Susret s karmelićaninom o. Alzinirom Debastianijem u Stepinčevom Karmelu

Brazilski karmelićanin o. Alzinir Debastiani, generalov delegat za Karmelski svjetovni red, posjetio je u petak 27. siječnja, u prigodi službenog posjeta Hrvatskoj karmelskoj provinciji sv. Oca Josipa i osnivanja provincije Svjetovnog reda, Stepinčev Karmel u Brezovici, u pratnji našeg o. Darija Tokića, OCD, profesora na Teresianumu i priora zajednice hrvatskih karmelićana u Rimu.

Nakon srdačnog dočeka, tihe molitve pred Presvetim i bratskog objeda, o. Debastiani je održao sestrama prigodno predavanje i upoznao ih je sa životom, karizmom, djelatnostima i značenjem Karmelskog svjetovnog reda u Crkvi i u svijetu. Tako je između ostalog rekao da danas živi i djeluje u svijetu 30.000 članova Karmelskog svjetovnog reda s obećanjima. Oni žive u 1.600 zajednica u 75 država, a 200 zajednica je u nastajanju. Najveći broj članova je u SAD-u, gdje postoje tri provincije koje broje 5.600 članova s obećanjima. U Koreji i Indiji djeluje po 3.600 članova, u Italiji oko 2.000 članova, u Meksiku i na Filipinima po 1.500 članova, a u drugim zemljama ima po više od 1.000 članova Karmelskog svjetovnog reda. Na području Hrvatske karmelske provincije ima 150 članova s obećanjima. Oni djeluju u Zagrebu, Somboru, Splitu, na Krku i u Sofiji u Bugarskoj, te su u procesu osnivanja prve karmelske provincije Svjetovnog reda na našim prostorima. „Zajednice Karmelskog svjetovnog reda okupljaju se najviše oko samostana braće i sestara karmelićanki. Članovi Svjetovnog reda očituju bogatstvo terezijanske karizme radi dobra Crkve. Nadahnjuju se na duhu  sv. Majke Terezije od Isusa; nastoje po duhovnom životu, po molitvi, djelima ljubavi i susretima kvalitetnije živjeti svoj poziv u svijetu, u obitelji kao roditelji, na radnom mjestu, u župi, te pomoći drugima da čine isto; nastoje živjeti terezijansku karizmu tamo gdje sestre i braća karmelićani ne mogu doći“, rekao je o. Alzinir.

Isto tako pojasnio je sestrama formaciju članova Svjetovnog reda, kao i kriterije za ulazak u Svjetovni red prema njihovim Konstitucijama i Statutima, te vjernost trima obećanjima, osobito obećanja poslušnosti zajednici, provincijalu i generalu Reda, kao i ulogu duhovnog asistenta i savjeta zajednice. Spomenuo je molitveni život unutar zajednica, kao i dobru suradnju Svjetovnog reda s braćom i sestrama karmelićankama, koji mogu zajedno raditi na duhovnim, molitvenim, odgojnim, kulturnim, izdavačkim i sličnim projektima, kako je u svijetu običaj.

Još je na jednu zanimljivost svratio pozornost generalov delegat: „Naša sv. Majka Terezija nije osnovala institucionalno Karmelski svjetovni red, ali je puno surađivala s laicima u svom duhovnom, osnivateljskom i spisateljskom životu. O tome svjedoči i činjenica da je četvrtina njezinih pisama bila upućena laicima.“

Sestre u formaciji izvele su prigodni igrokaz, a zajednica je zahvalila o. Alziniru na novim spoznajama o životu terezijanske karizme po Karmelskom svjetovnom redu i na radosti zajedničkog svjedočenja Božje prisutnosti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.