Zadušnica za doktora Tomislava Dasovića

Naš provincijal, o. Srećko Rimac, OCD, predslavio je u četvrtak 12. siječnja, u našem Karmelu u Brezovici sv. Misu zadušnicu za dušu prim. dr. med. Tomislava Dasovića, počasnog člana Karmelskog reda i našeg dugogodišnjeg liječnika. Uz njega su bili suslavitelji vlč. Zvonko Vuković, domaći župnik i don Stjepan Bolkovac, SDB, ravnatelj salezijanaca na zagrebačkoj Knežiji. Misno slavlje animirale su naše sestre svojim skladnim pjevanjem pod ravnanjem s. M. Bonite Kovačić, OCD.

Sprovodne obrede na zagrebačkom Mirogoju predvodio je vlč. Zvonko Vuković, koji se biranim riječima oprostio od pokojnika, te posebno spomenuo njegovu plemenitu dušu i poslanje usporedivši ga s milosrdnim Samarijancem. U ime kolega liječnika posmrtno slovo održao je prof. dr. sc. Darko Breitenfeld iz Zagreba, koji je, između ostalog, spomenuo životni put prim. Dasovića, kao i njegovo velikodušno zalaganje na području medicine, o čemu govore brojna priznanja koja su mu dodijeljena. Sprovodne obrede prigodnim skladbama pratio je Zagrebački zbor liječnika, čiji je dugogodišnji član bio i prim. Dasović. Mnoštvo ljudi na Mirogoju, obitelj, rodbina, kolege, prijatelji, znanci i pacijenti iskazali su počast, zahvalnost i ljubav svome ocu, djedu, prijatelju i kolegi, oprostili su se od njega i ispratili ga na vječni počinak.

To su potvrdili i na sv. Misi zadušnici, za koju je naše svetište Majke Božje Karmelske bilo premaleno. „Došli smo u Karmel iskazati poštovanje i zahvalnost pokojnom prim. dr. Tomislavu Dasoviću. Vaša nazočnost puno govori. Došli ste po zimi jer Vas je vezala ljubav s prim. Dasovićem. O njemu puno znate, o njegovom životu i radu, o čemu je bilo govora i na sprovodu, pa ne bih ponavljao. Zato ću govoriti nešto o njegovoj povezanosti s Karmelom. Ovaj Karmel je bio kao njegov drugi dom. Uvijek je bio bliz Karmelu, u dobru i u zlu. Rado je ovdje dolazio i liječio sestre“, rekao je o. Provincijal.

Potom je istaknuo da je generalni predstojnik Karmelskog reda P. Filip Sainz de Baranda, OCD, 16. srpnja 1989. godine prim. Dasoviću zbog brojnih zasluga za život sestara dodijelio povelju počasnog člana Karmelskog reda. Tako je on, na svoj način, bio karmelićanin, a ujedno i dionik svih molitava i duhovnih dobara Karmelskog reda. To je ostao do zadnjeg daha svoga zemaljskog života.

Tu ljubav prema Karmelu, prema karmelskim svecima, a posebno prema Majci Božjoj Karmelskoj, koju je osobito štovao, ostavio je u baštinu svojoj djeci i unucima. „Bio je oduševljen svojim liječničkim pozivom; ljubio je svoj poziv i nije se štedio“, naglasio je propovjednik. Zatim je, pozivajući se na Knjigu Sirahovu (Sirah 38, 1-14), spomenuo važnost liječničke službe, Božjeg dara liječenja, kao i poštovanja i zahvalnosti prema liječniku, te zaželio prisutnima da poput prim. Dasovića ljube Boga, obitelj i čovjeka, te da se nesebično žrtvuju za druge.

Na kraju misnoga slavlja u ime zajednice sestara karmelićanki oprostila se od prim. Dasovića majka Ilijana T. Cvetnić i zahvalila dragom Bogu na daru liječnika Tomislava njihovoj zajednici kroz punih 50 godina. Jednako tako zahvalila se prim. Dasoviću na njegovoj velikodušnosti, optimizmu, hrabrosti i požrtvovnosti kojom je dolazio u kućnu posjetu i liječio bolesne sestre, koje su, njegovom zaslugom i Božjom pomoći, dulje i zdravije poživjele, molile i radile. „Optimizam i povjerenje u dragoga Boga i u život bila je vaša lozinka života, a živo vjerujemo i nadamo se, i vaša ulaznica u nebo“, završila je majka Ilijana, a zbor je to na svoj način potvrdio pjesmom „Kraljice neba, raduj se“.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.