Stepinčevo u bistričkom Karmelu

„Draga katolička omladino, katoličke žene i muževi, više nego ikad potrebni su danas čovječanstvu heroji Kristove ljubavi da sagrade što je porušeno u ljudskim dušama, da izliječe što je bolesno, da zaviju što je ranjeno, da svežu što je slomljeno, da utješe što je žalosno, da obrišu suze onima što plaču, a tih je mnogo, neizmjerno mnogo danas po čitavom svijetu. Budite Vi glasnici te divne kršćanske ljubavi! Ona će Vam biti svjedočanstvo pred Bogom i najbolja legitimacija pred svakim pravim čovjekom, najbolji plan i program, ne samo za ovu godinu, nego i za čitav život.“ Te riječi bl. kardinala Alojzija Stepinca, izgovorene 1941. godine, naveo je u propovijedi don Pejo Orkić, provincijal Hrvatske salezijanske provincije, predvodeći misno slavlje na Stepinčevo, 10. veljače 2017., u samostanskoj crkvi, posvećenoj Blaženiku, Karmela u Mariji Bistrici. Don Pejo je istaknuo svježinu i aktualnost tih Stepinčevih riječi danas kada osjećamo želju biti Kristovi, ali se tako lako udaljimo od Njega. Predstavio je Stepinca kao vizionara i proroka koji potiče i ohrabruje hrvatski narod na vjernost Bogu i Crkvi te pozvao sve okupljene na molitvu za duhovnu obnovu našega naroda koja je sad najpotrebnija. Podsjetio je i sestre karmelićanke da im je upravo tu zadaću dao kardinal Stepinac kada ih je doveo u Hrvatsku – da učine što mogu, milošću Božjom, „da se hrvatski narod potpuno preporodi u Kristu“.

Salezijanski provincijal osobito je sestrama preporučio molitvu za svećenike, da budu Kristovi poput bl. Alojzija, da se bore za Istinu i za čovjeka. Zahvalni Bogu za dar svjedočanstva i mučeništva bl. Alojzija Stepinca, možemo biti sigurni da to pšenično zrno, koje je palo u zemlju, živi i donosi plodove, rekao je don Pejo. Osnaženi tim primjerom, i mi možemo postajati sve vjerniji Kristu i odaniji Majci Božjoj, kako je to želio Blaženik za sav naš narod. Snaga za to, podsjetio je don Pejo, nalazi se u nama, u našim savjestima, u našoj kršćanskoj dobroti, koja ima svoj izvor u Bogu. Važno je ne bojati se, usuditi se graditi jedinstvo i ne prestajati jedni drugima biti siguran oslonac u istini, istaknuo je propovjednik. U molitvi za proglašenje svetim našega Blaženika imajmo povjerenja da se „pohodi Svevišnjega događaju uvijek u pravi trenutak“, rekao je don Pejo.
Po završetku misnog slavlja, u kojem su uz don Peju Orkića suslavili vlč. Domagoj Matošević, domaći župnik i rektor Svetišta Majke Božje Bistričke, i vlč. Antun Motočić, redoviti misnik u Karmelu, blagoslovljeni su bomboni u čast bl. Alojzija Stepinca koji ih je rado i obilno dijelio djeci. U sjećanje na tu očinsku Kardinalovu gestu, već se nekoliko godina u bistričkom Karmelu toga dana blagoslivljaju bomboni, na radost vjernika.

Na misama u trodnevnoj pripravi za svetkovinu propovijedao je vlč. Antun Motočić, koji je predstavio Stepinca kroz njegov odnos prema Bogu i Crkvi, prema samom sebi i prema drugom čovjeku. „On je sebe smatrao oruđem u Božjoj ruci za spasenje ljudi, i u tome je ustrajao do konca života“, rekao je vlč. Motočić.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.