Proslava svetkovine sv. Ivana od Križa u bistričkom Karmelu

Svečano misno slavlje u 8 sati, 14. prosinca 2016. na svetkovinu sv. Ivana od Križa, karmelićanina i crkvenog naučitelja, u Karmelu u Mariji Bistrici predslavio je fra Jure Šarčević, provincijal Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda Bogdana Mandića i predsjednik Hrvatske redovničke konferencije, a s njim je suslavio vlč. Antun Motočić, koji je predvodio trodnevnu pripravu za svetkovinu.

Fra Jure Šarčević je, potaknut životom i spisima sv. Ivana od Križa i misnim čitanjima, pronašao ohrabrujuće poruke za današnjega čovjeka i za naš narod u ovim kriznim trenucima povijesti. Naglasio je kako je važno imati pouzdanje u Boga i svijest da je On s nama, da mu jer stalo do nas i da se brine za svakoga od nas, za naš narod. Da ostaje s nama u svim prilikama i neprilikama, pokazuju nam zorno i životi svetaca u kojima je vidljivo da Bog vodi život svakog pojedinca i cijelu povijest i da sve izvodi na dobro. Primjer sv. Ivana od Križa pokazuje nam kako valja živjeti u zajedništvu s Bogom i prepoznati Njegovu prisutnost i govor i u teškim situacijama života, rekao je fra Jure.

Već je u trodnevnici vlč. Antun Motočić osobito prepoznao važnost toga kako se sv. Ivan nosio s nevoljama života, a fra Jure Šarčević je istaknuo kako su Svecu iskušenja, progonstva, nevolje koje je doživio prilikom obnove svoga Reda poslužile da otkrije veličinu i ljepotu Križa i da se kroz patnju vine na Goru, do Krista Gospodina. To je poruka i nama, rekao je propovjednik, da bez obzira u kakvim se okolnostima nalazili, kao pojedinci ili kao narod, otkrijemo prisutnost Božju i tada to može biti milosno vrijeme za nas.

Spisi sv. Ivana govore nam i o suradnji s Bogom u čišćenju naših duša od svega što nas udaljuje od Boga. „Valja ulagati u vlastito čišćenje i u posvećenje vlastite duše jer je smisao našeg života i života svekolike Crkve u sjedinjenju s Bogom. Što je čovjek bliže Bogu, to je sretniji, ispunjeniji, a što je dalje od Boga, to je nesretniji“, rekao je fra Jure. Kao predsjednik Hrvatske redovničke konferencije, zahvalio je Bogu za prisutnost sestara karmelićanki u Mariji Bistrici i za njihovo svjedočenje upravo te bliskosti s Bogom, a njih i sve prisutne vjernike pozvao na molitvu za uspjeh Sinode zagrebačke nadbiskupije, da Bog po njoj obnovi život Crkve, da bismo prepoznavali Njegovu prisutnost koja će nam svima biti na radost.

Nakon misnog slavlja, u kojem su sestre zahvalile i za osamnaestu godišnjicu kanonskog utemeljenja samostana, počašćena je i relikvija sv. Ivana od Križa. Fra Jure Šarčević zadržao se sa sestrama u ugodnom razgovoru, podijelivši s njima crtice iz svoga bogatog životnog i redovničkog iskustva.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.