SUSRET KARMELIĆANSKIH ODGOJITELJA EUROPE

U organizaciji Europske konferencije karmelićanskih provincijala, od 23. do 27. siječnja 2017. u Avili (CITeS) održan je susret karmelićanskih odgojitelja. Na susretu su sudjelovali magistri postulanata, novaka i studenata iz Španjolske, Portugala, Italije, Irske, Francuske, Poljske, Austrije i Libanona te magistar novaka Hrvatske karmelske provincije. Tema ovogodišnjeg susreta je bila „Najvažniji elementi karmelskog odgoja. Kako prenijeti karizmu mladima“. Predavač je bio o. Iain Matthew, OCD (Anglo-irska provincija), profesor na Teresianumu u Rimu.

U jutarnjem dijelu rasporeda slušali smo izlaganje predavača, a u popodnevnim satima razgovaralo se u jezičnim skupinama o pojedinim točkama dopodnevnog izlaganja. Predavač je na vrlo živahan i zanimljiv način pristupio izlaganju teme, oslonivši se gotovo isključivo na iskustvo i nauk sv. Ivan od Križa. Istaknuo je da Mistični naučitelj nudi odgovore na čežnje, očekivanja i traženja mladih. Ponajprije, sveti Ivan od Križa nudi svoje bogato iskustvo. On govori prvenstveno kao svjedok, a onda i kao učitelj. Svetac nije samo izvrstan pedagog, nego je prvenstveno mistagog, tj. onaj koji uvodi u iskustvo intimnosti s Bogom, pomaže čitateljima da i sami dođu do iskustva. Ivan daje odgovor na mnoga pitanja i rasvjetljuje nejasnoće u duhovnom hodu budući da piše i o onome što drugi autori duhovnosti samo djelomično dotiču ili uopće ne spominju. Snažno ističe da nam je Bog blizu, pa i onda kad nam se čini da nam je jako daleko. Svetac osobito ističe Božju inicijativu u duhovnom hodu i primat Božje ljubavi. Bog je prvi koji nam dolazi u susret, On nas je prvi ljubio i ne prestaje nas ljubiti unatoč našem možebitnom nemaru ili opiranju.

Drugi radni dan (24. siječnja) započeli smo euharistijkim slavljem, kojem je predsjedao generalni vikar Reda p. Agusti Borrell, u samostanu svetog Josipa, prvom samostanu koji je osnovala sveta Majka Terezija kad je počela obnovu Reda. U euharistijskom slavlju sudjelovale su i sestre karmelićanke iz istog samostana. U ovom samostanu žive i četiri redovnice iz Hrvatske: s. Edita Majić, s. Gabriela, s. Mihaela i s. Rafaela iz Splita.

Posljednjeg radnog dana u popodnevnim satima (26. 1.) posjetili smo karmelićanski samostan u Segoviji, gdje smo na grobu našeg svetoga oca Ivana od Križa slavili euharistiju. Nakon euharistijskog slavlja, o povijesti samostana i aktualnostima vezanim uz samostan govorio nam je p. Salvador Ros García. Zajednički smo prošetali samostanskim vrtom, odakle se pruža prekrasan pogled na utvrdu Alcazar, katedralu i stari grad. Nakon okrepe u blagovaonici samostana krenuli smo nazad u Avilu.

Susret odgojitelja završio je 27. siječnja sv. misom i doručkom. Bio je to još jedan susret na kojem smo mogli promišljati o svom identitetu i zadatku odgojitelja te dobiti nove poticaje za kvalitetniji rad. Ujedno smo mogli bolje upoznati jedni druge, razmijeniti mišljenja i obogatiti se iskustvima drugih.

Jedna misao o “SUSRET KARMELIĆANSKIH ODGOJITELJA EUROPE”

  1. Imali ste bolji program nego program koji je bio predviđen za europske karmelićanske bogoslove prigodom proslave 500. obljetnice rođenja SV. Terezije Avilske, kad nam tri dana nisu dali da se maknemo nigdje iz betonskog CITES-a, niti su nam organizirali obilazak grada, niti posjetu samostanima u gradu, a kamoli svetu misu i bilo što izvan grada.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.