Stepinčevo u Karmelu u Brezovici

Svečanim misnim slavljem, koje je predslavio vlč. dr. sc. Krunoslav Novak, profesor na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u u Zagrebu, uz suslavitelja p. Nikolu Tandara, u petak, 10. veljače, proslavile su bosonoge karmelićanke u Brezovici, a s njima i vjernici, svoga utemeljitelja i duhovnog oca bl. Alojzija Stepinca. „Ovoga jutra, na svetkovinu bl. Alojzija Stepinca, radujemo da možemo proslaviti blaženika koji je Boga proslavio. Alojzije Stepinac nas potiče kao svjetionik, da budemo uvijek za Boga… Želimo razmišljati o blagdanu bl. Alojzija Stepinca ovdje u Karmelu, gdje sve odiše bl. Alojzijem Stepincem, i to tako da nas on usmjeri k Bogu“, rekao je na početku misnoga slavlja i u homiliji vlč. Novak.

Zatim je istaknuo blaženikovu ustrajnost u vjernosti Bogu, Crkvi i hrvatskom narodu sve do mučeništva koje se nije sastojalo u tome da mu odjednom oduzmu život, već je to bilo sustavno mučenje kojim je bl. Alojzije bio lišen zdravlja i slobode, misli su sv. Ivana Pavao II. s proglašenja blaženim 3. listopada 1998., koje je ponovio dr. Novak. Potom je ustvrdio da je takvo mučeništvo izazov svima nama, jer nas ono želi udaljiti od Boga i iščupati nam korijene i temelje vjere… Kako se tu ponašati, uzor nam je i primjer bl. Stepinac koji nas neprestano upućuje na Isusa Krista. Nadahnjujući se na blagdanskim misnim čitanjima, osobito na Evanđelju, pojasnio je propovjednik kako se Sin Čovječji proslavlja. To je proslava pšeničnog zrna koje umire u zemlji, da bi donijelo obilan rod. „To je bio put bl. Alojzija Stepinca, a to je i naš put. Svi smo pozvani umrijeti sebi, svojim željama i prohtjevima, da bi Krist živio u nama“, naglasio je propovjednik.

Isto tako ustvrdio je – ističući blaženikovu ustrajnost i vjernost Gospodinu kao jednu od njegovih snažnih crta, danas izuzetno aktualnu – da je Stepinac bio, i onda kad u Krašiću nije mogao propovijedati, svjetionik vjere, ljubavi i ustrajnosti na Božjem putu, kao i svjetionik Istine, što je i nama izazov i put do Boga.

Misno slavlje pratile su svojim lijepim pjevanjem čuvarice svetišta pod ravnanjem s. M. Bonite Kovačić, OCD, a vjernici su im se pridružili.

U popodnevnim satima ljubav, vjernost i odanost blaženiku posvjedočili su hodočasnici iz Splita koji su, nakon Krašića, na putu do Stepinčeve katedrale navratili u njegov Karmel. Oni su se preporučili u molitve sestara, zanimali se za njihov život i duhovnost, te nastavili stopama blaženika. Bilo je tu pet autobusa hodočasnika pod vodstvom don Šime Doljanina i uz pratnju don Ivana Matkovića, don Renata Mrčele i bogoslova Stipe Bekavca.

Sestre i vjernici pripremili su se za Stepinčevo devetnicom molitava, meditacija i pjesama, a osobito trodnevnicom. Prvi dan, u utorak, 7. veljače, predslavio je vlč. Ivan Vučak, župni vikar u Sesvetama. On je, taknut misnim čitanjima, naglasio između ostalog i ovo: da je bl. Alojzije Stepinac bio kompas Crkvi kako slušati i vršiti Riječ Božju, te kako s Bogom surađivati. Jednako tako, bio je savjest svoga naroda.

Preč. Matija Pavlaković, rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu, predvodio je u srijedu, 8. veljače, drugi dan trodnevnice i govorio o proteklom stoljeću u povijesti naše Crkve i naroda, koje je bilo obilježeno životom i smrću bl. Alojzija Stepinca. Spomenuo je i duhovne darove koje je Bog podario po blaženiku Crkvi, s osobitom naglaskom na pouzdanje u Boga, te je pozvao vjernike da ga nasljeduju.

Uočnicu Stepinčeva, u četvrtak, 9. veljače, predvodio je vlč. Ivica Cujzek, odgojitelj zagrebačkih bogoslova. On je pozvao prisutne na put spasenja i posvećenja, na put molitve, sa željom da budemo bedemi Božje ljubavi i molitve, poput bl. Alojzija Stepinca, kojemu je ovo mjesto, Karmel, bilo posebno na srcu jer je znao vrijednost molitve i žrtve koja mijenja čovjeka i svijet. „Neka ti život bude kao molitva, a molitva život“, poručio je propovjednik.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.