DANI TRAJNE FORMACIJE I SABOR HRVATSKE KARMELSKE PROVINCIJE 2016.

Hrvatska karmelska provincija svetog oca Josipa organizirala je tečaj trajne formacije za svoje članove u Karmelu sv. Ilije na Buškom jezeru (BiH) 21. i 22. studenog te svoj Sabor 23. i 24. studenog 2016.

Provincijal o. Srećko Rimac otvorio je ovaj susret koji se sastojao od dva dijela – trajne formacije i Sabora provincije. Ove godine naglasak trajne formacije bio je na produbljenom upoznavanju duhovnog nauka sv. Elizabete od Trojstva, kao i specifičnog karmelskog pastorala. Program se sastojao od zajedničkog Euharistijskog slavlja, razmatranja, zajedničke molitve Jutarnjih pohvala, Srednjeg časa i Večernje molitve, predavanja, rada po skupinama te rekreacije.

Na danima trajne formacije i Saboru provincije bilo je prisutno dvadeset i osam redovnika. Prvi dan trajne formacije bio je posvećen nedavno kanoniziranoj karmelićanki iz Dijona sv. Elizabeti od Trojstva. O. Tadej Perica održao je uvodno predavanje o njezinom životu i nauku pod naslovom „Sv. Elizabeta od Trojstva – najvažniji elementi njezine duhovnosti“, a zatim je o. Jakov Kuharić predstavio sabrana djela sv. Elizabete na francuskom jeziku. O. Jure Zečević predstavio je njezina djela tiskana na hrvatskom jeziku i najavio izlazak novih izdanja o njezinom životu i nauku.

Drugi dan trajne formacije bio je posvećen specifičnom karmelskom apostolatu. O. Jakov Mamić, asistent Udruge samostana klauzurnih karmelićanki „bl. Alojzije Stepinac“, govorio je o klauzurnim sestrama karmelićankama i našoj suradnji s njima. Posebno se osvrnuo na nedavno izašlu Apostolsku konstituciju pape Franje o ženskom kontemplativnom životu „Vultum Dei quaerere“. S. Tea Živković, predstavnica Karmelskog svjetovnog reda, govorila je o odnosu braće karmelićana i Svjetovnog reda, kao i o osnivanju Hrvatske provincije OCDS. O. Dario Tokić, Provincijalni delegat za Svjetovni red, predstavio je zadaće duhovnog asistenta zajednicâ Karmelskog svjetovnog reda, te je imao susret s duhovnim asistentima pojedinih zajednica OCDS. O. Petar Janjić je na početku poslijepodnevnog programa predvodio susret provincijalnog povjerenstva za izradu Ratio particularis naše provincije. S. Lidija Vuksanović i s. Dijana Mlinarić, karmelićanke BSI, predstavile su nam svoj karmelski pastoralni rad – Zajednicu karmelskih laika, Mlade Karmela, Karmelijadu. O. Franjo Podgorelec je govorio o škapularskim bratovštinama i o mogućnostima pastoralnog rada s njima.

Sabor provincije počeo je u srijedu izvješćem provincijala o. Srećka Rimca o susretu provincijala europskih provincija OCD. Susret je održan u Linzu od 7. do 10. studenoga 2016. Definitor o. Łukasz Kansy upoznao je prisutne provincijale s pismom o. Generala u kojem ih poziva da se izjasne glede projekta zajedničke formacije braće koja su položila svečane zavjete i nalaze se u pripremi za svećeništvo. O. General je predložio mogućnost formacije u Španjolskoj, u Salamanci. O ovom prijedlogu o. Generala raspravljalo se na Saboru provincije i izneseni su neki prijedlozi. O. Jakov Kuharić podnio je izvješće o tijeku procesa relekture Ustanova u našoj provinciji. Br. Josip Alaga dao je praktična uputstva o postupanju prilikom prometne nezgode. O. Vinko Mamić podnio je izvješće o ekonomskom stanju provincije. O. Vinko je predstavio i mogućnost gradnje nove zgrade škole i dvorane. Izmijenjena su mišljenja o tom pitanju i zaključeno je da o tome treba još razgovarati s o. Generalom i unutar provincije.

O. Branko Zebić, provincijalni promicatelj zvanja, imao je poslijepodne susret s promicateljima zvanja pojedinih samostana. Razgovaralo se o inicijativama i dogovorene su određene aktivnosti na provincijalnoj i na mjesnim razinama. Sabor je raspravljao o pronalasku rješenja za skrb o starijoj i bolesnoj braći. Izneseno je nekoliko inicijativa i mišljenja, a na traženju najprikladnijeg rješenja nastavit će se raditi. Nakon toga su uslijedila kratka izvješća iz života pojedinih samostana. Posljednji dan Sabora nastavili smo s izvješćima iz života samostana. Br. Vladimir Vuković podnio je izvješće o susretu časne braće u Somboru. Na kraju je bilo dano još nekoliko praktičnih obavijesti.

sabor-provincije-slika-2 sabor-provincije-slika

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.