

Svaki dan susreta molili smo časoslov sa somborskom zajednicom, a navečer smo u crkvi predmolili krunicu te posluživali na misi.

Zahvalni smo dragome Bogu koji nam je darovao ovo vrijeme posebnog zajedništva, o. Anti koji je vodio susret, te somborskoj zajednici koja nam je iskazala svu bratsku gostoljubivost.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.