Sprovod sestre Gabrijele

Karmelićanka s. Marija Gabrijela od Jaganjca Božjeg (Ivančić), preminula u 81. godini života u Karmelu Sv. Male Terezije u Kloštar Ivaniću, pokopana je u četvrtak 5. siječnja u Kloštar Ivaniću.

Misu zadušnicu u samostanskoj kapeli svete Male Terezije, te prije toga sprovodne obrede na mjesnom groblju, predvodio je sisački biskup Vlado Košić u zajedništvu s domaćim župnikom fra Dragom Brglezom i više svećenika.

Izrazivši svoju iskrenu sućut sestrama u Karmelu te obitelji pokojnice, biskup je u prigodnoj homiliji podsjetio na životni put s. Gabrijele istaknuvši kako se ove godine navršava 50 godina otkako je obukla svoje redovničko odijelo. „Od 1972. godine s. Marija Gabrijela ovdje u Karmelu u Kloštar Ivaniću, kao ‘vanjska sestra’, svojim smiješkom, pristupačnošću, dobrotom, ljubavlju i djetinjom otvorenošću primala je sve koji su dolazili i kucali na ova vrata, sve one koji su željeli vidjeti sestre, potražiti savjet, povjeriti im svoje probleme i nade. Ona je tu bila, kao što je na groblju rekao fra Drago, dobra duša ovoga Karmela. Sjećam se, svaki put kada sam dolazio ovdje u samostan, ona mi je na odlasku darovala krunice i Agnus Dei da ih ponesem i poklonim nekome. Mogao bi se čovjek sjetiti rata kada smo svima dijelili krunice. Sada nije više takav rat, ali se odvija duhovni boj te je još više potrebna molitva krunice. Molimo da našoj sestri Gospodin udijeli vječni mir i da ju primi u svoj dom za koji se spremala čitav svoj život, a za sva dobra koja je činila ljudima i svjedočenje karmelićanskog poziva neka je Gospodin nagradi vječnim darovima.“

U nastavku govoreći o pročitanoj Božjoj riječi „Ja sam kruh koji je sišao s neba, tko ne jede ovoga kruha nema života u sebi“, biskup je rekao kako Isus tu nije govorio u doslovnom smislu. „Bilo bi nemoguće da su apostoli na Posljednjoj večeri pili njegovu krv i jeli njegovo meso, ali On je ostao realno prisutan kada je dao kruh i vino te rekao: ‘ovo je moje tijelo, ovo je moja krv’. Ta gozba njegove ljubavi, ta Posljednja večera ponavlja se u euharistiji svaki dan i hrani duše vjernika po cijelom svijetu već više od 2000 godina. I mi smo dionici tog kruha, te gozbe, a osobito oni koji slave euharistiju i blaguju svaki dan, koji se doista hrane duhovno za svoj unutarnji život proslavljenim tijelom i krvlju Kristovom, Kristom živim i uskrslim. Ti već imaju život u sebi, jer bez blagovanja tijela Kristova mi nemamo u sebi života. Kao što On živi od Oca, i onaj koji njega blaguje živi od njega, jer On daje taj život. Naša sestra Gabrijela je rado primala pričest svaki dan i tako je okrijepljena sakramentima i otišla s ovoga svijeta. Neka joj Gospodin to što je obećao i ispuni. Neka joj bude milosrdan i dobrostiv te je nagradi onim što je obećao svima koji će njega blagovati u toj nebeskoj hrani na gozbi euharistije“, zaključio je biskup.

Na kraju je, u ime sestara iz Karmela sv. Male Terezije te priorice s. Danijele Licul, na dolasku i molitvi za dušu pokojne s. Marije Gabrijele svima zahvalio fra Drago Brglez.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.