Svetkovina sv. Ivana od Križa u Brezovici – autentični život vjere

„Prekrasno je živjeti s Gospodinom. Tada otkrivamo nove rukavce Božje milosti“, rekao je između ostalog na svetkovinu sv. Ivana od Križa, u srijedu, 14. prosinca, na početku sv. mise, naš o. Antonio-Mario Čirko, OCD, remetski župnik, u Stepinčevom Karmelu u Brezovici. Zajedno s njime karmelskog naučitelja Crkve slavili su mr. Mijo Matošević, župni vikar u Stupniku, vlč. Damir Ocvirk, župnik Župe sv. Josipa u Zagrebu, vlč. Josip Đurin, odgojitelj u sjemeništu i ministrant Tomislav Skender iz Brezovice. Tu su bili i štovatelji i prijatelji sv. Ivana od Križa, a misno slavlje animirale su svojim lijepim pjevanjem sestre karmelićanke, čuvarice svetišta, pod ravnanjem s. M. Bonite Kovačić, OCD.

Nadahnjujući se na misnim čitanjima, o. Čirko je prisutnima aktualizirao život, poslanje i poruku sv. Ivana od Križa na jednostavan i praktičan način. Misao vodilja čitave homilije bila je Božja ljubav u Ivanovom životu. Tako je propovjednik spomenuo da je Ivanov put za svakoga od nas i da su nam sveci dar, ljudi čiji nam život postaje primjer ljepote života s Bogom. O. Čirko je naglasio i ovo: „Kad se dogodi ljepota susreta s Bogom, ljubav, imamo potrebu biti s Bogom. Duhovni put je rast u Bogu. Bog je u čovjeku prisutan po milosti, ali i po ljubavi… Ivan od Križa potječe iz obitelji bogate ljubavlju, a siromašne. On čvrsto stoji na zemlji, ne priča bajke, već je realističan.“

Također je potaknuo prisutne na istinski rast u Gospodinu, za koji je potrebno ispuniti se duhovnim vrednotama i dozvoliti Gospodinu da nas zajedno izgrađuje kao pojedince, obitelji i zajednice. Jer: „Ako Boga ljubimo, ljubimo i svoj vlastiti narod. Moramo biti zajednica čista srca, nutrine čiste od smeća. Tada možemo činiti čiste poteze“, rekao je o. Čirko i uputio vjernicima poruku sv. Ivana od Križa, a ta je: živjeti autentičan život vjere.

Propovjednik je pozvao prisutne da svoje probleme ne rješavaju sami, već da ih predaju Bogu koji nas jača u vjeri, kao i naš narod koji živi u tamnoj noći, otrovan različitim negativnim izazovima i optužbama. Na kraju, propovjednik je poručio: “Sv. Ivan od Križa tako je jednostavan. Bit  njegove nauke je u tome da se duša oslobodi od prljavštine da bi mogla susresti Boga, te da umre svemu što nije Bog… To pročišćenje donosi pojedincima, obiteljima i zajednicama mir i blagoslov. Neka nas Bog blagoslovi i pročisti. Ako treba  biti, budimo i mi u tami u kojoj je tračak svjetla koje nam pokazuje put do Boga“, poručio je  remetski župnik.

Duhovnik zagrebačkog Bogoslovnog sjemeništa preč. Vlado Razum predslavio je večernju sv. misu, uz asistenciju đakona Željka Nestića i bogoslova Ante Mateše, Hrvoja Maltanića i malog ministranta Luke Balaška. Misnom slavlju prethodila je molitva sv. Krunice i Večernja časoslova. Oktet zagrebačkih bogoslova pod ravnanjem mo. bogoslova Ivona Fabijanca uveličao je misno slavlje svojim umjetničkim pjevanjem, kao i bogatim, svečanim koncertom. I ove godine bogoslovi su obradovali sestre karmelićanke znakovitim betlehemskim svjetlom.

„Okupljeni smo na slavlju svetkovine sv. Ivana o Križa. On u svom imenu nosi poslanje: ‘od Križa,’ što će reći: Bog je milosrdan. Ivanova duhovna ostavština je inspirativna, bogata, usmjerava pažnju prema Isusu Kristu… U ovom vremenu Došašća osjetljiviji smo za Gospodina, da bi nas mijenjao, da bismo u svijetu bili živi znak Božje ljubavi i dobrote. Današnja Riječ Božja bogata je poukom: govori nam o Božjoj blizini, zatim o našem dostojanstvu i o Isusovoj ljubavi prema Ocu, te o kriteriju tko može biti Isusov učenik. To je onaj koji sve ostavi, uzme svoj križ i koji ide za Gospodinom“, rekao je između ostalog  propovjednik. U svjetlu tih riječi preč. Razum protumačio je Ivanov put i duhovnost, te spomenuo da je sv. Ivan od Križa bio, kao i svi sveci Crkve, utjelovljeno Evanđelje: vjerni Isusov sljedbenik koji j otvorio svoj život Kristu, da bi božanski život u njemu rastao.

Jednako tako Ivan nam u svojim spisima govori što je Kraljevstvo Božje u duši. Ono znači suočiti se sa starim čovjekom i dopustiti da Krist živi u nama. „Ivan govori o tri puta po kojima duša prolazi da to postigne. Na njima se pročišćuju osjetila, razum i volja, kako bi me oblikovale vjera, nada i ljubav, kako bi u meni živio Krist… Gospodin želi snažno zahvatiti u moj život. Kad je On moje središte i put, što učiniti da moj život bude sličan Božjem životu? Bit vjere je ne da ja Boga osvojim, već da Bog mene osvoji. To je Ivanu bila inspiracija za njegov život“, naglasio je duhovnik.

Potom je govorio o sv. Ivanu koji je, mijenjajući sebe, obnovio i osnovao, zajedno sa sv. Terezijom Avilskom, Karmelski red, te i nama postao nadahnuće da mijenjajući sebe, možemo promijeniti i svijet oko sebe. “Sv. Ivane od Križa, kao što si ti bio vjeran Kristu, pomozi i nama da budemo vjerni učenici svoga Učitelja Krista“, završio je molitvom preč. Razum, na radost i obogaćenje Ivanovih štovatelja i prijatelja Karmela.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.